Blogolj!

Kétmillió forint üti a rovott múltú Czeglédy markát Erzsébetvárosban

2019.11.11.

A balliberálisok bizonyítják: soha ne mondd, hogy ennél már nincs lejjebb!

Czeglédy és DK-s cinkosai pofán röhögik a választókat... Fotó: MTI

Niedermüller Péter, a VII. kerület gyurcsányista helytartója nem szégyelli. Sőt, még henceg is vele, hogy az adófizetők pénzéből milliókkal tömi ki baráti elvtársa, a volt MSZP-s politikus, jelenleg balliberális DK-s független Fletó-ügyvéd, (ál)civilben szombathelyi „városatya” Czeglédy Csaba zsebét.

Megírtuk, de megismételjük: pofátlanság a köbön, hogy Újbudán és Erzsébetvárosban is a nemrégiben még (másfél évet) előzetesben lévő, korábban többek közt sokmilliárdos költségvetési csalással meggyanúsított, illetve adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt anno jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélt Czeglédy Csabát bízzák meg a kerület gazdálkodásának, szerződéseinek átvilágításával. Ráadásul egyeztetés nélkül: nem véletlen, hogy egymás torkának ugrottak e határtalan böszmeség miatt a szivárványos moslékkoalíció elvek és értékek nélküli gittegyletei.

Love is in the air, de persze más is, és messziről bűzlik...

Niedermüller, Erzsébetváros fura ura büszkén lobogtatja a kontraktusokat: havi 500 ezer forint plusz áfáért vizsgálgathatja, böngészgetheti Czeglédy ügyvédi irodája az önkormányzat és cégei szerződéseit, és további havi 500 ezer forint plusz áfáért képviselheti a kerületet, szerveit és vezető politikusait ilyen-olyan személyiségi jogi és sajtóperekben. Vagyis a 6,215 milliárd forintos költségvetési csalási rémtörténet, a Humán Operátor-sztori politikailag függetlennek sem látszó plakátarca csak 2019-ben két hónap alatt

2 millió forintot zsebelhet be a DK-s haverok zsíros szerződéseinek köszönhetően, az erzsébetvárosi adófizetők pénzéből, természetesen.

Vastagbőr 1: és nem kicsit, de nagyon. Niedermüller elvtárs nem lát kivetnivalót abban, hogy olyasvalakire bízza a kerületi közpénzeket (és azok ellenőrzését), akire gazdasági bűncselekmények árnyéka vetül. Ilyenek ezek a gyurcsányisták, kicsire nem adnak, a nagy meg nem számít nekik. Hiszen mindig is nagyban csinálták.

Vastagbőr 2: és nem kicsit, de nagyon. Czeglédy fülig érő szájjal magyarázza a bulvársajtónak, hogy „jó választásnak tartja magát”. Imigyen a Blikknek: „Az ügyvédi megbízás kiemelten bizalmi kérdés, a megbízó ahhoz a szakemberhez fordul, akiben megbízik”. Szerinte teljesen érthető, hogy a DK-s polgármesterek őt keresték meg. „Emberileg és szakmailag is rendkívül motivált vagyok” – röhögte képen a választókat az ügyvéd-politikus, a diákmunkások kedvence. Akinek van pofája bizalomról magyarázni, miután rég eljátszotta hitelességét.

Tanulság: soha ne mondd, hogy ennél már nincs lejjebb! Csak figyeld a balliberálisokat!

Az Ördög ügyvédje borította az ellenzéki bilit

Gyurcsány Fletó jogi jobbkeze, a bírósági eljárás alatt álló Czeglédy Csaba újbudai és erzsébetvárosi önkormányzati megbízásai véget vetettek a szirupos ellenzéki mézesheteknek. A balliberális giccs hűlt helyén ismét kitört a marakodás, a hiszti és a picsogás. 

