Blogolj!

Cseppben a tenger, zavarok az erőtérben

Az október 13-i választások után, hatalmas elánnal vetette magát az ellenzék az önkormányzatokra. A megnyert önkormányzatok jelentős részében a fűnyíróelv alapján azonnal leváltották az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit. Nem számított a szakmai teljesítmény, a pártatlan/pártsemleges szemlélet. „Most mi jövünk, ide nekünk mindent!” – alapon csak a pártállást és párthűséget figyelembe véve és a korábbi politikai alkuk mentén (kisebb- nagyobb marakodások azért voltak a koncon) kinevezték saját embereiket az intézmények élére. Azonnal! Olyannyira gyors ütemben, hogy ezek pillanatnyi zavarokat okozva, esetleg törvénytelenségeket feltételezve történtek meg. Mint cseppben a tenger, egyetlen példa felvillanthatja az egész tobzódás lelkületét.

Az Újpesti Önkormányzat alakuló ülésén azonnal megtörténtek a vezetői cserék. Még ott visszhangzottak a teremben az elmondott eskü szavai, mikor közölték a kerület kezelésében lévő intézményvezetőkkel, hogy másnaptól megszűnt a munkaviszonyuk, adják át helyüket a kinevezett új vezetőknek. A leváltott vezetők sejtették „sorsukat” ám álmukban sem gondolták, hogy „statáriális” eljárás alá esnek. Az újdonsült vezetők sem készülhettek fel, hisz nem lehettek biztosak pártjuk és szövetségük győzelmében. Így aztán megtörtént, hogy pl. az újonnan kinevezett „kultúrintézmény vezető” – hozzá tartozik az UKK, UP, Polgárcentrum, Megyeri Klub stb. - továbbra is kénytelen délelőttönként tanárként dolgozni, hisz évközben nehéz „leakasztani” valakit a megüresedő helyére. Így csak délutánonként tud benézni újdonsült munkahelyére.

Felmerül a kérdés: hány munkahelye van? Nem lehet két főállása! Melyik a mellékállás? Nem valószínű, hogy a tanítás, hisz minden délelőttje szabad. Lehet-e egy ekkora intézményegyüttesnek, mint az újpesti kulturális konglomerátum másodállású vezetője? Megvan-e, s ha nincs, mikor szerzi meg a vezetéshez szükséges SZAKMAI végzettséget A kinevezett?

És ez csak egy csepp a tengerből…

Címkék: IV. kerület, Újpest

Újpesti hazugságok

Két hét. Nagy idő. Akár egy örökkévalóságnak is tűnhet, ha mondjuk ennyi ideig fáj a fogunk. Viszont ha ígéretről és annak betartásáról beszélünk, akkor olyan mintha meg sem történt volna. Akárcsak Újpesten.  

Ahol ugye egy Momentumos - valószínűleg a lila szín miatt lehetett ilyen sikeres - polgármestert válaszottak maguknak az újpestiek Déri Tibor személyében. Akinek annyira örültek a polgármesteri hivatal dolgozói, hogy több mint negyvenen rögvest fel is mondtak a gépkocsivezetőtől a jegyzőig. És mint a mellékelt példa mindjárt bizonyítja, ők döntöttek jól. Mert ez az "igazmondó juhász" - értsd Déri Tibor - nagy ijedtében kijelentette, hogy:

„Mi nem tisztogatni jöttünk, hanem dolgozni, és mindenkivel együtt szeretnénk működni, aki tenni szeretne Újpestért, bármilyen politikai színekben tegye ezt.” 

De ezt csak a szájával mondta, ellenben nem gondolta komolyan.

Tegnap ugyanis végre összeült az új Újpesti közgyűlés, és olyan hatékonyak voltak, hogy kezdetnek este már ki is rúgták a kerületi művházak vezetőit, meg úgy mindenkit. Nem, nem túlzunk. Az SZTK vezetőjétől a piac vezetőjén át MINDENKIT!

Ám nem csak ennyi történt, néhány helyen már azt is tudni, hogy kik lesznek az új kinevezettek. 

