Alkoholmentes múzeumi sörtúra

2018.02.28.

Sört – amely persze cseppet sem hasonlít arra, amit ma iszunk – már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak. Ez pedig nem ma volt. Éppen ezért erről az isteni nedűről is végeláthatatlanul lehetne mesélni.

Aki pedig kicsit is rajong érte - és nem csak a napi fájdalmak tompítására fogyasztja -, hanem hódol az élvezetének, az biztosan szeretne többet is tudni a folyékony kenyérről. Erre remek alkalom adódott az Idegenvezetők Világnapján, ahol a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” kiállításon Török Róbert muzeológus  mesélt többek közt arról, hogy kik és hogyan főztek sört Magyarországon, miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává, vagy éppen polgári vagy munkásital a sör?

Bevallom, nem vetem meg a finom söröket, és nem is ez volt az első kiállítás, előadás amit a témában végighallgattam és megtekintettem. Ennek ellenére teljesen más volt mint az eddigiek, hiszen itt – múzeum lévén – rengeteg tárgy van kiállítva, amely valamilyen módon kapcsolódik a sör gyártásához, vagy akár fogyasztásához. Némelyik egészen megdöbbentő, némelyik nosztalgikus, de van amin ma már csak mosolygunk.

 

Valamint az sem jelentett problémát – sőt -, hogy Török Róbert laza és kötetlen, ám mégis rengeteg információt és érdekességet tartogató előadásmódja roppant szórakoztató volt. A közel egy órás tárlatvezetés pedig a kint dühöngő hideg és szél ellenére is kedvet csinált egy korsó sörhöz. Amit viszont már az otthon melegében fogyasztottam el.

 

Csakis azt mondhatom, menjen el ön is, tekintse meg ezt a kiállítást, amely sörkedvelőknek kötelező, érdeklődőknek pedig ajánlott. Ráadásul a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nem csak ezt a kiállítást adhatja nekünk, akár régi, 70-es, 80-as évek beli vegyesbolti élményeinket is újraélhetjük, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Séta Jókaival, Lotz Károllyal és a történelemmel

2018.02.27.

Földalatti, Bajza utcai megálló. Felsétálunk a felszínre, körbetekintünk, ez is csak egy pesti utca - gondoljuk magunkban. Viszont ez egyáltalán nem igaz. Kicsit sem. A Bajza és Munkácsy utca a szecessziós épületek igazi paradicsoma. Eklektikus építmények, amiket a különböző stílusok keveredése miatt akár csili-csálénak is tekinthetnénk. Pedig manapság az ilyen eklektikus épületek rajongóinak igazi zarándokhelye Budapest. Merthogy sehol nem találni ennyit. 

Léderer Artúr egykori háza

Csak a Bajza-Andrássy sarkon állva rögtön ott toporgunk a Gróf Erdődy István által építtetett villánál, amit később a földbirtokos Semsey László vásárolt meg, végül 1909. februárjában került gróf Széchenyi Lászlóné, született Vanderbilt Gladys birtokába. Ebben az épületben ma az Oroszországi Föderáció nagykövetsége működik. De ott van néhány méternyire a Bajza- Aradi utca sarkán Léderer Artúr háza, amit Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezett, és most orosz nagykövetségként üzemel. Szinte rögtön mellette áll Baruch Sámuel háza, és még egy lépést sem tettünk.

Ám ha elindulunk ezen az utcán, és figyelmesen nézzük mik mellet haladunk el, megpillanthatjuk a Jókai villát, melyben a híres író egy fedél alatt élt Festy Árpáddal, és ezen falak között született meg a Feszty-körkép gondolata is. Tényleg csak néhány métert haladva az Epreskert tömbje következik, ahol jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai mutathatják meg tehetségüket.

Itt 1883-ban Benczúr Gyula, Lotz Károly, Székely Bertalan, Feszty Árpád és Zichy voltak a tanárok. 1886-ban a Lendvay utcai részen állította föl pavilonját Zala György és itt készítették el Schikedanz Alberttel a Hősök téri Millenniumi emlékmű szobrait. A kert közepén a Mayerhoffer András által 1744–1749-ben készített józsefvárosi kálvária áll, amelyet Stróbl Alajos kezdeményezésére 1894-ben kövenként vittek át a Kálvária térről. Ugyancsak a kertben helyezték el a budavári Nagyboldogasszony-templom átépítésekor a régi templom egyes részleteit.