Nyugi, Csabi, mindenen rajta tartjuk a kezünket... Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

Öröm nézni, hogy ugrottak egymásnak ezen az esős novemberi hétvégén a szivárványos moslékkoalíció elvtelen elvtársai és elvtársnői, Budapest új fura urai, a balliberális politikusok. A balhé – naná – megint a háttérből vigyorgó Keresztapa machinációi miatt robbant ki, tökéletesen mutatva, kiknek a kezére juttatta az október 13-i rémálom a fővárost és kerületeit. Így a gyurcsányistává változott Erzsébetvárost és Újbudát, hogy mást ne mondjunk.

Jól hangozna, hogy csak egy kávét kérünk, de annál jobban aggódunk Budapestért, Erzsébetvárosért és Újbudáért, melynek jövőjét éppen elkótyavetyélik az osztogató-fosztogatók siserehada.

Az Ördög ügyvédje borította az ellenzéki bilit. Szörnyülködtünk már rajta: a VII. és XI. kerületben a DK-s viccpolgik (Niedermüller és László „urak”) a nemrégiben még előzetesben lévő, korábban többek közt költségvetési csalással gyanúsított, illetve adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt anno jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízzák meg a kerület gazdálkodásának, szerződéseinek átvilágításával. Jobbat és alkalmasabbat nem találtak. A tisztaság és az átláthatóság nagyobb dicsőségére, a morális határokat magasról leszarva, ellenzéki kis barátaikkal nem is egyeztetve. Ahogy azt tanítják.

Na de ez a böszmeség már tényleg sokk volt és sokkolt!

Gyurcsány és Gyurcsányné jogi képviselője, a volt MSZP-s politikus, majd DK-s EP-listaarc gusztustalan benyomulása zavart okozott az erőben. Már ha erőről beszélhetünk a szánalmas szörnykoalíció kapcsán. A bírósági eljárás alatt álló Czeglédy Csaba újbudai és erzsébetvárosi önkormányzati megbízása véget vetett a szirupos ellenzéki mézesheteknek.

A balliberális giccs hűlt helyén ismét kitört a marakodás, a hiszti és a picsogás. Csak kapkodjuk a fejünket!

A Momentum nyitott, melyet látványosan kihagytak a szaknévsorból, vagyis a konzultációból. Sértődött közleményben hajtottak bele Gyurcsány-Czeglédybe, mondván, a napvilágra került zsíros kerületi megbízások „a teljes ellenzék hitelességét” (miért: volt olyan???) rombolják: öngólnak nevezhetők. „A tisztább és átláthatóbb önkormányzatok megteremtésének céljába nem fér bele, hogy a DK polgármesterei rohamtempóban önhatalmúlag Czeglédy Csabát bízzák meg egy nagy közbizalmat igénylő munka elvégzésével.” Na, ezt sem a jobber sajtó vagy fideszes potentátok tolták le, hanem csodák csodájára a hisztis picsogó Momentum...

Majd kirohant a Jobbik és az LMP (ezek még léteznek???). Jobbikék hirtelen nemcsak a Czeglédy-balhét, de a budapesti gyurcsányista restaurációt is kiszúrták, és „szocialista panoptikumról” nyökögnek. „Ott van a pénzügyminiszterként áfa-visszatartásokkal trükköző Draskovics Tibor kinevezése a BKK igazgatósági elnökének, vagy Horn Gyula unokahúgának, az 56-os pesti srácokat nemes egyszerűséggel lefasisztázó Havas Szófiának a fővárosi bizottságba ejtőernyőzése” – szerelmeskedtek friss cinkosaikkal. Az egyre halványabb zöldek nem tartják „észszerűnek és elfogadhatónak, hogy olyan ember cége vizsgálódjon közpénzeket érintő ügyekben, aki maga sem megbízható”, valamint rossz tendencia, hogy „a régi, szocialista politikai elit kétes megítélésű tagjai különböző pozíciókat kaptak a fővárosban, és ezzel részei lesznek a városvezetésnek”.

