Garázssöprés – így semmizik ki Zuglóban a lakosokat

2020.01.31.

Az MSZP-s Horváth Csaba vezette balliberális önkormányzat ellentmondást nem tűrően teszi taccsra a zuglói garázstulajdonosokat. De vajon ki vár jól ezzel a biznisszel?

Horváth Csabával szemben egységbe szerveződtek a kétségbeesett garázstulajdonosok. Fotó: MTI

A vérzivataros kommunista padlássöprés után most itt a szocialista (újkommunista) garázssöprés.

Aki bemutatja: Zugló fura vörös ura, a botrányhős és örök lúzer Horváth Csaba. Aki megszívja: a helyi lakosok, garázstulajdonosok. Merthogy szó szerint földönfutóvá teszi őket a balliberális vezetés, mely szavakban demokrata és jogállami, valójában meg csak ugatja a demokráciát és a jogállamiságot. Feltéve, de meg nem engedve annak a jegyében, hogy Zuglóban a pénz, az üzlet az úr. A disznófejű nagyúr.

Kiszolgáltatottnak és becsapottnak érzik magukat azok a zuglóiak, akiknek a Francia úton, a zuglói vasútállomás háta mögötti töltésnél van – vagyis csak volt – garázsuk. Horváth Csabáék ugyanis fizetős parkolót akarnak ott építtetni, ezért rátennék a kezüket a MÁV területére. A Francia úton lévő területet a MÁV Zrt. most közérdekű hasznosításra, azaz parkolóhelyek kialakítására adja át a XIV. kerületi önkormányzatnak, mely a területen várhatóan kb. 450 parkolóhelyet létesít. Hogy ez miként illeszkedik a zuglói zöldprogramba, arról nem szól a fáma...

Az érintettek felszólítást (ultimátumot) kaptak a balliberális nyomás alá került MÁV-tól: villámgyorsan bontsák el saját garázsaikat, mégpedig a saját költségükön. A XIV. kerületi Francia úti garázssor tulajdonosainak érkezett felmondólevelekben – via Ripost – az áll: 30 napon belül bontsák el építményeiket, és tisztán, rendezetten adják át a területet. Amúgy több mint 25 éve áll itt a garázssor, és senki nem gondolta álmában sem, hogy egyik napról a másikra felmondják a szerződést, sőt még a bontási költségeket is a lakosokra terhelik. Márpedig most ez történt.

A több milliót érő garázsok egyébként jó 10 tonnásak, betonalapon állnak, ráadásul teljesen összenőttek, lehetetlen egyet úgy kiemelni a sorból, hogy azzal ne roncsolnák a mellette állót. De még ha el is tudnák vinni egyben, hová tennék az érintettek?

A 230 garázstulajdonos érdekképviseletbe szerveződött, a Civilzugló Egyesület és annak vezetője, Várnai László önkormányzati képviselő igyekszik segítésükre lenni a Horváth Csabával folyó egyezkedésben. Nem elég ugyanis, hogy a lakók elveszítik a garázsukat, de még nekik kell elbontatni és rendbe tetetni a területet, ami újabb súlyos százezreket jelent garázsonként...

A Ripost megkereste a zuglói önkormányzatot, de „természetesen” nem kapott választ az ügyben. Vagyis

Horváth Csabák titkolóznak, hallgatnak, ami ez esetben is beszédes.

Pedig jó lenne tudni például, miért rontottak rá a garázsokra, mi a francnak akarnak újabb fizetős parkolóhelyeket létesíteni, közel félezret, mikor a garázsokkal szemben lévő fizetős helyek is jobbára üresen állnak? Ki és miért hozta igazságtalan és lehetetlen helyzetbe a lakosokat? Ki jár jól ezzel a biznisszel???

Címkék: XIV. kerület, Zugló

Csabi Csacsi, állítsd le a zuglói pénzszivattyút!

A kerületbe ejtőernyőztetett szoci polgármester brutálisan megemelte a lakossági adóterheket – valamint a saját és elvtársai fizetését. Na ja, nem mindegy, az ember melyik végén van annak a bizonyos, szájjal működtetett rúdnak...

Az enyém ekkora! Fotó: MTI

A Fidelitas budapesti elnöke felszólította Horváth Csabát és az MSZP-t, lenne szíves végre nem „pénzszivattyúként” használni Zuglót. Már épp ideje volt ennek, hiszen csúcsra jár a balliberális kiskirálykodás a kerületünkben, a „felszabadítók” kifizetőhelyként tekintenek az önkormányzati rendszerre, szabályszerűen ráraboltak a kasszára.