A Kálvária

 

Tovább is van, mondjam még? Kicsit tovább haladva a Munkácsy Mihály utcában ott a Kőrössy Albert Kálmán által tervezett Kölcsey Gimnázium (itt tanult korában Bokros Lajos közgazdász, Mácsai Pál színművész, Vámos Miklós író, Vitray Tamás újságíró, Vámos Márton vízilabdázó, vagy éppen Kapás Boglárka), a Szondi utcában a Sonnenberg-ház, amit szintén Kőrössy Albert Kálmán tervezett Róth Miksa üvegablakaival, vagy a Kmety György utcában a Hirsch-villa (Bálint Zoltán és Jámbor Lajos), és ne feledkezzünk meg a Schiffer-villáról, amely pillanatnyilag a NAV Vám és Pénzügyőr Múzeumnak ad otthont.

A Schiffer-villa ólomüveg ablaka

 

Megannyi épület, elképesztő történelemmel és történetekkel. Az Idegenvezetők Világnapja kiváló alkalom lehet egy túrára. Ilyenkor biztosan szerveznek sétákat a környéken. Ha most lecsúsztak róla, ne szomorkodjanak, jövőre megint lesz. De ha nem bírják kivárni, év közben is megoldható.

Minden sarkon érték

2018.02.25.

Minden sarkon és minden bokorban is. Persze ezt nem kell szó szerint érteni, de akár úgy is lehetne. Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül esélyt kaptunk arra, hogy más szemmel lássuk a körülöttünk lévő helyeket, és valóban: a főváros tetején és a belvárosi flaszteren is a történelem az utcán hever.

Gyere ki a hegyoldalba!

2018.02.22.

Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül olyan programokra is jelentkezhetünk, amik eddig is megszokottnak számítottak, de a szakemberek segítségével újdonságokat is felfedezhetünk. Mindezt egy karnyújtásnyira a lakókörnyezetünkről.

Fedezd fel az I. kerületet turista szemmel (is)

2018.02.20.

Fotó: vjm.hu

Kétségtelen, hogy Budapest nemcsak magyar szemmel gyönyörű város, hanem az évről évre ide látogató turisták szerint is az egyik legjobb úti cél Európában. Ebben nagy szerepe van az I. kerületnek és a Várnegyednek is, amit most mi is a turisták szemével láthatunk az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

„ Jöjjön ki Óbudára! …” – az idegenvezetők világnapja alkalmából is

2018.02.19.

Szerintem eddig nem sokan tudtuk, hogy létezik az Idegenvezetők Világnapja, hát még hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők szervezésében rengeteg érdekes eseményen vehetünk részt 2018. február 22-25. között fővárosunkban.

 

Ebben at időszakban, csötörtöktől vasárnapig minden nap gyalogos túrák, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indulnak a város különböző pontjain. A programok nagy része térítésmentesen látogatható, de van néhány, melyen csekély összegű díj befizetésével lehet részt venni. A programokra előzetesen regisztrálni kell.

 

Ezek közül jó néhány gyönyörű kerületünket is érinti.

 

Igéretes például:

Séták 2018. február 22. Csütörtök
Belső-Óbuda  15:00 órától

Óbuda eltűnt utcái – történeti séta

 

Találkozó:  14.45 órakor az Óbudai Múzeum recepcióján (1033 Budapest, Fő tér 1., bejárat a Szentlélek tér felől)
A sétát vezeti: Horváth Péter – történész, múzeológus
Időtartam: kb. 90 perc

 

A múzeumi séta során a résztvevők megismerkedhetnek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A sétán felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát.

 

A programon való részvétel ingyenes, feltétele az előzetes regisztráció. A maximális csoportlétszám (20 fő) elérése után regisztrációt elfogadni nem tudnak.
Regisztráció: programok@obudaimuzeum.hu

 

Óbudaiaknak szintén közel van a vasárnapi szentendrei séta túra is, melynek időtartama körülbelül 3 óra, fakultatív múzeumlátogatással (kb 1000 Ft / fő) 

Találkozó: 10.30 órakor Szentendrén, a Budapest Batthyány tér – Szentendre HÉV-vonal végállomásán, ahol Kerepesi Mária idegenvezető fogadja a csoportot (maximum 20 fő)

 

A séta útvonala: Szentendre HÉV végállomás – római kőtár – Péter Pál templom – Városháza – Templomdomb – Belgrád székesegyház – Rab Ráby tér – Szamárhegy (Tobakosok keresztje) – Bogdányi út – Lázár cár tér – Hubay-ház – Fő tér (kereskedő házak, Blagovesztenszka- templom) – Dumtsa Jenő utca – Kossuth Lajos utca – Szentendrei HÉV állomás

  

Ezen felül lesznek autóbuszos, hajós, sőt, villamosos városnéző programok, séták, sőt, mikrobuszos túrák is mozgáskorlátozottak részére.

  

A rendezvény minden programját folyamatosan töltik föl az Iparkamara honlapjára:

http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

valamint Facebook oldalukat is érdemes figyelemmel kísérni a rendezvényekkel kapcsolatos friss információkért.