Séta Jókaival, Lotz Károllyal és a történelemmel

2018.02.27.

Földalatti, Bajza utcai megálló. Felsétálunk a felszínre, körbetekintünk, ez is csak egy pesti utca - gondoljuk magunkban. Viszont ez egyáltalán nem igaz. Kicsit sem. A Bajza és Munkácsy utca a szecessziós épületek igazi paradicsoma. Eklektikus építmények, amiket a különböző stílusok keveredése miatt akár csili-csálénak is tekinthetnénk. Pedig manapság az ilyen eklektikus épületek rajongóinak igazi zarándokhelye Budapest. Merthogy sehol nem találni ennyit. 

Léderer Artúr egykori háza

Csak a Bajza-Andrássy sarkon állva rögtön ott toporgunk a Gróf Erdődy István által építtetett villánál, amit később a földbirtokos Semsey László vásárolt meg, végül 1909. februárjában került gróf Széchenyi Lászlóné, született Vanderbilt Gladys birtokába. Ebben az épületben ma az Oroszországi Föderáció nagykövetsége működik. De ott van néhány méternyire a Bajza- Aradi utca sarkán Léderer Artúr háza, amit Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezett, és most orosz nagykövetségként üzemel. Szinte rögtön mellette áll Baruch Sámuel háza, és még egy lépést sem tettünk.

Ám ha elindulunk ezen az utcán, és figyelmesen nézzük mik mellet haladunk el, megpillanthatjuk a Jókai villát, melyben a híres író egy fedél alatt élt Festy Árpáddal, és ezen falak között született meg a Feszty-körkép gondolata is. Tényleg csak néhány métert haladva az Epreskert tömbje következik, ahol jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai mutathatják meg tehetségüket.

Itt 1883-ban Benczúr Gyula, Lotz Károly, Székely Bertalan, Feszty Árpád és Zichy voltak a tanárok. 1886-ban a Lendvay utcai részen állította föl pavilonját Zala György és itt készítették el Schikedanz Alberttel a Hősök téri Millenniumi emlékmű szobrait. A kert közepén a Mayerhoffer András által 1744–1749-ben készített józsefvárosi kálvária áll, amelyet Stróbl Alajos kezdeményezésére 1894-ben kövenként vittek át a Kálvária térről. Ugyancsak a kertben helyezték el a budavári Nagyboldogasszony-templom átépítésekor a régi templom egyes részleteit.

A Kálvária

 

Tovább is van, mondjam még? Kicsit tovább haladva a Munkácsy Mihály utcában ott a Kőrössy Albert Kálmán által tervezett Kölcsey Gimnázium (itt tanult korában Bokros Lajos közgazdász, Mácsai Pál színművész, Vámos Miklós író, Vitray Tamás újságíró, Vámos Márton vízilabdázó, vagy éppen Kapás Boglárka), a Szondi utcában a Sonnenberg-ház, amit szintén Kőrössy Albert Kálmán tervezett Róth Miksa üvegablakaival, vagy a Kmety György utcában a Hirsch-villa (Bálint Zoltán és Jámbor Lajos), és ne feledkezzünk meg a Schiffer-villáról, amely pillanatnyilag a NAV Vám és Pénzügyőr Múzeumnak ad otthont.

A Schiffer-villa ólomüveg ablaka

 

Megannyi épület, elképesztő történelemmel és történetekkel. Az Idegenvezetők Világnapja kiváló alkalom lehet egy túrára. Ilyenkor biztosan szerveznek sétákat a környéken. Ha most lecsúsztak róla, ne szomorkodjanak, jövőre megint lesz. De ha nem bírják kivárni, év közben is megoldható.

Talpunk alatt a történelem

2018.02.24.

Alapvetően csak nagyon ritka esetekben tudjuk mi lehet éppen a talpunk alatt. Az aszfaltrétegen túl mit rejt a mély, mi felett rójuk éppen métereinket.