Az UKK új vezetőjét például Belán Beatrixnak hívják. Aki természetesen a megtestesült kulturális- és művészeti nagykövet, a versek és a költészet nagy rajongója, szabadidejében festőművész, és az amatőr színjátszásnak is hódol. Vagyí nem. Ami viszont biztos, hogy 2007-2010 között MSZP-s alpolgármester volt. Ezek szerint ő a mindenre alkalmas pártkatona.

Az UKK

És itt szeretném ismételten a figyelmükbe ajánlani Déri Tibor ígéretét: 

„Mi nem tisztogatni jöttünk, hanem dolgozni, és mindenkivel együtt szeretnénk működni, aki tenni szeretne Újpestért, bármilyen politikai színekben tegye ezt.” 

Aha. Bármilyen színekben ami egyezik az általatok elképzelttel. Ellenzéki oldalon még a közmondásokat is máshogy ismerik: Az ígéret szép szó, ha megszegjük, úgy jó! 

Címkék: Újpest

Fityiszt mutattak a momentumos polginak az újpesti városházán

Üres íróasztalokat talált Wintemantel Zsolt utódja. A dolgozók tömege kérte felmentését, vagyis Déri Tibor szinte a nulláról kezdheti.

Fityiszt mutattak október 13-a újpesti balliberális győzőjének a városháza kiváló kollégái!

Egyszerre negyven tapasztalt, hatalmas szaktudással és helyismerettel rendelkező munkatárs kérte felmentését, és hagyta ott a hivatalt, jelezvén: nem kér a szivárványos moslékkoalíció a IV. kerületbe ejtőernyőztetett ifjonc momentumos viccpolgármesteréből.

Szerencsétlen Déri Tibor szinte csak üres íróasztalokat talált a városházán, miután a felmondók sora az aljegyzőtől a titkárságon át a gépkocsivezetőig terjedt.

„Mi nem tisztogatni jöttünk, hanem dolgozni, és mindenkivel együtt szeretnénk működni, aki tenni szeretne Újpestért, bármilyen politikai színekben tegye ezt” – hisztizte az új polgi a 24.hu-nak.

Na ne már. Röhög a vakbél és a máj is. 

Ez a susogása – ismerve a balliberálisok őszödi őszinteségét és a Momentum nolimpiai rombolókészségét – inkább valamiféle gyenge rimánkodásnak tűnik, nehogy tényleg mindenki ott hagyja a debütánst, aki magára maradhat a nagy ismeretlenben.

Ahogy mondani szokás: az utolsó kapcsolja le a villanyt! De előtte legalább a WC-t mutassa meg Déri sporttársnak. Hadd tisztogasson egyet...

Címkék: IV. kerület, Újpest

A választás eredménye a IV. kerületben

2019.10.14.

Október 13-án a IV. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) lett Budapest IV. kerületének polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

    A jelöltek sorrendje:

    1. Déri Tibor (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 50,50 százalék (20 174 szavazat)    
    2. Wintermantel Zsolt (FIDESZ-KDNP) - 45,70 százalék (18 257 szavazat)
    3. Pajor Tibor (Mi Hazánk) - 2,23 százalék (891 szavazat)
    4. Horváth Imre (ÚPK EGYESÜLET) - 1,56 százalék (624 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Egyéni választókerületi képviselők (14):

  • MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE (14)
DR. TRIPPON NORBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
DR. BARREL ZOLTÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
RÁCZ NORBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
CZINKE SÁRA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
SZECSŐDI TAMÁS (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
CZIGLER LÁSZLÓ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
ALTFATTER ADALBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
DR. SZABÓ GÁBOR (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
SZÉCSI PÉTER PÁL (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
SZABÓ BALÁZS (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
FARKAS ISTVÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
MOLNÁR TIBOR (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
PERNECZKY LÁSZLÓ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK-UPK ÚJPESTIEK KÖZÖSSÉGE)
Kompenzációs listás képviselők (6):
  • WZS-ÚE-FIDESZ (6)

DR. DABOUS FAYEZ (WZS-ÚE-FIDESZ)
HLADONY SÁNDOR GYULA (WZS-ÚE-FIDESZ)
DR. MOLNÁR SZABOLCS FARKAS (WZS-ÚE-FIDESZ)
OZSVÁTH KÁLMÁN GYULA (WZS-ÚE-FIDESZ)
RÁDI ATTILA (WZS-ÚE-FIDESZ)
DR. SZABÓ BÉLA (WZS-ÚE-FIDESZ)

Címkék: Újpest

A KLÍMAVÁLTOZÁST KUTATJÁK ÚJPESTEN

2017.10.11.

