A választás eredménye a XII. kerületben

2019.10.14.

Október 13-án a XII. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Ismét Pokorni Zoltán (FIDESZ-KDNP) lett Budapest XII. kerületének polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

    A jelöltek sorrendje:

    1. Pokorni Zoltán (FIDESZ-KDNP) - 59,57 százalék (16 462 szavazat)    
    2. Élő Norbert (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 40,43 százalék (11 171 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Egyéni választókerületi képviselők (12):
  • FIDESZ-KDNP (11)
  • DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD (1)

DR. HARMOS ANDREA (FIDESZ-KDNP)
DR. BERNYÁK ADRIENN (FIDESZ-KDNP)
DR. PÉCZELY ATTILA (FIDESZ-KDNP)
SIKOTA KRISZTINA (FIDESZ-KDNP)
MENYHÁRT ÉVA (FIDESZ-KDNP)
MIKÓ GERGELY (FIDESZ-KDNP)
FONTI KRISZTINA (FIDESZ-KDNP)
KOVÁCS LAJOS (FIDESZ-KDNP)
DR. GIDÓFALVY DÉNES (FIDESZ-KDNP)
DR. GÁMÁN GÁBOR (FIDESZ-KDNP)
VÁGÓ ISTVÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
DR. PÉCHY LÁSZLÓ (FIDESZ-KDNP)

Kompenzációs listás képviselők (5):

  • DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD (4)
  • MKKP (1)

ÉLŐ NORBERT (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
HAJDU MÁRIA(MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
KOVÁCS GERGELY (MKKP)
MATISZ KÁROLY ISTVÁN(MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
DR. VINCZE GÉZA(MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)

Címkék: Hegyvidék

Minden sarkon érték

2018.02.25.

Minden sarkon és minden bokorban is. Persze ezt nem kell szó szerint érteni, de akár úgy is lehetne. Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül esélyt kaptunk arra, hogy más szemmel lássuk a körülöttünk lévő helyeket, és valóban: a főváros tetején és a belvárosi flaszteren is a történelem az utcán hever.

Gyere ki a hegyoldalba!

2018.02.22.

Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül olyan programokra is jelentkezhetünk, amik eddig is megszokottnak számítottak, de a szakemberek segítségével újdonságokat is felfedezhetünk. Mindezt egy karnyújtásnyira a lakókörnyezetünkről.

Terítéken a polgármesterek - Interjú Pokorni Zoltánnal

2015.10.15.

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármesterének válaszait a nullker blog körkérdéseire az alábbiakban közöljük:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania?

A legnagyobb vállalásunk, amit 1 évvel az önkormányzati választások előtt tettünk, a Normafa rendbetétele. Ígértünknek megfelelően helyi népszavazást tartottunk, így már a hegyvidéki polgárok támogatásával indulhatott el a rehabilitáció, aminek célja, hogy a Normafa területén, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat figyelembe véve, rendezzük a használatot, a közlekedést, a parkokat, a hányatatott sorsú műemléki épületeket, és Budapest legszebb szabadidős parkját, fenntartható módon, hosszú távon tudjuk üzemeltetni.   

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

A Normafa rendbetételével az előzetes terveknek megfelelően haladunk. Ezzel párhuzamosan zajlik a „Városháza tér” kialakítása és környékének rendezése, mely a tavalyi évben indult a Margaréta játszótér felújításával. Az idén novemberben átadásra kerül a „Városháza tér”, jövőre pedig elkezdődik a Törpe u. 2. sz alatt az Új Kulturális Szalon kialakítása. Ezt követően célunk, hogy a Böszörményi úton csillapítsuk a forgalmat, és egyfajta összekötő tengelyként szolgáljon a Királyhágó tér és a Csörsz utca között létrejövő új városközpont között. 

Pokorni Zoltán

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése?

A Hegyvidékre mindig is az volt a jellemző, hogy a képviselők a kerület érdekeit tartották szem előtt a nagypolitikai érdekek felett. Több ciklus óta jellemező, hogy a képviselő-testület harmonikusan működik. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindig mindenben egyet értünk. 

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania?

Nem volt érdemi feladat, ami elmaradt volna. 

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?

A Normafa rendbetételével kapcsolatos a fogaskerekű vasút útvonalának meghosszabbítása, új nyomvonal kijelölése valamint új korszerű kocsik üzembe helyezése. Ez a fejlesztés nagy mértékben segítené, hogy a tömegközlekedés reális alternatívát jelentsen a gépjárműforgalom helyett. Ezt a projektet az önkormányzat egyedül nem tudja megvalósítani, a Főváros, a BKK fő feladata ennek előkészítése, a forrás megtalálása és a kivitelezés. Az önkormányzat ebben a témában mint együttműködő partner vesz részt.  A fejlesztés nagysága, bonyolultsága és költségei miatt jó esélyt látok arra, hogy csak a következő ciklusban lehet megvalósítani, ebben a ciklusban a tervezésre és az előkészítésre kerül sor. 

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt?

Igen, fent tudjuk tartani. A Hegyvidéken sok tehetős ember él, de természetesen itt is vannak olyanok, akik rászorulók, és nehéz körülmények között élnek. Fontos, hogy az ő életüket is megpróbáljuk segíteni, könnyebbé tenni. Minden intézkedést igyekszünk megtartani, sőt amennyiben lehetséges, bővíteni is. Új programokat szervezünk az időseknek, ilyen például az idősbarát lakások kialakítása. 

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra?

Az, hogy a polgármesterek automatikusan helyet kaptak a Közgyűlésben, lehetőséget ad arra, hogy beleszóljanak a főváros működésébe. Ezt igazságosabbnak tartom, mint a korábbi struktúrát. 

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

Mind a fővárossal mind a kormányzattal jó és kiegyensúlyozott a kapcsolatunk.

A fővárossal napi szinten együttműködünk számos kérdésben. A kormányzattal ugyanolyan fontos a jó kapcsolat, hiszen az ő támogatásukkal tudjuk megvalósítani többek között a különböző intézmények, létesítmények korszerűsítését, illetve a Normafa rehabilitációját. De kiemelt projektekben is együttműködünk pl. a CERN Adatközpont vagy a Moholy-Nagy Művészeti  Egyetem új campusának kialakítása. 

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

Egyelőre a jelenlegi ciklus feladataira koncentrálok.

Címkék: Hegyvidék