A DK és Czeglédy persze nem hagyta annyiban a dolgot, nem maradt el a kontra az egyre rosszabb hangulatú hitvesi ágyban. Gyurcsányék halálra sértődtek, a szolidaritást kérik számon a hűtlenkedő partneren, sőt, pikírt módon a NAV-os, ÁSZ-os vizsgálatokat és Fegyőr vandálkodását tolják a Momentum orra alá. Czeglédy is bedurcázott, elhamarkodottnak nevezte a Momentum libidólankadását, és így udvarolt Orosz Anna újbudai alpolginak: „Sok pofont adtam, kaptam is, de a becsületemet, az elkötelezettségemet soha nem kérdőjelezte meg senki. Pontosan tudom, mit jelent egy önkormányzatot szolgálni, így tudom, mit jelent jogászként dolgozni az Újbudán és Erzsébetvárosban élő emberekért.”

A pofon még csak oké, de megvan annak a diszkrét bája, hogy a rovott múltú ügyvéd-politikus a becsületről értekezik...

Gyurcsány-Czeglédy most azért könyörög a moslékegyesülés más színezetű haverjainak, hogy „ne árkokat ássanak az ellenzéki pártok és politikusok között”, hanem tartsanak össze az gaz Fidesz és a Zorbán ellen. (A hatalomért, a koncért, a zsákmányárt, elvek és értékek nélkül, ugye???)

Az persze fel sem merült bennük, hogy tükörbe nézzenek. Pedig ezúttal sem a tükör görbe. Hisz hogy lehetne valaki tisztességes, aki még csak meg sem próbál annak látszani?

Pofátlanság a köbön: zsíros szerződésekkel tömik Czeglédyt a DK-s kerületek

Ennyit az ellenzék morális állapotáról: Újbudán és Erzsébetvárosban is a nemrégiben még előzetesben lévő, korábban többek közt költségvetési csalással gyanúsított, illetve adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt anno jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélt Czeglédy Csabát bízzák meg a kerület gazdálkodásának átvilágításával.

Bilincsben a vádlott - most meg közpénzzel tömi a DK. Gratulálunk! Fotó: MTI

Gyurcsány Fletótól érkezett a telefon a vörös vonalon? Gyanús, mert a DK-s elvtársak a hangsebességnél is gyorsabban vágták magukat haptákba, hogy zsíros szerződéseket toljanak a haverok-cinkosok orra alá.

Niedermüller Péter és László Imre szégyenpolgik – róluk van ugyanis szó – alighogy a polgármesteri székben landoltak, máris az Ördög őszödi böszme ügyvédjét tárcsázták. És nemcsak a hogyléte felől érdeklődtek, de legott meg is kínálták a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodát Erzsébetváros és Újbuda önkormányzatának jogi képviseletével. Bármiféle komolyabb előzetes egyeztetés nélkül olyan érzékeny és kiemelten fontos feladatokat bíznak a nevezett irodára az adófizetők pénzéből finanszírozva a szolgáltatást, mint például az önkormányzatok folyó szerződéseinek, gazdálkodásának átvilágítása vagy a sajtóperes ügyek intézése.

Úgy tűnik, a balliberálisoknál, különösen a Gyurcsány-bandánál ismeretlenek a morális gátak, legalábbis nincs olyan erkölcsi határ, amit ne hágnának át különös élvezettel. Ők pofáztak a budapestieknek tisztességről, becsületességről, átláthatóságról, korrupciómentességről? Van bőr a képükön? A Bud Spencer-klasszikust újraköltve: HITELESSÉG NINCS, ÉS NEM IS VOLT!

Mert hát szögezzük le: az új partner feje, motorja és arca nem más, mint az inkább hírhedt, mint híres politikus-ügyvéd, Szombathelyen régebben MSZP-s „városatya”, újabban független önkormányzati képviselővé is avanzsált Czeglédy Csaba. Aki rendszeresen látja el Gyurcsány Ferenc és Gyurcsányné Dobrev Klára, valamint vezető DK-s és szocialista politikusok jogi képviseletét is. (Nem mellesleg diákkörökben is jól cseng a neve, ugyebár...)