Sokszor kerül szóba a klímaváltozás, és sokunkat foglalkoztat, hogyan alakul körülöttünk az időjárás. Nyáron próbálunk megbirkózni az elhúzódó szárazsággal és forrósággal, télen a kitartóan fagyos hideggel, és örülhetünk, ha a tavasz és az ősz nem csak átmeneti évszaknak bizonyulnak, és néhány hétnél tovább is tartanak. S vajon hogyan éli meg az éghajlat szeszélyességét a természetes élőhelyek, az erdők és vadvizek állat- és növényvilága?
Erre a kérdésre keresi a választ az Erdőmentők Alapítvány kísérleti programja. A civil kezdeményezés egy olyan átfogó monitoring rendszer megteremtésére vállalkozik, amely folyamatosan fogadja a mérési adatokat az ország minden részéből. A mintákat középiskolások és tanáraik szolgáltatják, akik évente kétszer töltik fel a talajból és vizekből mért eredményeket az adatbázisba. Ezek a számok a szakemberek szerint már alkalmasak lehetnek arra, hogy körvonalazzák a klímaváltozás trendjeit, és fontos következtetéseket vonjanak le belőlük a kutatók.
Első lépésként megkeresik a középiskolai szaktanárokat, és továbbképzés keretében mutatják be nekik, hogyan tudják elvégezni a szükséges méréseket. A program Újpesten indult, október 6-án az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium egyik termében. Rövid köszöntő után a résztvevők a Farkas-erdőbe mentek, ahol a fák között és a pataknál talaj- és vízmintákat vettek. A gyakorlati foglalkozást követően elméleti előadáson mutatták be az Erdőmentők Alapítvány szakemberei, hogyan lehet könnyen és szakszerűen elvégezni a méréseket.
Az alapítvány által kidolgozott módszertan lényege, hogy külön ráfordítások nélkül, az iskolai szertárakban rendelkezésre álló eszközök segítségével a gyerekek és a tanárok is folytathatnak kutatásokat. A felmérések jó részét a diákok akár önállóan is meg tudják oldani, csak az utolsó fázisban van szükség felnőtt közreműködésére.
Az Erdőmentők Alapítvány elégedett az első elméleti és gyakorlati továbbképzés eredményeivel. Így Újpest után a főváros és az ország más részeiben folytatódhat a program.

Az Erdőmentők 
Az Erdőmentők egy közérdekű célokat megvalósító, közhasznú alapítvány, amelynek elsődleges feladata az erdők és a vadvilág védelme, a természet sérüléseinek helyreállítása. Közreműködnek az élőhelyek rehabilitációjában, tanösvények, erdei látványosságok, lesek és vadetetők kiépítésében. Foglalkoznak ismeretterjesztő oktatással és szakmai képzéssel, tudományos kutatással, érdekegyeztetéssel, erdőbarát programok szervezésével, és járőrszolgálatot is ellátnak.

Első lépések 

A kísérleti program első lépéseként az Erdőmentők Alapítvány Ezt elemezd! címmel indított természetvédelmi analitikai továbbképzést középiskolai pedagógusok számára. Ötletükkel megkeresték az Újpesti Önkormányzatot, ahol a kezdeményezést segítő szándékkal fogadták. Így esett az első előadás és terepgyakorlat szervezőinek választása Újpestre.

Címkék: Újpest

Találkozzunk minden nap!

2017.10.11.

 Mit lehet tudni a vállalkozásról? Mióta létezik és mi a fő profilja?
Tavaly tavasszal indult a vállalkozásunk azzal a céllal, hogy grafikai, nyomdai és webes szolgáltatásokat kínáljunk elsősorban cégeknek, vállalkozásoknak. Emellett természetesen a lakosság számára is érdekesek lehetnek szolgáltatásaink. Foglalkozunk esküvői meghívó, de még pálinkásüveg-címke tervezésével és kivitelezésével is.

