Blogolj!

Baranyi és falkája kutyába se veszi Ferencvárost

Ki nyer ma? Játék és ugatás fél percben. Aki veszít: Ferencváros. Ennek pedig a fele se tréfa. Lesz még itt (vissza)sírás.

Viccnek durva, de igaz: ez az álompáros, ez a két farok vezeti Ferencvárost öt évig. Fotó: Azonnali

Aki kérdez: Azonnali.hu

„Mit várhatnak a Kétfarkúak alpolgármester-jelöltjétől a ferencvárosiak?”

Aki válaszol: Döme Zsuzsanna (alias Dada Suzy), a IX. kerület leendő alpolgármestere, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke

„Minden kutyára még egy farkat fogunk operálni, de nemcsak a kilencedik kerületben, hanem máshol is, ahol kutyapártos képviselők bekerültek.”

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Viccnek is rossz: viccalpolgármestere lesz Baranyi Krisztinának

Egy nő, aki kétfarkú. Egy viccpárti cicába ojtott kutya. Mi lesz veled, szép Ferencváros?

Balra a leendő alpolgármester, Döme Zsuzsanna. Nem vicc. Csak viccpárti. Jobbra: fogalmunk sincs, ki, de tanácsnoknak akár jó lehet. Fotó: MTI/Mónus Márton

Kapaszkodjatok meg az asztal sarkában: a Kutyapárt adhatja Baranyi Krisztina egyik alpolgármesterét. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP). Ferencvárosban.

A balliberó ügyekben jól értesült Index értesülései szerint a közvélemény legkésőbb a közgyűlés alakuló ülésén értesülhet erről. Csütörtökön. Már ha nem mondanak csütörtököt. Vagy nem viccelnek. Persze miért tennék, hiszen az ellenzéki összefosók, bocsánat: összefogók a humorban sem ismernek tréfát.

Vagyis tény: az összeférhetetlen Baranyi egy kétfarkú nővel erősít és színesít a IX. kerületben. Nem tudtuk, mi hiányzott. (Na, ez tutira nem.)

Mert azt írja a sajtó, a független-objektív, hogy az LMP-s Reiner Roland lesz a belsős, főállású alpolgármester, Döme Zsuzsanna (alias Dada Suzy), az MKKP európai parlamenti listavezetője pedig a külsős, társadalmi megbízatású alpolgármester. Ennek a fele se tréfa, olyannyira, hogy viccnek rossz, igaznak pedig elkeserítő és rémítő.

Jön tehát a kétfarkú nő, aki ráadásul kutya is, és a legemlékezetesebb közéleti teljesítménye a kerületben, hogy gyereksütőnek csúfolt egy a tojásaival letesztelt fémcsúszdát. Ilyenek ezek a kétfarkú nők, tudjátok, remekül bánnak a tojásokkal, ki-kisütnek belőlük néha egy kis apróságot.

A viccpárti cicába ojtott kétfarkú kutya az Indexnek kifecsegte, többek között az lesz a feladata, hogy – nem vicc! – gyorsítsa a hivatali ügymenetet, megoldja a külső és belső problémákat, de állítólag ő felel majd a kerület kulturális életéért, kulturális programjaiért is. Tartunk tőle, a jövőben inkább szubkulturális vagy vicckulturális életről lehet majd beszélni Ferencvárosban. A magaskultúra helyett tombolhat például a street art vagy a graffitizés, a helyi galerik nagy örömére.

A kerületi lapot pedig átkeresztelhetik Ferencvárosi Mórickának. De ha nagyon elkutyásítja a kerületet, még az is lehet, bevezetik a mindennapi sziesztát déltől háromig vagy a 40-50 munkanapos évet. Az ingyen sörről és az örök életről már nem is beszélve.

Döme doktornő amúgy nem számít vitára a polgármesterrel, „mert a felfogás, a kutyapártos aktivizmus nemhogy nem idegen, hanem egyenesen azonos Baranyi Kriszta felfogásával” – ugatta el a kutyaszóra fogékony Indexnek. Vagyis kár a gőzért, a heves honleányok jól megértik majd magukat a kutyapózban.

