A választás eredménye a X. kerületben

2019.10.14.

Október 13-án a X. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Ismét D. Kovács Róbert Antal (FIDESZ-KDNP) lett Budapest X. kerületének polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

    A jelöltek sorrendje:

    1. D. Kovács Róbert Antal (FIDESZ-KDNP) - 51,48 százalék (12 569 szavazat)    
    2. Somlyódy Csaba (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 44,73 százalék (10 922 szavazat)
    3. Tubák István (JOBBIK) - 2,84 százalék (693 szavazat)
    4. Kerezsi László (MUNKÁSPÁRT) - 0,95 százalék (232 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Egyéni választókerületi képviselők (12):
  • FIDESZ-KDNP (6)
  • MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD (6)
PAPP ZOLTÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
ÁCS ANDREA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
D. KOVÁCS RÓBERT ANTAL (FIDESZ-KDNP)
RADVÁNYI GÁBOR (FIDESZ-KDNP)
HUSZTI ANDRÁS NORBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
STEMLER DIÁNA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
MAJOR PETRA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
DR. HORVÁTH MÁRK (FIDESZ-KDNP)
WEEBER TIBOR JÓZSEF (FIDESZ-KDNP)
MOLNÁR RÓBERT (FIDESZ-KDNP)
DR. MÁTRAI GÁBOR IMRE (FIDESZ-KDNP)
KOVÁCS RÓBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
Kompenzációs listás képviselők (5):
  • FIDESZ-KDNP (2)
  • MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD (2)
  • LMP (1)

MARKSTEINNÉ MOLNÁR JULIANNA (FIDESZ-KDNP)
MUSTÓ GÉZA ZOLTÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
DR. PAP SÁNDOR (FIDESZ-KDNP)
SOMLYÓDY CSABA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD)
TÓTH BALÁZS (LMP)

Címkék: Kőbánya

Fontos döntés született az új szakrendelő építésével kapcsolatban

2017.10.17.

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartott a Kőbányai Önkormányzat október 12-én. A testület a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslatára a Maglódi út - Szentimrey utca - Sörgyár utca - Lavotta utca által határolt területre vonatkozó kerületi építési szabályzatot hagyta jóvá.

A döntés célja volt, hogy az építési szabályzat megteremtse a jelenleg a Kőbányai út 45. szám alatt működő Egészségház Bajcsy-Zsilinszky Kórház területére történő áthelyezésének és a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kialakításának lehetőségét biztosító városrendezési szabályozási kereteket. Az új szakrendelő elhelyezésének tervezett helyszíne a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet területének Maglódi út menti, északi része. A fejlesztés biztosítja a Kőbányán élők megfelelő egészségügyi ellátását. A Kormány a beruházást az Egészséges Budapest Program keretén belül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A kerületi építési szabályzat tervezete széleskörű társadalmi bevonással készült.
A képviselő-testület döntésével zöld utat adott a beruházás további előkészítéséhez.  

Címkék: Kőbánya

Új játszótér a Száva parkban

2017.10.13.

Hamarosan vadonatúj játszóteret vehetnek birokba a gyerekek a Száva parkban. A régi játszóteret a kivitelezés során elbontották, a korábbi úgynevezett dühöngő helyére került a kisgyerekek játszótere. 

Ezt a részt 12 éves korig vehetik majd igénybe a gyermekek, ahol 9 játszóeszköz és egy mozgássérült hinta várja a lurkókat. A terület műfüves burkolatot kapott. A 450 négyzetméteren két tornyú kombinált mászóvár, kombinált mászócső egyensúlyozóval, fészekhinta, kétüléses hinta bölcsőüléssel, kétüléses hinta lapüléssel, rugós mérleghinta, rugós bárány, rugós motor, homokozó és a mozgássérült hinta biztosítja a gondtalan játékot. A nagyobb gyerekeket 5 db játszóeszköz várja, ütéscsillapító burkolattal, mintegy 1200 négyzetméteren. Ezen a területen kötélpiramis pálya, függeszkedő, háromelemes nyújtó és korlát biztosítja a játék, a mozgás lehetőségét.


A korábbi járda és térburkolat újjal egészült ki, a területen 900 darab évelő növényt ültetnek el csepegtető öntöző hálózat kiépítésével. Nem maradhat el az ivókút telepítése sem, ahogy a játszóeszközökhöz illő anyaghasználatú és formájú padok és hulladékgyűjtő edények is elhelyezésre kerülnek.