Borbély Ádám a Facebook-oldalára feltöltött videójában bemutatta: Zuglót már Karácsony Gergely vezetése idején is „pénzszivattyúként használta a baloldal”, de „most még jobban rákapcsoltak”.

A Nullker blog is bemutatta a szoci Csabi Csabi gátlástalan mesterkedését és nyomulását: a Horváth Csaba vezette XIV. kerület saját magának pofátlan fizetésemeléssel, a lakosságnak adóemeléssel kezdett. A zuglói balos testület egyik első lépése nyomán a polgármester 1 millió, az alpolgármesterek 900 ezer, a baloldal képviselői 540 ezer forintot keresnek, eközben a lakosságot brutálisan sarcolják: 15 százalékkal emelkedik az építményadó, a telekadó és az ingatlanadó, plusz bevezették a garázsadót is.

Emellett az elvtársak „máris nekiláttak Zugló kiárusításának” Borbély szerint: a szoci polgi egyetlen tollvonással 50 millióról 250 millióra emelte volna a polgármesteri hatáskörben kiárusítható ingatlanok értékhatárát, igaz, „a gyalázatos és átlátszó előterjesztést” végül kénytelen volt visszavonni. Egyelőre.

Hisz tudjuk jól, a balliberóknál ami késik, nem múlik. Különösen, ha a lakosság megszorításáról és a saját zseb megtöméséről van szó...

Címkék: XIV. kerület, Zugló

Brutális adóemelések: Zuglóban is elsült a baloldali csodafegyver

Horváth Csaba MSZP-s polgármester és a szivárványkoalíciós többség mostantól kezdve a garázsokat is megsarcolja, és drasztikus mértékben megemelte a telekadót, az építményadót és az idegenforgalmi adót.

Mr. Vigyori, Zugló új Bokrosa: a Csabi-csomagban nincs köszönet!

Nincs új a nap alatt, vagyis a recept a régi. Akik megfőzték, most jól megehetik.

A szociális érzékenységgel, társadalmi igazságossággal és felelős, ésszerű gazdálkodással kampányoló balliberálisok hatalomra kerülve egy pillanat alatt száznyolcvan fokot fordulnak, levetik a lakosságbarát gúnyát, és bevetik a csodafegyvert: az emberek megsarcolását, az adóemelést.

A fővárost „felszabadító” elvtelen moslékkoalíció legújabb szerencsétlen áldozata Zugló és annak közössége. Az ide ejtőernyőztetett bukásbiztos szocialista lúzerpolitikus, Horváth Csaba által „vezetett” XIV. kerület balliberális többségű testülete egyik legelső döntésével brutális mértékben megnövelte a helyi lakosok által 2020-tól fizetendő adókat, ráadásul egy új adónemet is a zuglóiak nyakába varrt.

Nézzük a számokat! Eddig 300 forintnyi telekadót kellett fizetni egy négyzetméternyi területért, a jövő évtől 350 forintot, ami 15 százalékos adóemelést jelent. Az idegenforgalmi adó tekintetében az eddigi 450 forintos egy éjszakányi adómértéket 530 forintra emelték, ami szintén több mint 15 százalékos emelést jelent. A sávos építményadót ugyancsak több mint 15 százalékkal nyomták meg a „népgyermeke” balliberók, vagyis mindent eszetlenül az inflációt meghaladó mértékben robbantottak be.

Hab a tortán, hogy egy új adónemmel is megkínálták a már így is jócskán megkopasztott XIV. kerületieket: 2020-tól bevezetik ugyanis a garázsadót, aminek következtében évi átlagosan 20 ezer forint körüli adót kell fizetniük a garázstulajdonosoknak.

Ez tehát a Horváth-csomag, mely a Mikulás szánján érkezett Zuglóba. Mit is tehetnénk hozzá? Boldog Karácsonyt!

Címkék: XIV. kerület, Zugló

Csabi Csacsi máris a mutyicsászárral kokettál

2019.11.06.

Sprintben kezdte a maratoni távot az elvben korrupcióüldözési célzattal Zuglóba ejtőernyőztetett szocialista. Avagy a jó öreg zuglói parkolási biznisznek – „istenúccse” – folytatódnia kell. The buli must go on.

Horváth Csaba sem hagyja az út szélén a jó öreg zuglói parkolóbizniszt...