A normális, egészséges, nemzeti, keresztény, konzervatív, polgári Ferencvárosnak pedig marad a kutyagumi.

Sírjunk vagy nevessünk?

A választás eredménye a IX. kerületben

2019.10.14.

Október 13-án a IX. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Baranyi Krisztina (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) lett Budapest IX. kerületének polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

    A jelöltek sorrendje:

    1. Baranyi Krisztina (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 57,53 százalék (12 188 szavazat)    
    2. Dr. Bácskai János (FIDESZ-KDNP) - 39,54 százalék (8376 szavazat)
    3. Cséplő Dániel (Független) - 1,69 százalék (359 szavazat)
    4. Deutsch László (FLE) - 0,86 százalék (182 szavazat)
    5. Fléger Tamás (MUNKÁSPÁRT) - 0,38 százalék (81 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Egyéni választókerületi képviselők (12):
  • DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD (11)
  • FIDESZ-KDNP (1)
DR. MÁTYÁS FERENC (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
TAKÁCS KRISZTIÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
REINER ROLAND (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
ÁRVA PÉTER (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
TAKÁCS ZOLTÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
TORZSA SÁNDOR (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
SZILÁGYI ZSOLT ZOLTÁN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
TAKÁCS MÁRIUSZ (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
SAJÓ ÁKOS (FIDESZ-KDNP)
HIDASI GYULA (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
CSÓTI ZSOMBOR (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
JANCSÓ ANDREA KATALIN (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP-JOBBIK)
Kompenzációs listás képviselők (5):
  • FIDESZ-KDNP (4)
  • FLE (1)

DR. BÁCSKAI JÁNOS (FIDESZ-KDNP)
DEUTSCH LÁSZLÓ (FLE)
GYURÁKOVICS ANDREA (FIDESZ-KDNP)
KÁLLAY GÁBORNÉ (FIDESZ-KDNP)
ZOMBORY MIKLÓS (FIDESZ-KDNP)

Címkék: Ferencváros

Este a Ráday utcában

2018.02.28.

Ferencváros egyik turisztikai büszkesége a Ráday utca. Amely nem csupán a múltjával, de jelenével is csalogatja a hazai turistákat és az ide látogató külföldieket.

De induljunk előbb a Bakáts térről, az Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc templomtól. A Bakáts térről, amely híven őrzi a 19. századi városfejlődésben kapott rangját: három intézménye (elöljáróság, plébánia, iskola) ma is eredeti épületében működik. A teret szegélyező kórház mai állapotában is imponáló szecessziós díszeivel.

Igazi exkluzív kaland a térről külön lejárattal megközelíthető altemplom megtekintése, amelyben talán 1956-ban miséztek utoljára, de kiállításokat időről-időre rendeznek.

És ha már kiállítások! A Ráday utcai séta valójában a 18. század végétől egy napjainkig ívelő stílustörténeti kirándulás lehet. Hiszen míg a Bakáts tér maga az ízig-vérig múlt, addig a Ráday utcában fellelhető sok-sok kortárs művészeti galéria már a jelenkor alkotóit jellemzi. Emellett számtalan izgalmas udvarbelső megtekintése is színesítheti a programot.

Ha pedig kellően eltelített minket a történelem és a kultúra, akkor kár lenne kihagyni, hogy betérjünk egy-két vendéglátóhelyre és a torkunknak és gyomrunknak is adjunk valamit. Hisz a Ráday utca pezsgő, mai életét a teraszok, a sok és sokféle szolgáltatást nyújtó vendéglátás ugyanúgy jellemzi.

Az Idegenvezetők Világnapján mindezt sokan meg is tapasztalhatták. Önöknek is csak ajánlani tudom, nevezzenek be egy ilyen túrára.

Címkék: Ferencváros

Ismét elismerést kapott Ferencváros idősügyi programja

2017.10.17.