A Száva parki játszótér és környezete a Kőbányai Önkormányzat beruházásában valósul meg, a Metrodom Kft.-vel kötött településfejlesztési szerződésnek köszönhető támogatással.

Címkék: Kőbánya

Elhunyt Aradszky László

2017.10.11.

Október 8-án, vasárnap este elhunyt Aradszky László. A közkedvelt táncdalénekes november 10-én jött volna Kőbányára, a Kőbányai Kulturális Központban adott volna életműkoncertet. A népszerű művésszel a napokban megjelent Kőbányai Hírek készített interjút, ám Aradszky László éppen a lap terjesztését megelőző este hunyt el. A művésszel készült egyik utolsó interjút az önkormányzat oldalán is közöljük.

Halálhíre nemcsak azért sokkolta a lapot, mert egy Kőbányának kedves énekest veszítettünk, hanem azért is, mert bár Aradszky László a napokban töltötte 82. életévét, de kora ellenére elképesztő energia feszült benne. Az alig két héttel ezelőtti interjú alkalmával még láthatóan jó egészségnek örvendett, vidám és közvetlen volt – sugárzott belőle az életkedv.

Aradszky László 1935. szeptember 20-án Budapesten született. Előadói karrierjét megelőzően a Töltőtolljavító Ktsz-nél dolgozott. 1963-ban a Magyar Televízió Tessék választani! könnyűzenei versenyén megosztott első helyezést ért el Még ide-oda húz a szív című dalával. Száznál is több ismert dal és két tucat örökzöld sláger előadója.

Nyugodjon békében!

A vele megjelent interjút az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„Én már hazajárok Kőbányára”

Újra fellép a Kőbányai Kulturális Központban Aradszky László, a táncdalok fénykorának egyik legnagyobb sztárja. A fáradhatatlan művész több mint ötven esztendő slágereiből 90 perces műsorral szórakoztatja fiatal és korosabb rajongóit november 10-én. A mintegy két tucat örökzöld sláger és száznál is több ismerten csengő dal előadója most is különleges bulit ígér.

– Aligha lesz szokatlan a Kőrösi színpadja. Évtizedek óta gyakori vendége a központnak.

– Igen, már tucatnyi alkalommal voltam a Kőrösiben, nagyon szeretem a Kőbányai Kulturális központot, és a kőbányai közönség is rendkívül közel áll a szívemhez. 82 éves múltam, ám máig is heti 2-3 alkalommal lépek fel szerte az országban, illetve Erdélyben és a Felvidéken. De nyugodtan mondhatom, a megismert ezernyi helyszín közül a X. kerület az egyik kedvencem, én már hazajárok Kőbányára.

– Honnan ez a közvetlenség? Miért érzi ennyire itthon magát?

– Már a kezdetek kezdetén, a hatvanas években rendszeresen volt ott szilveszteri műsorom. A közönség mindig szeretett, és ezt nem csak Szenes Iván slágereinek köszönhettem. Melós krapek voltam, korábban a Töltőtoll Javítónál dolgoztam. Vagyis a kőbányaiaktól nem sokban különböztem – hacsak annyiban nem, hogy én két kerülettel arrébb húztam az igát. Talán ezért is mindig érezték rajtam, hogy egy vagyok közülük. Ez abban is megmutatkozott, hogy nagyon közvetlenek voltak velem, a színpad mögött is azonnal megtaláltuk a közös hangot, pillanatok alatt Művész úr helyett Lacikám lettem szinte mindenkinek.

– Barátságok is szövődtek?

– Hogyne, rengeteg. Rendszeresen kijárok a haverokhoz a szabadidőmben is. De még a számítógépes tanfolyamot is a kerületben végeztem. Amikor mindennapos lett a computer használat, úgy döntöttem, hogy magam is kitanulom a működését. Kinéztem egy tanfolyamot – éppen Kőbányán volt. Persze lett volna közelebb is lehetőség, de úgy voltam vele, csak néhány plusz buszmegálló, és lesz indok még több kőbányai kiruccanásra.

– Ilyen múlttal akkor még a Kőrösivel kapcsolatban is kell legyen egy emlékezetes sztori.