Tehát az a Czeglédy, akit 2010 előtt is ítélték jogerősen felfüggesztett börtönre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt, és aki ellen jelenleg is bírósági eljárás van folyamatban. A cégéhez, a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 ember ellen emeltek vádat. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt: 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Októberben ítélt jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre a Szegedi Törvényszék három olyan vádlottat, akik beismerték bűnösségüket, és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötöttek. A trükkös Czeglédy ellen még nem tudta lefolytatni a vádlotti büntetőeljárást a bíróság, mert a Humán Operátor-buli „atyja” az EP-választáson a DK listáján mentelmi jogot szerzett (köszi, Fletó!), majd nyár óta eljárásjogi okok miatt kibekkelte, hogy megszorongassa az igazságszolgáltatás (szégyen, magyar bíróság!).

Persze ami késik, nem múlik. Legalábbis reméljük.

A kérdés már csak az: kiről és mit tudhat Czeglédy, hogy a tisztességre és az erkölcsre fittyet hányva turbófokozatban meg kell tömni a zsebét jó ropogós közpénzzel?

Újbudai módi: semmi munka, dupla pénz!

Itt rohadtul nem működik a matek. Vagy csak nekem nem áll össze? Eddig a 1990-1994-es időszakot leszámítva soha nem volt szükség háromnál több alpolgármesterre Újbudán. A legutóbbi ciklusban kettő volt. Erre mi történik most? 

A korábbi kettő helyett négy új kerületi alpolgármester lesz. Ezek után gondolhatnánk, mivel négyen kellenek, hogy elvégezzék a korábbi kettő munkáját, a fizetésük legalább nem lesz sok. Na még mit nem!

Fotó: MTI

Újbuda ellenzéki többségű képviselő-testülete csütörtökön elfogadta László Imre DK-s polgármester előterjesztéseit, amellyel megduplázták az alpolgármesterek fizetését – írta meg az Origó. A törvényileg kiosztható maximális fizetést kapják úgy, hogy még semmit nem tettek a kerületért. Pontosabban annyit tettek, hogy megemelték saját fizetésüket. 

Nevezzük meg azért ezt a négy kiváló dolgozót. A DK-s Bakai-Nagy Zita, a Momentumos Orosz Anna, a Párbeszédes Barabás Richárd, valamint a szocialista Hintsch György. Az Origó értesülései szerint Orosz Anna 979 100 forintot (költségtérítés: 146 900 forint); Bakai-Nagy, Barabás és Hintsch pedig 928 100 forintot (költségtérítés: 139 200 forint) vihet haza.

Kurvára kellett nekünk ez az ellenzéki összefogás. Több éhes szájat üres zsebet kell megtömni. 

Még szerencse, hogy a Jobbik és az LMP kimaradt a nagy koalíciós kényszeres osztogatásból. Úgy fest csak a szavazóikra volt szüksége ennek a hét faluból összeszedett csürhének. Most pedig a mór megtette kötelességét, a mór mehet. A húsosfazékhoz őket már nem engedik oda. Pedig milyen jól mutatna fél tucat alpolgármester!

Persze ne legyünk igazságtalanok. A polgármester úr dolgozik. A fizetésemelések mellett ő már fúrja a budai szuperkórház ügyét!

Újbuda új polgármestere leállítaná a szuperkórház építését

A volt kórházigazgató szerint olcsóbban és jobban szolgálná a régió érdekeit, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább. A polgármester teljeskörű vizsgálatot tervez az önkormányzat korábbi működésének átvilágítására - derült ki a hírklikknek adott interjújából, amelynek ezek voltak a legfontosabb részei: „ Visszafordítható-e annak a szuperkórháznak a kivitelezése, amelyről korábban egyértelműen kijelentette: felesleges, hihetetlenül sok pénzbe kerül, amelynek egy részét feltehetően el is lopnák...

