Minden bűn, bűnös és rendőr egy helyen

2018.02.23.
Kecskés István

A józsefvárosi Mosonyi utcában általában nem áll meg az ember. Leginkább csak akkor használja, amikor a Fiumei útról gyorsabban akar elérni a Kerepesire. Az egyik épületnél üveg mögött rendőrbábú posztol. Olyan ez, mint amit már mindannyian láttunk ezerszer, de egyszer sem vettük igazán észre. Pedig érdekes épületet vigyáz, hiszen a Rendőrmúzeum ajtaját vigyázza vigyázban.

1908 óta, vagyis éppen 110 éve működik már és a negyvenes években tízezer tárgyat birtokoltak és mutattak be az érdeklődőknek. A II. világháború alatt azonban a gyűjtemény nagy része megsemmisült és 1967-ig nem is kapott működési engedélyt, majd 1999-ben nyitott meg újra.

Rózsa Sándor koponyája sem volt különleges

Az épületben megtekinthető minden, ami a rendőrséggel kapcsolatban érdekes, 1848-tól a napjainkig. Látható például Rózsa Sándor koponyája, ami egy vizsgálat miatt került Budapestre. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben más egy betyár család, betyár gyermekének agya, mint egy átlagpolgáré. Kitalálják? Semmiben! Aztán található a tárlatban egy sírkő is, amelyen nemcsak az áldozatok, hanem a gyilkosuk neve is szerepel. De – ugorva néhány évtizedet – a kiállítás része egy díszegyenruha is, amelynek darabja egymillió forintba kerül.

A rendőrség történelmét bemutató szoba – a ruhák mellett fegyverek és egyéb kényszerítő eszközök is a vitrinekbe kerültek, de a gázspray-s gumibot állítólag semmire sem volt jó – állandó nézői a magyar történelem belügyminiszterei, hiszen mindegyikük portréja ott szerepel a falon.

A másik teremben kriminalisztikai kiállítás kapott helyet. Ez a közvetlen történelmünk, hiszen a Viszkis rabló parókái, napszemüvegei, kézzel írott jegyzetei mellett az első rendőrgyilkos, a martfűi rém és többek között a miskolci Bonney és Clyde is külön sarkot kapott. No meg különböző érdekességek is, hiszen látható az az 54 ezer forintos bankjegy, amellyel egy idős gazdától bárányt vásároltak a csalók – az eladó a végén visszaadott még nyolc ezret, mert annyival többet kapott…

54 ezer – elképesztő

A tárlatot Daka Béla nyugdíjazott rendőr-alezredes mutatta be az Idegenvezetők Világnapja eseménysorozat keretében. Az a legkevesebb, hogy kívülről tudja, de az is kiderült róla, hogy a krétával földre rajzolt embert is szereti. A kiállítás minden eleméről órákat tudna beszélni. De egy óra alatt is megoldotta kicsit hadarva – ahogy előre beígérte –, de nagyon szórakoztatóan.

Szóval, ha legközelebb a józsefvárosi Mosonyi utcában járnak, akkor álljanak meg. Érdemes!

Ezeket a cikkeket olvastad már?