Persze vannak kivételek. Az Andrássy úton végigsétálva, biztosak lehetünk benne, hogy a közlekedéstörténet kiemelkedő darabja száguld alattunk. És nem is olyan mélyen. Merthogy mindössze 60 centiméterrel a felszín alatt, már ott az alagút, amelyben a világkiállításra épített millenniumi földalatti, az európai kontinens első földalatti vasútja üzemel. Aminek történelméről rengeteget tudhatunk meg a Deák téren található Földalatti Vasúti Múzeumban.

Azok talán mindenki előtt ismert tények, hogy Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg.. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz szállítsa a közönséget.

A múzeumban viszont valódi időutazás vár ránk, hiszen beülhetünk olyan vasúti kocsiba is, melyekkel 100 évvel ezelőtt utaztak a fővárosiak, vagy olyanba is, amivel esetleg már mi is – ha mondjuk a 70-es években már éltünk – utazhattunk.

Sajnos már csak képeket láthatunk Ferenc József híres 20-as számú kocsijáról, mely jelentősen különbözött a többi motorkocsitól, és ma már csak néhány kilincs és apró darabka maradt meg belőle. De azok mind itt vannak kiállítva. De emellett is rengeteg tárgyi ereklye és történelmi dokumentum van kiállítva, amelyet nézve kedvünkre nosztalgiázhatunk, vagy éppen rácsodálkozhatunk a dicső múlt patinás darabjaira. Emlékeznek még az 1 forintos sárga villamosjegyre, az 1,50-be kerülő kék buszjegyre? Ha igen, akkor azért látogassanak el ide, ha pedig nem, akkor azért.

 

Címkék: Terézváros

2 ÉV ALATT 2 FORINT, AVAGY TERÉZVÁROSI KÖZÖNY

2017.07.19.

Rémisztő képek járták be a hírműsorokat 2014. július 15-én (és a rákövetkező napokban) a lángoló Kodály köröndi palotáról, a világörökségi területen fekvő Andrássy út 83-85. épületéről. A Blogstar bloggerei már akkor aggódó figyelemmel követték írásaikban a lakók sorsát és az önkormányzat erőfeszítéseit, és az évforduló alkalmából most sem tesznek másképpen. Kérdéseinket jóhiszeműen elküldtük Terézváros önkormányzatának, de sajnos a remélt jó hírek helyett lesújtó válaszok érkeztek.  Ráadásul a két legfontosabbat lepasszolták a május végén felbukkanó új közös képviselőnek. Mintha az önkormányzat is szerényebb erőfeszítéseket tenne…

A terézvárosi polgármester, Hassay Zsófia 2014 júliusának végén egy kampányfilmet forgatott, amelyen egy számlaszámot is megadott. Tudtunkkal tavaly ilyenkor a 2014-es 15 997 forint volt a számlán. A tragédia óta három év alatt mennyi érkezett be, illetve ha költöttek belőle, akkor mire költötték?

Az Ön által említett bankszámlán – melyet a Kodály köröndi ház megsegítésére nyitott 2014 nyarán az önkormányzat – összesen 15 999 forint gyűlt össze. A közös képviselővel való egyeztetést követően, 2017 márciusában a számlát az önkormányzat megszüntette, és a rajta lévő összeget az Andrássy út 83-85. szám alatti társasház bankszámlájára utalta át.

Magyarul: az elmúlt 2 évben 2(!), azaz kettő forint került a számlára! Egészen elképesztő. Ha nem csak a közelgő 2014-es önkormányzati választás kampányfellángolása (bocs, lakók!) lett volna az a pillanatok alatt elkészített film, hanem valóban komoly segítőszándék, akkor kizárt, hogy csak ennyi gyűlt volna össze.

Semmilyen szinten nem volt promotálva, frissítve, a legegyszerűbb PR-eszközökkel a környéken népszerűsítve, a helyi, Terézváros című hírharsonában lapszámról lapszámra folyamatosan hirdetve. (Mondjuk, valamit ebből érezhettek a környéken lakók már 2014-ben is, hiszen ez volt az egyetlen körzet, ahol megverték a Fidesz-KDNP jelöltjét, ráadásul egy jogerősen elítélt korábbi szoci alpolgármester révén…).