Címkék: Újbuda

A választás eredménye a XI. kerületben

2019.10.14.

Október 13-án a XI. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Dr. László Imre (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) lett Budapest XI. kerületének polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

    A jelöltek sorrendje:

  1. Dr. László Imre (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 50,52 százalék (31 411 szavazat)    
  2. Dr. Hoffmann Tamás (FIDESZ-KDNP) - 43,19 százalék (26 854 szavazat)
  3. Lengyel Domokos Bernát (ÁLLAMPOLGÁROK A CENTRUMBANEGYE) - 3,24 százalék (2014 szavazat)
  4. Kubinyi Tamás (Mi Hazánk-MIÉP-FKgP) - 1,84 százalék (1145 szavazat)
  5. Görög Krisztián (Független) - 1,22 százalék (757 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Egyéni választókerületi képviselők (17):

  • DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD (16)
  • FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT (1)

BARABÁS RICHÁRD (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
NÉMETH GYÖNGYVÉR VALÉRIA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
TÓTH MÁRTON (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
KREITLER-SAS MÁTÉ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
OROSZ ANNA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
DAÁM ALEXANDRA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
DR. BÁCS MÁRTON (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
BUDAI MIKLÓS (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
VARGA GERGŐ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
RÁDI KÁROLY (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
GÖRÖG ANDRÁS (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
ERHARDT ATTILA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
BÁBA SZILVIA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
BEDŐ DÁVID (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
JUNGHAUSZ RAJMUND (FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT)
BAKAI-NAGY ZITA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
KELLER ZSOLT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)

Kompenzációs listás képviselők (7):

  • FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT (6)
  • Mi Hazánk (1)

CSERNUS LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT)
DR. HOFFMANN TAMÁS (FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT)
JANKÓ ISTVÁN (FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT)
DR. MOLNÁR LÁSZLÓ JÓZSEF (FIDESZ-KDNP-ÖSSZEFOGÁS ÚJBUDÁÉRT)

Címkék: Újbuda

Továbbra is zajos siker a Lemezjátszó

2017.10.17.

Az Oasis korszakos albumával, a (What’s the story) Morning Glory című lemezzel folytatódott a B32 Lemezjátszó sorozata. A Bartók Béla úti galéria és kultúrtér most is megtelt a közös esti zenehallgatásra és pódiumbeszélgetésre, ahol az állandó házigazda, Horváth Gergely partnere ezúttal a Junkies zenekar énekese, Szekeres András volt.

A lemez megjelenésekor Szekeres András 21 éves volt, aktív zenész, akkor már egy éve a Junkies énekese. Állítása szerint a lemez rá is óriási hatással volt, bár csak sokadik meghallgatásra fedezte fel benne azt a mindent átható pozitív hangulatot, ami - úgy véli - talán a legfontosabb tulajdonsága azalbumnak.

A pódiumbeszélgetésen arra is választ kerestek, hogy a világ számos országában egyébként sikeres album miért aratott viszonylag kevés babért Magyarországon. Szekeres András szerint ebben a Beatles hatását kell keresni, hiszen az Oasis munkássága az ő zenéjük fényében fogja meg igazán a hallgatót, ám történelmi okokból nálunk ez sokkal kevésbé érvényesül.

Címkék: Újbuda

Innovatív nyelvoktatás a Grosicsban

2017.10.17.

Az Európai Statisztikai Hivatal áprilisi felmérése alapján Magyarország a sereghajtók között áll a beszélt idegennyelvtudás terén. A probléma nem csak az idősebbeket érinti, sokan azért nem kapják kézhez diplomájukat, mert hiányzik a középfokú nyelvvizsgájuk. Kis Mihály, az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója arra keresett választ, hogy ebben milyen felelőssége van az általános iskolának. Hozzátette: intézménye sokat fejlődött 2015 óta, idén hat grosicsos diák tette le a középfokú angol nyelvvizsgát.