Nem gatyázik és nem totojázik: máris szerződne a parkolási mutyi császárával az MSZP-s Horváth Csaba Zuglóban, vagyis újabb négy évre kötne üzletet Kupper András cégével a zuglói önkormányzat. Ezt amúgy a kerület MSZP-s polgármesteréről – annak előterjesztése nyomán – nem a jobber propagandasajtó szórja a világtalan világhálóra, hanem Horváth balliberó „baráti” portáljai (24.hu, 444.hu) igyekeznek a ravasz, mohó politikus kis kacsójára csapkodni...

Szóval az a helyzet, a XIV. kerületi testület igencsak gyanúsan sietősen, már november 7-én szentesítheti az újabb parkolási bizniszt, ami 76 darab új parkolóóráról, azok telepítéséről és karbantartásáról szól. Az automaták darabja több mint 2 millió forintba kerül, amiket a fent említett úriember cége, a C-Ware Kft. szállít, telepít és helyez üzembe, majd darabját havi 40 ezer forintért négy éven át karbantart. Más vállalkozás el sem indulhatott a közbeszerzésen. A 444 az ex-Centrum Kft.-s Kuppert a fővárosi parkolás megkerülhetetlen figurájának nevezi, „akit pont egy zuglói ügy kapcsán nyolcvanezer rendbeli csalás miatt korábban elítélt a bíróság”. A háromnégyes szerint „cégei korábban behálózták a budapesti kerületeket, pártokon átívelő üzleteket kötött, és úgy tűnik, a pervesztés ellenére sem tud kikopni a budapesti parkolási ügyletekből, bár a Centrumot 2010-ben megroppantották a Fidesz akkori törvénymódosításai, a cég vezetői csupán két kerületet tudtak megtartani maguknak: Erzsébetvárost és Ferencvárost”.

Az is izgi, hogy miközben egyre nő a bankkártyás fizetések aránya a fővárosi parkolóknál, addig a zuglói beszerzés nyomán épp bankkártyával nem lehet majd fizetni. Miért is lehetne...

Csabi Csacsi (ő a polgi) persze mossa kezeit, neki a közbeszhez semmi köze, ő olyan ártatlan, mint egy ma született bárány. Ráfogja az egészet – no nem a nyuszira, hanem a termetes elődre, KariGerire. A Népszavának sopánkodik egy jót, hogy „nem volt mozgástere, hiszen már áprilisban a parkolózónák bővítéséről döntött az akkor még Karácsony vezette testület. Horváthnak pedig állítólag jelezte elődje, hogy ebben az ügyben hamar döntést kell hozni.”

Még kb. ennyit reagált a ballib sajtónak: „Nekem polgármesterként azt kell vizsgálnom, hogy az adott döntés a zuglóiak érdekeit szolgálja-e, a legjobb berendezést a legalacsonyabb áron szolgáltatja-e. Személyes érzelmeknek és fenntartásoknak ebben helye nincs.”

Na nézd csak! Azt meg elfelejtette megemlíteni, hogy a pénznek nincs szaga...

Címkék: XIV. kerület, Zugló

Zuglóban a helyzet változatlan

2019.10.27.

Ha valaki kicsit is reménykedett, hogy jó kezekbe került Zugló, az most felébredhet az álmodozásból. Horváth Csaba máris elkezdene ködösíteni. A ködben pedig sok minden észrevétlen maradhat. 

Szinte még keresi a kulccsomón az MSZP haj- és szemöldökmodellje, hogy melyik kis fémdarab nyitja a városháza kapuját, de ez nem zavarja, máris átláthatatlanabbá tenni a kerület gazdálkodását. 

Hétfőn tartják a XIV. kerület új képviselőtestületének első ülését, melyre a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba máris egy olyan előterjesztést nyújtott be, amivel sokkal átláthatatlanabbá tenné Zugló gazdálkodását – írja az Átlátszó.

Az önkormányzati választáson magabiztos győzelmet arató MSZP-s politikus nagyon rápihenhetett új munkájára. Azt vette ugyanis a fejébe, hogy átveszi a képviselőtestület munkáját. Ezért úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait, hogy a polgármesterként egyedül dönthetne a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben(!), ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Tehát ha úgy dönt, hogy valami fontos, akkor az az. És akkor ő meg is mondja, hogy mi legyen.

Sajnos az önkormányzati törvény erre lehetőséget ad, de ugye éppen az lenne a lényege a képviselőtestületnek, hogy ne egyszemélyi döntések szülessenek. Ezek alapján Horváth Csabáéknál senki nem kérdezi meg mi legyen az ebéd, hanem ő megmondja, hogy ma bizony kelkáposzta főzelék lesz, ha szeretjük, ha nem.

