Terítéken a polgármesterek - Interjú Gajda Péterrel

2016.03.19.

Ma 1 esztendeje, 2014. október 12-én kapott bizalmat 5 évre választóitól. Honlapunk ez alkalomból kérdezné Önt, hogy

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania?

A kampányban elsősorban az elmúlt években elindított programok folytatását ígértem, s enek ütemezése jól halad. Amit erre az évre vállaltam - főleg az egészségügyi gép-műszer beszerzések területén sikerült megvalósítani, hiszen több tízmillió forintból szereztünk be új nőgyógyászati ultrahag készüléket és mammográfot a Kispesti Egészségügyi Intézet számára.

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

Az ígért vállalásainkat a 2014-ben. a kampányidőszakban bemutatott polgármesteri programban foglaltam össze. (egyébként itt megtekinthető: www.gajdapeter.hu) Ezt idén a képviselő-testület is jóváhagyta. Hivatali munkatársaimmal - az előző ciklusok gyakorlatának megfelelően - a hátralévő időszakra lebontva részletesen ütemeztük a feladatokat. Úgy érzem jól haladunk az elképzelések megvalósításval.

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése?

A 18 fős testületben egyértelmű 12 fős baloldali többség van, így jól együtt tudunk működni. Természetesen igyekszem korrekt kapcsolatra törekedni a kisebbségben lévő fideszes, LMP-s és jobbikos képviselőkkel is. A kerület érdeke az, hogy ne pártcsatározásoktól legyen hangos a helyi közélet, hanem folytatni tudjuk a nyugodt építkezést.

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania?

A ciklus első évében adósak maradtunk a programban ígért közösségi költségvetés kialakításával, de a 2016-ra szóló büdzsét már az igertek szerint készítjük elő.

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?

Ahogy az előző két ciklusban, most is arra törekszem, hogy maradéktalanul tudjuk teljesíteni a vállalásainkat. Remélem, hogy minél több ígéret megvalósításával tudunk majd elszámolni a kispestiek felé 2019-ben.

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt?

Arra törekszünk, hogy a jogszabályi környezet változásaiból a kerületben élő segítségre szorulók minél kevesebb hártrányt érezzenek. Ehhez persze az önkormányzatnak saját forrásból többet kellett szánnia erre a területre.

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra?

Egyelőre korai lenne erről bármit is mondani. Az azonban igaz, hogy annak ellenére, hogy nem ülünk egy pártban főpolgármester úrral és helyetteseivel, a kerület és a főváros kapcsolata korrektnek mondható, próbálunk minden kérdésben szakmai alapon egyeztetni.

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

u.a. mint az előző kérdésben. Kormányzattal leginkább a Budapesti Kormány Hivatallal van kapcsolatununk, s úgy érzem itt a személyes jó ismeretség miatt is korrekt partneri viszony alakult ki közöttünk.

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

44 éves vagyok, az itt élők bizalmából ez a harmadik ciklusom. Egyelőre nem foglalkoztat a 2019-es választás. Az a célom, hogy a mostani vállalásaimat teljesíteni tudjam és tiszta lelkiismerettel állhassak majd a kispestiek elé.

Címkék: Kispest

Ezeket a cikkeket olvastad már?