De lépjünk – még ha nehezen is – ezen túl, és nézzük a ház biztosításának kérdését, amelyet tavaly annyival intéztek el, hogy a Fővárosi Törvényszék előtt per van folyamatban.

Hol tart a per az épület biztosítása kapcsán?

A per – melyben felperes a társasház – egyelőre az úgynevezett jogalapi résznél tart, azaz azt vizsgálja a bíróság, hogy a biztosítónak kell-e fizetnie, vagy sem. A biztosítónak az a perbeli védekezése, hogy erre a tűzkárra nem vonatkozott a biztosítás, mert kizárta azt a kockázatot, amely építési tevékenységből ered, és szerinte a perbeli tűz ilyen volt, mert a tető szigetelését végezték. Egyelőre tanúkat hallgatott meg a bíróság a biztosítás megkötésére vonatkozóan (alkuszok és a két korábbi közös képviselő), és meghallgatták azt a két munkást is, akik a tető szigetelését végezték. A továbbiakban a bíróság szakértőt fog kirendelni, akinek a feladata a tűz okának meghatározása, figyelemmel arra is, hogy a párhuzamosan folyó közigazgatási perben a bíróság megsemmisítette azt a határozatot, amely szerint a tűz oka építési tevékenység.

Magyarul: lényegileg sehol.

Azért valami konkrétumot csak megtudunk, így nem adtuk fel a kérdezést.

2015-ben egy posztra kommentben azt írta Terézváros önkormányzatának sajtóosztálya, hogy „Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a társasház tulajdonosaival, hogy az épület kálváriájára megnyugtató megoldás szülessen”. Tavaly létrejött egy Projekt Bizottság. Mit tett az eltelt 1 év alatt? Egyáltalán: mit csinál ez a bizottság, kik a tagjai?

Ebben a kérdésben a ház közös képviselője az illetékes.

Az első szép passzolás. Dicséretükre váljék, hogy megadták Venczel Edit elérhetőségét, aki készségesen válaszolt, amelynek lényege: kerestek befektetőt, ami sikerrel is járt, ám volt egy felszámolás, amiből egy cég megvette a 22,5% tulajdoni hányadot. A ház nélkülük nem csinálhat semmit. A cég tett egy ajánlatot, hogy a tetőtérért cserébe elvégzi a felújítást.

Eddig ebben nincs döntés.

És következett a riasztó képeket anno borzongva-aggódva figyelő magyar közvélemény számára legfontosabb kérdés az önmagát gondoskodónak tartó Önkormányzathoz.

Hány lakó költözött vissza?
Kérjük, ebben a kérdésben is a ház közös képviselőjét keresse!
Magyarul: a saját választópolgáraik sorsát illetően sincsenek tisztában a tényekkel és/vagy ennyire közönyösek.

A közös képviselő ismét korrekt: 7 lakó költözött vissza.
A 67-ből.

Ha érzelmet, odafigyelést és lelki támogatást nem is, de pénzt legalább adtak valamennyit.

Eddig mennyit költött az önkormányzat a lakókra. (Kifejezetten a polgárokra fordított összeget szeretnénk megtudni.)

Az önkormányzat 2015. szeptember 30-áig 44 millió forintot fordított a tűzeset miatt otthonuk elhagyására kényszerülő, lakhatásuk megoldásához segítségét kérők támogatására. Ez családokra bontva 1 millió 630 ezer, személyenként 628 ezer forintos támogatást jelentett. Ezen kívül 2015. november 1-től 7 család, 2016-ban egész évben 3 család + 1 család 8 hónapon át, 2017-ben pedig 2 család részére a terézvárosi önkormányzat havonta 50 ezer forint/család rendkívüli bérleti-díj támogatást folyósít. Ez 2017. május 31-ig összesen 3 millió 400 ezer forintot jelent. Három család lakhatásáról a mai napig az önkormányzat gondoskodik, két család részére pedig havonta 50 ezer forint/család rendkívüli bérleti-díj támogatást folyósít. Így a családok lakhatásának támogatására fordított összeg 2014. július 15-től 2017. május 31-ig 48 millió 886 ezer forint).