Pedig az önkormányzatok jellemzően pontosan meg szokták határozni azokat a kérdéseket, amikben a polgármester jogosult két ülés között dönteni. Persze így sokkal kényelmesebb a polgármester úrnak, hiszen megkerülheti azokat az átláthatósági és nyilvánossági garanciákat, amelyek a képviselőtestület működéséhez kapcsolódnak. Na ez a definíció szerepel a szótárban a korrupció szócikknél. 

De ez a merész legény itt nem állt meg, mert benyújtott egy salátarendeletet is, amely az önkormányzati vagyont illetően a rendes ügymenetben is csökkentené a képviselőtestület jogkörét: ingó vagyontárgyak esetében 100 millió forinttal, ingatlanok esetén pedig 200 millióval növelné azt az idáig mindkét esetben 50 millió forintos értékhatárt, ami felett a képviselőtestület hozzájárulására van szükség egy-egy döntésben.

A kérdés ezek után csak az, mi a búbánatnak a képviselőtestület, ha Horváth Csaba mindent egymaga intéz és mindenben egyedül dönt? Persze így jóval kevesebb éhes szájat kell etetni. Zuglóban így kezd leszállni a köd 2019 őszén.

Címkék: Zugló

Vigaszdíjként adták Zuglót Csabi Csacsinak?

2019.10.19.

Ez az új főpolgi, KariGeri száján csúszott ki az ő saját kis őszödi beszédében. Komolyan, nem ciki egy ilyen polgármester Zuglónak?

Csabi Csacsi, a nagy rejtőzködő. Ő legalább tudja, miért jár börtön... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az örök vesztes végre nyert valamit. A szocik lúzere, Horváth Csaba (Csabi Csacsi) – akit az előválasztás már elfeledett első körében selejteztek ki a budapestiek – életében tán először húzott be valami versengést, amikor október 13-án az istenadta nép megválasztotta Zugló polgármesterének.

Tudjátok amúgy, hogy vigaszdíjként kapta meg Zuglót? Hát nem sok jóra számíthatunk! Habár KariGeri főpolgi is csak annyit vár tőle, hogy legalább börtönbe ne menjenek már a helyi szocik a sok lopás miatt. Isten bizony, ezt tolta le a szeptember végén kipöccintett saját kis őszödi beszédében!

Karácsony kartárs ezt mondta Csabi Csacsi ellenzéki ambícióiról:

„A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág.”

A felvételen arról is beszélt, hogy Zugló azért járhat jól Horváth Csabával, mert ott a helyi szocialista kvázi maffia feletti kontrollt csak egy szocialista tudja megvalósítani.

„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki.”

Mondjátok, nem ciki egy ilyen polgi?

Címkék: Zugló

A választás eredménye kerületünkben

2019.10.14.

Október 13-án polgármestert és képviselő-testületet választottak a XIV. kerületben is. Mutatjuk az eredményeket.

Horváth Csaba polgármester. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A polgármesterválasztás eredménye:

1. Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) - 50,33 százalék (24 873 szavazat)
2. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP) - 37,03 százalék (18 302 szavazat)
3. Várnai László (Független) - 10,48 százalék (5177 szavazat)
4. Czeglédi János (Mi Hazánk) - 1,79 százalék (884 szavazat)
5. Koch János (Munkáspárt) - 0,38 százalék (186 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024 között:

Vida Attila (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Tóth Attila (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Bitskey Bence (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Lepsényi László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Rózsa András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Busznyák Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Pécsi Diána (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Kisné Szivcsocsics Nikolett (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Szabó Rebeka (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Hajdu Flórián (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Hevér László György (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Sokacz Anikó (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Sógor László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Kinisch Andrea (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Horváth Zsolt (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
Borbély Ádám (Fidesz-KDNP)
Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP)
Szatmáry-Jähl Angéla (Fidesz-KDNP)
Dr. Varga Péter (Fidesz-KDNP)
Dr. Várnai László (Civil Zugló Egyesület)
Victora Zsolt (MKKP)

Címkék: Zugló

Lámpát és kutat is szeretnének a kutyások a Kassai térre

2017.10.25.