Mi a célközönség?
Fő fókuszunk az induló vállalkozások kiszolgálása A-tól Z-ig, vagyis arculattervezés, logórajzolás, névjegykártya- és weboldalkészítés, közösségi kampányok és hirdetések menedzselése. Csomagajánlatunk az éppen piacra lépő vállalkozásokra van optimalizálva, de a megújulást, növekedést választó cégeknek is tudunk segítséget nyújtani.
Ha valakinek csak körvonalazódik, mit szeretne, de nincs határozott elképzelése például a grafika, a logó vagy a honlap kapcsán, akkor addig egyeztetünk, amíg a megfelelő megoldást megtaláljuk. Munkafolyamataink ütemezéséről pedig előre tájékoztatást nyújtunk.
Tudjuk, hogy az egyedi nem feltétlenül drága, hisszük, hogy érdemes megújulni, és vállaljuk, hogy velünk ez sikerülni fog! Ez a hitvallásunk.Hogyan kötődnek Újpesthez és miért csatlakoztak az ÚjpestKártya programhoz?
Újpestiek vagyunk, szeretünk itt élni, kártyabirtokosként jó tapasztalataink vannak az ÚjpestKártya programról. Elfogadóhelyként bízunk benne, hogy ügyfeleinkkel kölcsönösen tudjuk támogatni egymást.

Milyen kedvezményekkel várják a kártyatulajdonosokat?
Szolgáltatásaink, termékeink árából húsz százalék kedvezményt biztosítunk a helyi cégeknek, magánszemélyeknek. További előnyünk, hogy ha az ügyfélnek úgy kényelmesebb, „házhoz megyünk”.

Címkék: Újpest

DANZA KUPA – MŰVÉSZET ÉS SPORT

2017.10.08.

– A versenytánc inkább művészet vagy inkább sport?
– Pont a kettő között van. Ez egy művészi sport. Ennek megfelelően két világszervezete is van: az egyik inkább a sport, a másik pedig inkább a művészeti oldaláról közelíti a versenytáncot. De hozzáteszem, az a tény inkább a sportok közé helyezi, hogy az olimpiai számok előszobájában van, csak még nem emelték be az olimpiai programba. De reményeink szerint ez mielőbb megtörténik. Csak hát pontozásos sportág, amelyben nincsenek kötelező elemek, így elég nehezen mérhető.

– De népszerű?
– Igen. Egész életünkben körülvesz minket a tánc. Gondoljunk csak bele, tánccal ismerkedünk a bulikban, bálokon, de legalább a szalagavatóján biztosan mindenki táncolt egyszer. A hazai médiában nem esik túl sok szó a versenytáncról, ezért is próbálunk minél több rendezvényt, versenyt szervezni, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon.

– Az csak sztereotípia, hogy a lányok szívesebben mennek versenytáncosnak, mint a fiúk?
– Az igaz, hogy jellemzően a lányoknak nagyobb kedve van táncolni, és az emberek általában úgy gondolják, hogy ez egy nőies sport. De szerintem ez nem így van. Ha egy fiú megtanul táncolni, javul a mozgáskultúrája, a kiállása, és sokkal magabiztosabbá válik. Azok a gyerekek, akik nálunk táncolnak, kivétel nélkül jobban is tanulnak.dr. Faluvégi András

– Már kilencedik alkalommal rendezitek meg a Danza Kupát, vagyis ez egy sikeres rendezvény Újpesten.
– Az elmúlt öt évben körülbelül negyven versenyt rendeztünk, de a Danza Kupából valóban ez a kilencedik, és nagyon népszerű táncversenynek számít az országban. Sőt, a határainkon túl is, mert ez egy nemzetközi megmérettetés, ahová a világ minden tájáról érkeznek táncosok. Az idei verseny azért különleges, mert vendégünk lesz a világ talán leghíresebb, hétszeres világbajnok párosa, Riccardo Zucci és Yulia Zagoruychenko. Ők még sosem jártak Magyarországon, leginkább Ázsiában és Amerikában szoktak fellépni. Ez nagyjából olyan súlyú esemény nekünk, mintha Lewis Hamilton jönne el egy autóversenyre Újpestre. Szóval ők tartanak egy workshopot a verseny előtt október 13-án, amelyre már most több száz versenyző jelentkezett, aztán szombat este pedig, a döntők után egy látványos show keretében mutatja meg tudását a sztárpáros. Minden nézőt szeretettel várunk erre a gálára, és persze a versenyre is. Látványos hétvége lesz, ezt megígérhetem. 