Az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában innovatív modellt dolgoznak ki: nemcsak a diákok nyelvtudását fejlesztik aktívan, hanem a pedagógusok is részt vesznek nyelvtanfolyamokon. A Grosics-modellről Muszula Mária mesterpedagógus számolt be, az iskolai Erasmus programjáról Scholczné Alapi Zita beszélt. Kis Mihály bízik abban, hogy tapasztalataikból más intézmények is tanulnak.

Címkék: Újbuda

Séta a Gellértben a fürdőkultúra napján

2017.10.12.

A Magyar Fürdőszövetség több mint 30 tagja vesz részt a Magyar fürdőkultúra napján, amelyet már öt éve minden évben október második szombatján, az idén október 14-én tartanak. Újbudán a Gellért fürdőben tartanak vezetett sétát; a látogtás ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött.

A létesítményekben belépőjegy-kedvezményekkel, változatos, ingyenes programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat. A programok részletes listája a fürdőszövetség honlapján található.
A rendezvénnyel a több ezer éves fürdőkultúrát népszerűsítik. A Magyar fürdőkultúra napján kiemelt szerepet kap a szauna megszerettetése, használatának megismertetése.
A Budapest Gyógyfürdői Zrt. tájékoztatása szerint az érdeklődők a világhírű műemlék fürdőkben, így a Szent Gellért, Rudas, Király és Szent Lukács fürdőben vezetett sétákon megismerkedhetnek a fürdők múltjával és jelenével, építészetével, valamint a fürdőzési szokásokkal. A látogatásokon a részvétel ingyenes és előzetes regisztrációhoz kötött.
A Magyar fürdőkultúra napjához köthető programokat az idén a Széchenyi fürdőben tartják, a Brassdance fúvósegyüttes 3 alkalommal szórakoztatja a fürdőzőket, főként pop muzsikával, filmzenével, jazz-rockkal készülnek, játszanak operákat, örökzöldeket és jazzt is. A Czifra Táncegyüttes pörgős magyar táncokat bemutató műsorát szintén három alkalommal élvezheti a közönség.
A többszörös magyar bajnok szinkronúszó csapat különleges programmal készült a jeles napra, amelyben szóló, duó és csapatkombinációs gyakorlatokat láthatnak a nézők. A rendezvény a Tűzfészek Társulat látványos tűzzsonglőr bemutatójával ér véget este 7 órakor.

Címkék: Újbuda

Kalász Banda lemezbemutató a Fonóban

2017.10.10.

Szombaton mutatják be a Kalász Banda legújabb lemezét a Fonó Budai Zeneházban - hangzott el az M1 adásában.

"A népzene maga egy csoda, ami mindig mozgásban volt, és mozgásban is marad. Az a lényeg, hogy az emberek ideológia és befolyás nélkül hallgassák a népzenét, csak úgy szabadon" - idézték a műsorban Kalász Máté Junior Prima díjas népzenész hitvallását.
Kalász Máté az új albumot bemutatva elmondta, hogy a lemez anyaga nyers népzene. A népzenész szerint olyan lemezt "zenéltek fel", amely akár divattá válhatna a mai világban is.
"Mi ezt a nyers, földszagú mezőségi népzenét szeretjük, ebben hiszünk" - hangsúlyozta Kaszap Attila népzenész, hozzátéve, hogy elsődlegesen a mezőségi falvak zenéje hallható a lemezen. A zeneanyagban hosszabb, 10-12 perces számok szerepelnek, amelyek egy-egy falu muzsikáját ölelik fel.
Elmondta azt is, hogy a lemezbemutatót követően táncházra várják a közönséget szombaton este a Fonó Budai Zeneházban.

Címkék: Újbuda

Az anyatej a legjobb a babáknak

2017.10.09.