A Kassai téren nincs ilyen probléma, viszont a megvilágítás és az ebek szeparálása gondot okoz a gazdiknak. – Jó lenne legalább egy lámpa a futtató mellé, mert este már alig látjuk, hová dobjuk a játékot, és a kutyapiszkot is nehéz megtalálni, összeszedni olyankor. Örülnénk egy kútnak is, hogy itatni tudjuk a kutyákat, ha kimerülnek, de a legfontosabb a talaj rendezése lenne. Ha szárazság van, nagyon porzik, ha pedig esik az eső, az egész egy dagonya – magyarázta Czinege Krisztina, aki Bogi nevű kutyájával néha a Korong utcai futtatóra is átmegy. – Ott a terület méretével van probléma, és a lakókat is sokszor zavarja a zaj. Talán egy plexi eltakarná az utca forgalmát, hogy ne ingerelje ugatásra a kutyákat.

Soós Gyöngyi ritkán veszi igénybe a futtatókat Füge nevű kiskutyájával. Mint mondta, azért nem szoktak bemenni, mert ott kis kedvence unatkozik. – Kellene egy-két játék és egy kis elválasztó kerítés is, hogy ha olyan kutyák vannak lent egyszerre, amelyek nem jönnek ki jól egymással, el lehessen különíteni őket – tette hozzá.

Zuglóban összesen 17 kutyafuttató van, ebből öt zárt. A szakemberek jövő tavaszig mindet végigjárják, hogy begyűjtsék a fejlesztésekkel kapcsolatos ötleteket, illetve a futtatók házirendjére vonatkozó javaslatokat.  Ősszel még három állomása lesz a roadshownak: november 7-én a Korong utcai futtatónál, november 14-én az Örs vezér terei, november 21-én pedig az Újvidék téri futtatónál várják a gazdikat és a környéken lakókat.

Címkék: Zugló

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Zuglóban

2017.10.23.

Az önkormányzat rendezvénye a hagyományoknak megfelelően a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templom falán elhelyezett emléktáblánál kezdődött. A Himnusz után Adam Sikorski Ballada ’56, valamint Márai Sándor Mennyből az angyal című verse hangzott el Nagy Levente, az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákja, illetve Ősi Ildikó előadásában.

A verseket követően a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Intézmény fúvós kvintettje adott műsor, majd a jelenlévők megkoszorúzták a templom falán lévő emléktáblát. Az önkormányzat nevében Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka és Horváth Zsolt alpolgármesterek, míg a Zuglói 56-os Szövetség részéről Ivanovics Béla elnök és Ivanovics Béláné helyezte el a megemlékezés virágait.

Ezt követően az ünnepségen megjelentek a Forradalom terére vonultak, ahol Jordán Tamás Jászai- és Kossuth-díjas, érdemes művész, Zugló díszpolgára József Attila Elégia című versét adta elő.

– Az ötvenhatos forradalomban mindenki megtalálhatja a maga hőseit, de fontos, hogy senki ne akarja kitagadni mások hőseit a közös panteonból – emelte ki beszédében Karácsony Gergely polgármester, hozzátéve: a jövőt úgy kell építeni, a múltról pedig olyan módon kell megemlékezni, hogy abban mindenki megtalálhassa a számára fontos, másokkal összekötő értékeket, amelyekről a forradalom is szólt.

– Ötvenhatban három tendencia keveredett, voltak, akik nyugati típusú polgári Magyarországot, voltak, akik egy reform szocialista országot akartak és megjelentek azok is, akik a Horthy-rendszert akarták visszaállítani, de a lényeg az volt, hogy a nemzet nagy része egységesen azt mondta: elég volt – hangsúlyozta Sándor Iván József Attila-, Márai Sándor- és Kossuth-díjas író, Zugló díszpolgára, hozzátéve: ez a nagy tanulsága ötvenhat októberének.

– 1956-ban a magyar nép a hazugság helyett az igazságot, az alávetettség helyett az önrendelkezést, a félelem helyett a tetteket választotta. Ma ismét döntés előtt állunk és ezért újra bátorságot kell merítenünk a forradalom emlékéből – hangoztatta Tóth Csaba, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselője. Megjegyezte: ötvenhat legfontosabb üzenete, hogy ha a szabadság és a demokrácia hívei összefognak, akkor elhozhatják a változást az országban, és visszaadhatják egy igazságos, modern, európai Magyarország reményét.

A beszédeket követően az 1956-os forradalom és szabadságharc zuglói hőseinek és áldozatainak emlékművénél elhelyezte koszorúját Karácsony Gergely polgármester és Tóth Csaba országgyűlési képviselő is. Az önkormányzat nevében Szabó Rebeka, Hajdu Flórián és Horváth Zsolt alpolgármesterek koszorúztak. Ezt követően a pártok, a civil szervezetek, az intézmények képviselői és magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait.