Tizennegyedik alkalommal részesítették „Idősbarát Önkormányzat” díjban az ország idén 95 pályázó települése közül azt a tizenkettőt, amelyet a legméltóbbnak találták a bemutatott idősügyi programjuk alapján. Ferencváros 2013-ban részesült először az elismerésben, a „Teljesség felé” elnevezésű idősügyi koncepciójával.Tizenkét önkormányzat kapott Idősbarát díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) október 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ferencváros nevében dr. Bácskai János polgármester vette át az elismerést, az ünnepi eseményen részt vett Kállay Gáborné alpolgármester is.

Az Idősbarát Önkormányzat díjat az Idősügyi Tanács kezdeményezésére 2004-ben alapította a szociális miniszter és a belügyminiszter. A díjjal az alapítók azt szeretnék hangsúlyozni, hogy az önkormányzatok rengeteget tehetnek az idősekért, vállalt feladataikon kívül is.
Az idősek világnapja alkalmából megrendezett díjkiosztó ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere örömének adott hangot, hogy az idén nem csak a nyugdíjkorhatárt elérő, hanem valamennyi nyugdíjszerű ellátásban részesülő állampolgár megkapja a nyugdíjprémiumot. A miniszter hangsúlyozta, hogy az anyagi megbecsülésen túl hála és köszönet illeti meg azokat, akik egy élet munkájával felépítették az országot - ez a díj is a közgondolkodás idősbaráttá válását segíti.

A díjátadón a települések önkormányzatain túl „Idősekért díj” átadására is sor került, melyeket családügyi és szociális területen dolgozók vehettek át.

A díjakat Balog Zoltán miniszter, Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át.

Ferencváros méltatásában elhangzott: a „Teljesség felé” elnevezésű idősügyi koncepció legfontosabb eleme, hogy az önkormányzat koordinációs szerepét hangsúlyozza. Ennek jegyében programjaikat az élethosszig tartó tanulás, a generációk közötti együttműködés és az önkéntesség hármasa jellemzi. A közvetlen kapcsolattartás elősegítette az idősek igényeinek felmérését, így a meghirdetett programokat ehhez igazították, melyek eredményeképp jelentősen javult mind a programok ismertsége, mind a népszerűsége Ferencvárosban.

A díjátadó végén koncertet adott Hegedűs Endre Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész.

Címkék: Ferencváros

Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére 

2017.10.16.

Ferencváros Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére rendezendő megemlékezésre és a "Ferencváros Bárány János-díja" ünnepélyes átadására október 20-án, 11 órától a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium dísztermébe (Lónyay u. 4/c-8.), és 12:30 órától a Bakáts téri '56-os Emlékműhöz.Címkék: Ferencváros

Életmódváltás fesztivál harmadszor

2017.10.07.

Sokféle programmal, egymást sűrűn váltó előadásokkal és tréningekkel várta a III. ÉletMiNŐség Fesztivál az érdeklődőket a Ferencvárosi Művelődési Központban október 7-én. A legfőképpen a férfi-nő együttélés kérdéseit zászlajára tűző egész napos eseményen Zombory Miklós alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.

Délelőtt 10 órakor Lőrinczné Táborfi Julianna, Kiss Noémi és Darnói Tibor, az ÉletMiNŐség Fesztivál létrehozói nyitották meg a rendezvényt, majd Zombory Miklós mondta el üdvözlőbeszédét. Az alpolgármester – elmondása szerint – 50 éve házas férfiként, apa és nagyapaként maga is sokat tudna mesélni a férfi-női szerepekről és a hétköznapokban való boldogulásról. – Családunkban a feleségem az összetartó erő, ami nem kis feladat – jelentette ki, majd így folytatta: a társadalmi szerepekhez elvárások is társulnak; elvárásokat támasztunk önmagunk felé, a párunk mifelénk és mi őfelé, valamint a társadalom is elvárásokat támaszt tagjai felé. Ennyi év távlatából visszatekintve elmondhatom, nem könnyű ezek közt jól lavírozni, ugyanakkor ez adja a mindennapok izgalmát is. Végezetül azt kívánta, hogy mindenki találja meg azt az utat, amely közelebb viszi a célhoz: a folyamatosan változó szerepekben való sikeres helytálláshoz.