Bőrgyógyászati szűrés, fogápolási szaktanácsadás, beszédfejlesztés, babamasszázs, gyógytorna, mozgásfejlesztő játékok és kreatív foglalkozások várták a kisgyermekes családokat a Szent Kristóf Szakrendelőben az idei Anyatejes Világnapon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a UNICEF 1992. augusztus 1-én indította el programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Azóta világszerte ezt a napot tartják a szoptatás napjának. – A Szent Kristóf Szakrendelő október elején rendezi meg a szoptatással kapcsolatos figyelemfelhívó programot, mivel ősszel többen veszenek részt az egész napos ingyenes szűréseken, mint nyáron – mondta Kóti Tamás főigazgató. A népszerűsítő programoknak és a szakemberek, különösen a védőnők munkájának köszönhetően az elmúlt években nőtt a fél- vagy egyéves korig szoptatott csecsemők száma a kerületben. A 2016 előtt Újbudán született csecsemők száma csaknem 200-zal több (1485) mint volt nyolc éve. A féléves korukig anyatejjel táplálkozó babák aránya 93 százalék, az egyéves korukig anyatejjel táplálkozó babák aránya 56 százalék. - Ez azt jelenti, hogy „átmegy” az az üzenet, amelyet évről évre próbálunk tolmácsolni, hogy az anyatej a lehető legegészségesebb táplálék, amit egy csecsemő kaphat. A szoptatás javítja az egészséges fejlődés esélyeit, segít megelőzni a betegségeket, csökkenti a táplálással kapcsolatos komplikációkat – hangsúlyozta Kóti Tamás.

Végh Beatrix védőnő érdeklődésünkre saját tapasztalatairól beszélt: „a családok otthonában személyesen is látom, hogy az anyatejes táplálás népszerűsége nő. A kisbabák ellenállóbbak a betegségekkel szemben, ami különösen látszik ilyenkor ősszel. Továbbá a szoptatott csecsemők mozgékonyabbak és kiegyensúlyozottabbak is – mondta.

A gyermekek egészséges növekedése összetett folyamat, hozzá tartozik az egészséges életmód, a táplálkozás, a mozgás, valamint a védőoltások és a szűrővizsgálatok is. – Ezeken a területeken a védőnők tudása elengedhetetlen – hangsúlyozta Hamarné Debreczeni Rita kerületi vezető védőnő. Elmondta, Újbudán több mint 60 védőnő dolgozik, akiket szeretnek a családok és ők is kedvelik a kerületet.

A rendezvényen Kóti Tamás főigazgató bejelentette: a Szent Kristóf Szakrendelő az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát Munkahely elismerésében részesült. A minősítés elsősorban a kisgyermekes szülőknek járó kedvezményeknek, és a velük kapcsolatos szemléletnek köszönhető. A gyes-en lévő édesanyákat visszavárják, a családok évközben több féle támogatásban részesülnek, például iskolakezdéshez, nyaraláshoz kapcsolódóan, a gyerekek Mikulás-napi műsort, ajándékokat kapnak. Cél az, hogy ezt a családias jelleget érzékelje a szakrendelő mind a négyszáz dolgozója, és a páciensek is - mondta.

A főigazgató a szakrendelővel kapcsolatos tervezett változásokról is beszélt. A gyermek szakrendelések zsúfoltsága átmenti, mivel a várhatóan 2019. első negyedében megnyíló új gyermek-egészségügyi központban 17 szakterületen, közel százezer beteget látnak majd el évente. A Szent Kristóf Szakrendelő szomszédságában található épületben kap helyet az egynapos sebészet is, ahol évente várhatóan 1500 felnőtt beteget kezelnek. A szakrendelőben szakmai előkészítés részeként bővítették a gyermekgyógyászatot és kibővül a szolgáltatások köre is. A Petzvál József utcai gyermekpszichiátria és neurológia logopédiával, míg az Ezüstfenyő téren működő allergológia tüdőgyógyászattal egészül ki. A későbbiekben ezek a szakrendelések is az új központban kapnak végleges helyet.

Címkék: Újbuda
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?