Címkék: Zugló

Egységes lesz az Egressy úti fasor

2017.10.20.

A Tízezer új fát Budapestre! program még 2016-ban indult el Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére. Ennek keretében tavaly 1800, idén pedig már 2600 facsemetét ültettek el Budapesten a Főkert Zrt. munkatársai.

– A fővárosban jelenleg 995 105 fa van a Főkert gondozásában, így a programnak köszönhetően 2019-re ez a szám több mint 1 millió lesz – közölte a pénteki sajtótájékoztatón Persányi Miklós miniszteri biztos. – Ebben nincsenek benne a magánterületeken, az intézmények udvarain álló növények és a főváros területén található erdők sem. Azokkal együtt csaknem 9-10 millió fa él Budapesten, tehát gyakorlatilag minden állampolgárra jut egy.

Persányi Miklós hozzátette, év elején minden kerület polgármesterét megkeresték, hogy felmérjék, az adott városrészben hány fát gondoznak. Kiderült, ebből a szempontból Zugló az egyik leggazdagabb kerület. – Ennek ellenére talán mi voltunk az elsők, akik lecsaptak a program által nyújtott lehetőségre, hogy még több fát hozzunk a városrészbe – mondta Karácsony Gergely polgármester. – Az üres fahelyeket már feltöltöttük, most a fasorok megújítása következik. A Főkert Zrt. munkatársai között külön faápoló és -gondozó szakemberek dolgoznak. Céljuk, hogy minél tovább megtartsanak egy-egy fát, de bizonyos idő után minden növény az élete végéhez ér.

Ilyenkor egészségesebb, fiatalabb, jobban a környezethez illó egyedekre kell azokat cserélni. – Az ember a fát nem magának ülteti, hanem a gyermekeinek és az unokáinak – tette hozzá Szabó József, az idén 150 éves cég, a Főkert Zrt. vezérigazgatója -, ezért remélem, évek múlva büszkék lesznek ránk. Az Egressy út Miskolci és Róna utca közötti szakaszán 109 fát érint a csere. A legtöbb, jelenleg itt álló fa csaknem hetven éves, törzsük és gyökerük is beteg, korhadt. Sok közülük életveszélyes és invazív – azaz egészségre káros, és az őshonos fajtákat kiszorító – egyed.

Helyettük összesen 170 darab új fát – magas kőrist, csörgőfát, platánt, oszlopos kínai nyárfát, pagodafát, illetve ezüst hársot – ültetnek el a Főkert Zrt. és a  Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. munkatársai közösen. Az új, földlabdás fák 16-18 centi törzsátmérőjű, 5-15 év közötti, előnevelt darabok, amelyeket daru emel majd a helyükre.

– Egységesítjük a fasort, és olyan fajokat hozunk az Egressy útra, amelyek bírják ezt a klímát, a városi levegőt, az autókat és az esetleges sózást is – magyarázta Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze, aki hozzátette, független szakértői bizottság vizsgálta meg az útszakaszon álló, összesen 360 darab fát. – Minden egyes beteg, cserére szoruló egyednél tábla jelzi az adatokat, illetve azt, pontosan mi a baja az adott fának.

Zugló Önkormányzata fontosnak tartja, hogy kellőképpen tájékoztassa a lakosságot a hamarosan induló facsere programról, ezért öt napon keresztül, három különböző időpontban információs sétákat szervez. Ezen kívül – a néhány napon belül induló és december elejéig tartó munkálatokkal kapcsolatban – minden adat megtalálható a http://viragzo.zuglo.hu/ oldalon is. A cserére szoruló fákat általában a Főkert Zrt. saját telephelyére szállítják, ahol aprítás után komposzt készül belőlük, de Karácsony Gergely polgármester kezdeményezi a Fővárosnál, hogy az Egressy úti darabokat szociális alapon szétosztható tűzifának megkaphassa a kerület.

A lakossági séták az alábbi helyekről és időpontokban indulnak:

Paskál strand bejárat Egressy tér Róna – Egressy sarok
okt. 23. hétfő 14:00 15:00 16:00
okt. 25. szerda 16:00 17:00 18:00
okt. 28. szombat 14:00 15:00 16:00
okt. 30. hétfő 18:00 17:00 16:00
nov. 2. csütörtök 18:00 17:00 16:00

 

Címkék: Zugló
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?