Egy esztendeje ezt kérdeztük: „Van-e tervük az épülettel – lévén közel 11%-os tulajdonrészük van –, illetve jelentkezett-e befektető/vevő jelölt az elmúlt esztendőben”? Ezt válaszolták: „Az önkormányzati tulajdoni hányaddal kapcsolatos álláspont, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségek figyelembevételével történik döntés az önkormányzati tulajdoni hányad sorsáról. Van olyan befektető, amelyet érdekel a tetőtér megvásárlása, beépítése, de egyelőre csak tapogatózó tárgyalások zajlanak a ház képviselőivel”.

Kérdésünk: hova jutottak a tapogatózással?

Az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanok sorsáról úgy szándékozik dönteni, hogy az mindenekelőtt az ott élők érdekét szolgálja. Ezért ha szükséges, megválik a tulajdonjogától, hogy elősegítse a megrongálódott ház mielőbbi újjáépítését. Ennek a módját most az önkormányzat szakértői vizsgálják.

Magyarul: nesze semmi, fogd meg jól! Már megint!
Érthetetlen ez a közömbösség a közösség iránt. A ház rohad, lakói otthonunkon kívülre kényszerítve, önkormányzati vállvonogatás a perre hivatkozva és a lényegi kérdések az új közös képviselőre lepasszolva.
És 2 év alatt 2 forint a segítő, adománygyűjtő számlán, amit mindennek jelképeként meg is szüntettek.
Terézváros, Kodály körönd, világörökség – 2017.

Címkék: Terézváros

Terítéken a polgármesterek - Interjú Hassay Zsófiával

2015.10.15.

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármesterének válaszait a nullker blog körkérdéseire az alábbiakban közöljük:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania? 

Időarányosan az első évre vállaltakat. A választás után megalakuló új képviselő-testület egyik első döntésével bevezettük például a rászoruló terézvárosi lakosok részére a fűtéstámogatást, úgyhogy elmondhatom, a lehető legrövidebb idő után megkezdtük választási ígéreteink valóra váltását.

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

E téren jól állunk, minden az előzetes ütemezésünknek megfelelően halad. A napokban adtuk át az idei év legnagyobb beruházását, a teljesen felújított Nyugati teret. Az arra járó városlakók láthatják, hogy azon a területen, ahol harminc éve jószerivel csak karbantartási munkákat végeztek, a fővárossal és a Skála-Metró Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen egy rendezett közösségi teret hoztunk létre. És a fejlesztés még nem ért véget, folytatjuk a tér zöldesítését, hogy a Terézváros kapujának számító tér igazán szép, zöld és szerethető találkozóhely lehessen. 

Hassay Zsófia

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselő-testülettel történő együttműködése? 

Mivel a testületben a Fidesz–KDNP képviselői vannak többségben, lényeges nehézségek nem adódtak. Az ellenzéki képviselők közül vannak, akikkel könnyebben és vannak, akikkel nehezebben lehet együttműködni, de ennek kezelése része a kerületvezetés munkájának.

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania? 

Mindent sikerült, amit az első évre terveztünk.

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?  

Egyelőre nem látok ilyet. 

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt? 

Igen. 

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra? 

Úgy látom, a jelenlegi szisztéma jobb az előzőnél, hiszen azzal, hogy a kerületek polgármesterei részesei a döntéshozatalnak, közvetlenebb, ezáltal hatékonyabb lehet az érdekérvényesítés, arról nem beszélve, a jelenlegi rendszer éppen azt jeleníti meg, hogy Budapest egy város és nem huszonhárom kisváros ilyen-olyan szövetsége. 

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

Nagyon jó és konstruktív.

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

Egyelőre nem gondolkodom ezen, a jelenlegi feladatomra koncentrálok.

Címkék: Terézváros

Ezeket a cikkeket olvastad már?