Délelőtt „A Nő ragyogása, a család fénye” címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a sakkteremben, a kistermekben pedig különféle tréningek közül lehetett választani. Többek közt személyiségfejlesztés, táncterápia, transzcendentális meditáció volt a palettán, de a közönség balett-, jóga- és sportbemutatókat is láthatott. A színházteremben a Cimbora együttes interaktív vers- és mesekoncertje várta a legkisebbeket, akik játékos vetélkedőkön és versenyeken, valamint kézműves foglalkozáson is részt vehettek. Ugyanitt, délután Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész professzor tartott lebilincselő előadást A teremtés Egysége: a Nő és a Férfi címmel.

A fesztivál fix programjai mellett – a kitelepült standokon – a táplálkozástól a mozgáson át a lelki, spirituális életet érintő témákig sokféle egészségmegőrző lehetőséggel lehetett megismerkedni. Éppúgy helyet kapott a keleti életszemlélet (feng shui és távol-keleti ékszerek, dekorációk), mint a nyugati életmód (bioételek, immunerősítés).

Forrás: Ferencváros újság

Címkék: Ferencváros

Szüreti Mulatság a Kerekerdő Óvodában 

2017.10.06.

Öt éve merült fel az ötlet, hogy legyen egy este, ahol szórakoztató légkörben jöhetnek össze a szülők és az óvodapedagógusok - mondta el Szencz Mátyásné óvodavezető. Ez az óvoda egyetlen "gyerekmentes" rendezvénye. Az alapítvány támogatása büfés fogyasztással és belépő vásárlásával valósul meg, de tombolát is vehetnek a jelenlévők, melynek nyereményeit szintén szülők ajánlották fel. Az adakozási kedvre jellemző, hogy azok a szülők, akik nem tudtak eljönni, kérték, hogy vehessenek támogatói jegyet.A Kerekerdő Óvoda ötödik éve rendezi meg a Szüreti Mulatság elnevezésű rendezvényét egy nemes cél érdekében: az óvoda alapítványa a szülők támogatása nyomán évi két nagy kirándulást szervezhet az intézménybe járó csaknem 300 gyermeknek. Az október 6-i eseményen köszöntőt mondott dr. Bácskai János polgármester.

A Kerekerdőnek saját óvodai programja van, melyben erőteljesen megjelenik a néphagyomány, ezért a bevételből finanszírozott kirándulások szintén a népi hagyományok megismerésére építenek, az úticél minden esetben egy-egy híres tájegység tájházzal rendelkező települése.

A Szüreti Mulatság is mindig ennek jegyében kerül megszervezésre. Az intézmény pedagógusai néptánccal, a felnőtt közönséghez igazodva pajzán népmesével és népi játékokkal készítik elő a mulatság jó hangulatát, melyhez hozzájárulnak a jó borok és a hagyományos ételek, sütemények is.

Dr. Bácskai János köszöntőjében a szüret hagyományait elevenítette fel. A magyar borfajtákra, borvidékekre hívta fel a szórakozni vágyók figyelmét, elsősorban a Somló-hegyi borvidékre, ahol ő is hódol a szőlészkedés-borászkodás szenvedélyének. Jó szőlősgazda és vendég módjára saját borából kóstolóval is készült a mulatságra. A korabeli szüretek hangulatát megidézve részleteket olvasott fel Krúdy Gyula az "Asszony, aki szőlőfürt lett" című levél-elmélkedéséből, majd jó szórakozást kívánt a megjelenteknek.

A Szüreti Mulatságon fellépett Redenczki Marcsi, Magyarország első női stand-up humoristája is, aki - saját bevallása szerint "mellékállásban" - a Ferencvárosi Intézményüzemeltetési Központ munkatársa.

Címkék: Ferencváros

Ezeket a cikkeket olvastad már?