Címkék: Újpest

ÚJPESTEN JÁRT A GÖRDESZKÁS PAP

2017.10.07.

Lélektől lélekig című vallási műsorba Horváth Lajost, az újpesti Szakorvosi Rendelőintézet gyógymasszőrét vártuk, aki legutóbbi, fatimai zarándokútjáról számolt be. (A mélyen hívő egészségügyi dolgozó súlyosan látás- és hallássérült, de ennek ellenére rendszeresen vesz részt különféle missziókban. Néhány éve a Szent Jakab /El Camino/ zarándokút 830 kilométeres szakaszát tette meg gyalogszerrel.) Horváth Lajost szerkesztőségünkbe elkísérte Lendvai Zoltán János, Rédics templomának plébánosa – akit világszerte követendő példaként mutatott be a sajtó, mivel a gördeszkázáson át találta meg a közös hangot a fiatalokkal, s tereli őket a hit, az emberibb életforma felé. Vendégeink a fatimai zarándokúton ismerkedtek meg, lettek jóbarátok. Zoltán atya a felvétel előtt megáldotta új stúdiónkat, majd rövid gördeszka-bemutatóval köszönt el Újpesttől.  

   

Címkék: Újpest

PÓTLÓBUSZ ÉS ALTERNATÍV ÚTVONALAK ÚJPEST ÉS A LEHEL TÉR KÖZÖTT

2017.10.05.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasz lezárása idején az M3-as metró munkanapokon a reggeli üzemkezdettől estig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, valamint szombaton és vasárnap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár majd.


Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomáson és fontosabb csomópontokban esetleges torlódások, vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával a csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik. 

A fent leírtak miatt a belváros gyorsabb elérése érdekében az utasoknak érdemes lesz a BKK által ajánlott, forgalomtechnikai fejlesztésekkel és járatsűrítésekkel is vonzóbbá tett alternatív eljutási lehetőségeket, utazási irányokat választaniuk. 

A BKK megerősíti az észak-pesti térségben a metró lezárt szakaszát elkerülő kötöttpályás közlekedési lehetőségeket: a 12-es villamos hétköznap 12B jelzéssel a Lehel térig meghosszabbítva, háromkocsis szerelvényekkel közlekedik majd. A 14-es villamos a szokásosnál sűrűbben és hétvégén is nagyobb befogadóképességű szerelvényekkel jár. A villamosok menetideje pedig – lámpaprogramja áthangolásának köszönhetően – két perccel csökken majd a Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszon. Mindennek köszönhetően Észak-Pest felől a 12-14-es villamosvonalon csúcsidőben 3-4 perces közös járatsűrűséget kínálva jelentősen javul a belvárosba vezető utazás ideje. 
  • Szintén az újpesti és angyalföldi térség belvárosi utazási kapcsolatát javítja a Keleti pályaudvarig közlekedő, ezáltal az M1-es, M2-es és az M4-es metróra is közvetlen átszállási lehetőséget nyújtó 20E és a 30-as járatcsalád gyakoribb, 5 helyett 3-4 percenkénti indulása.
  • Az Óbuda felől a belvárosba utazók számára kieső Árpád hídi metrókapcsolatot a 34-es és a 106-os busz pótolja: mindkét buszjárat útvonalát a Lehel térig hosszabbítják meg. A III. kerület Vörösvári úti, Bécsi úti környékéről a 19-es és a 41-es villamosjárattal a budai fonódó villamoshálózaton, a kerületi északi feléből, illetve a Szentlélek tér vonzáskörzetéből a H5-ös HÉV-vel, arról az M2-es metróra átszállva is megközelíthetik a belvárost.
  • Rákospalota és Újpalota felől is sűrűbb követéssel közlekedik majd az 5-ös, illetve a 7E busz.
Mind a metrópótló busszal közlekedőknek, mind az alternatív útirányt választóknak hosszabb, 10-15 perccel megnövekedő utazási időre kell számítaniuk. 

A teljes forgalmirend-tervezet itt olvasható.
Címkék: Újpest

Ezeket a cikkeket olvastad már?