– Az egyik legnagyobb sikeremet is a művközpontban arattam. Én nem nagyon kalandozom a magyar nóta világába, de egyszer elvállaltam, hogy eléneklem ott az Az én jó apám című dalt. Szalai Antal és zenekara kísért, de még a tévéfelvétel ellenére is csak húsz percünk volt összejátszani. A fellépés azonban olyan nagyszerűen sikerült, hogy a Dankó Rádióban máig az akkori hangfelvételt ismétlik időről-időre.

– Elmúlt 82 éves, de heti 2-3 koncertet ad. Honnan ez a vitalitás?

– Az én néhai drága barátom, Kibédi Ervin mondta mindig: „mindenből a legjobbat”. Én is ezt vallom, és úgy gondolom, a közönségnek is azt kell adnom. Éppen ezért 43 éve egy szál cigit sem szívtam el. Ahogy mondani szoktam, már megittam a kenyerem javát, de nyolc éve egy korty alkoholt sem ittam – hogy a legjobb formámat hozzam. Rendszeresen használom a szobabiciklit, és most rendeltem meg a gyaloglógépet is.

– Pedig olvasni lehetett gyógyíthatatlannak mondott betegségről is. Magas vérnyomás, érszűkület…

– A vérnyomással már minden rendben, naponta mérem és fel is jegyzem az értékeket. Az érszűkület viszont butaság. Egy újságíró írta le tévesen érelmeszesedés helyett. Ugyan, ha évekkel ezelőtt érszűkületem lett volna, most itt lennék? Vagy rendszeresen ki tudnék állni a színpadra?

Címkék: Kőbánya

85 éves a Bajcsy Kórház

2017.10.10.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár fővédnökségével, tudományos konferenciát rendeztek a Bajcsy-Zsilinszky Kórház alapításának 85. évfordulója alkalmából szeptember 21-én, a Kőrösi Kulturális Központban. 

Az ünnepségen a Kőbányai Önkormányzatot Weeber Tibor alpolgármester képviselte, aki köszöntőjében szólt arról, hogy várhatóan 2017-ben teszik le a kórház területén az új kőbányai szakrendelő alapkövét. Az új rendelő korszerű műszerekkel, XXI. századi körülményekkel szolgálja majd a Kőbányán élők egészségügyi ellátását.

A színházterem közönsége megtekintette a „85 éves a Bajcsy” című filmet, amely bemutatja a kórház történetét, jelenlegi osztályait és a várható fejlesztésekről ad tájékoztatást.

Az ünnepségen a Bajcsy-Zsilinszky Kórház fennállásának 85. évfordulója alkalmából díjakat, elismeréseket adtak át. Dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár Pro Sanitate díjat adott át dr. Szabadka Hajnalka orvos igazgatónak, valamint Miniszteri Elismerő Oklevelet dr. Zámolyi Károly főorvosnak.

Dr. Bodnár Attila főigazgató a Bajcsy-Zsilinszky Kórházért emlékéremmel tüntette ki az intézmény fejlődésében meghatározó szerepet játszó dr. Higyisán Ilona főgyógyszerészt, dr. Hermányi Zsolt főorvost és Dr. Végh György főorvost. A gyógyító tevékenységben több évtizeden keresztül kimagasló munkát végző műtősnők, Radicsné Ujvári Katalin és Vízkeleti Julianna Főigazgatói Elismerő Oklevélben részesültek.

Címkék: Kőbánya

Idősek Világnapja az operettben

2017.10.04.

„Szép város Kolozsvár”, „Ringó vállú csengeri violám”, „Hej cigány” énekelhették a kőbányai szépkorúak október 1-jén a Budapesti Operettszínházban. Az önkormányzat vezetése ugyanis közel 900 lakost hívott meg, hogy Kálmán Imre egyik legnépszerűbb vígoperájára mulathasson az Idősek Világnapján.

A kerület az ajándék előadással köszönte meg az időseknek mindazt, amit a fiatalabb generációknak átadtak. Mert mint Kovács Róbert köszöntője után dr. György István, a kerület korábbi vezetője, a Fővárosi Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta: az idősebbektől kaptuk az anyanyelvünket, értékrendünket, de a korosabb generációra egy társadalomban ezeknél is súlyosabb feladat hárul. Egy közösségnek ugyanis szeretetre van leginkább szüksége, s ennek megteremtésében az idősebbekre különösen fontos szerep hárul.


Címkék: Kőbánya

Ezeket a cikkeket olvastad már?