Beérett a balos uszítás: meggyalázták Wass Albert szobrát

2020.01.31.

Addig hőbörgött, mocskolódott a DK és az MSZP, míg valaki vette a lapot. Maró anyaggal, illetve ürülékkel és/vagy hányással „tisztelték meg” ismeretlenek a csepeli Wass Albert-szobrot.

Maró anyaggal és hányással/ürülékkel rongálták meg nemzeti kincsünk emlékművét. Ennyire tiszteli a magyarságot a balliberális galeri. Fotó: Facebook/Borbély Lénárd

„Csak bízni lehet – ha a józan észben nem is, de abban talán igen, hogy legalább nem gyalázzák meg, rongálják meg vagy bontják el önhatalmúlag a műalkotást. A romboló vészkorszak ugyanis újrakezdődött”

– írtuk három hete, mikor a Gréczy-geci Gyurcsány-gittegylet csepeli csipetcsapata gusztustalan hőbörgéssel zavarta meg a XXI. kerületi Wass Albert-szobor ünnepélyes felavatását.

Sajnos nagyon-nagyon jó jósnak bizonyultunk. Még egy hónap sem telt el, beérett a hazaáruló balliberális uszítás. Termékeny talajra hullt a magyarellenes mocskolódás: „ismeretlenek” meggyalázták, megrongálták az erdélyi író- és költőfejedelem emlékművét a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban.

A szobrot maró anyaggal és valamilyen ürülékkel vagy hányadékkal önthették le az „ismeretlen” – mondjuk ki nyíltan – szar ember hányadékok.

„A csepeli DK többnapos helyszíni rendezvénye után látható, ahogy Wass Albert szobrát megrongálták. A szobrot helyreállítjuk és feljelentést teszünk. Továbbá az egész parkot bekamerázzuk, Radnóti Miklós és Wass Albert szobrait külön kamerák fogják figyelni” – ígérte Borbély Lénárd csepeli polgármester.

Ez lenne az a fene nagy humanizmus és tolerancia? Akkor nem kérünk belőle. Mert ide vezetett a balliberális gyűlölködés. A XXI. kerületben tettekben is testet öltött a niedermülleri keresztény- és magyarellenes kirekesztés, rasszizmus. Szégyelljék magukat a tettesek, de még inkább a politikai felelősök!

Címkék: Csepel, XXI. kerület

Magyargyűlölet: Wass Albert-szobor miatt cirkuszol a Gyurcsány-párt

Karácsony kottájából énekel Gyurcsány, netán fordítva? A főpolgármester nemrég lenácizta az erdélyi írófejedelmet, most meg a DK adja elő a hisztis nagyhalált, miután Wass Albert-szobrot avattak Csepelen.

Fotó: Facebook/Borbély Lénárd

A „felszabadult” fővárosban egyre erősebben tombol a fekáliaszagú balliberális magyargyűlölet. Az őszödi hazugsággyáros pártja ebben is szintet lépett, hiszen tiltakozó akciót kezdett Wass Albert csepeli szobrának felállítása ellen. A minta persze adott, hiszen az új „fővezér”, legalábbis látszat-főpolgármester, Mr. Vigyori Vastagbőr KariGeri októberben lazán lenácizta az egyik legnagyobb magyar írót és költőt...

Csepelen a napokban a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban avatta fel Wass Albert szobrát Tarlós István korábbi főpolgármester és Borbély Lénárd polgármester.

A Gyurcsány-párt csicska csipetcsapata igyekezett megzavarni a rendezvényt (via PestiSrácok): szánalmas transzparenseiket az önkormányzati választásra készült DK-s plakátok hátuljára írták/nyomtatták. A Wass Albert-tisztelők erőteljes felszólítására aztán távozott a gennyes gittegylet.

Gréczy Zsolt DáKó-pártjának egyik helyi oszlopa azonban beígérte a Népszavának: a baloldal semmiképpen sem fogja annyiban hagyni a dolgot, mely szerintünk [Radnóti kegyeletét sértő] „fideszes provokáció”, ezért tovább tolják a tiltakozást.

A ballap persze adja alájuk a lovat. Arról vinnyog ugyanis, hogy „a kétes megítélésű Wass Albert” szobra „jogos érzékenységeket sért”, illetve „irodalmi-politikai munkássága és történeti források egyértelműen azt bizonyítják, hogy Wass Albert halála napjáig meggyőződéses nyilas volt.”

A csepeli Gréczy-gránát nem árulta el, mire készülnek, így csak bízni lehet – ha a józan észben nem is, de abban talán igen, hogy legalább nem gyalázzák meg, rongálják meg vagy bontják el önhatalmúlag a műalkotást. A romboló vészkorszak ugyanis újrakezdődött.

Címkék: Csepel, XXI. kerület

Őrület: Németh Szilárd leterítette a patkányozó Bangónét

2019.10.19.

A Fidesz választókerületi elnöke nem kicsit akadt ki azon, hogy Bangóné Borbély Ildikó szoci ordító- és helyesíróbajnok képtelen belenyugodni a csepeli választási eredménybe, Borbély Lénárd polgármester és a kormánypártok győzelmébe.

Borbély Lénárd győzött. Bangóné lenyugodhat a p...ba!

„Úgy viselkedik, mint – aki a hatalomvágytól vezérelve – megőrült. Üldözési mániában szenved. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat épülete előtt a választás megismétléséért gyűjt aláírást. A tértől csak pár lépés az ideggyógyászati rendelés. Javaslom, sürgősen forduljon orvoshoz!”

Németh Szilárd, a Fidesz választókerületi elnöke hivatalos közösségi oldalán arra reagálva, hogy az MSZP hivatásos patkányozója és helyesírási lexikonja, Bangóné Borbély Ildikó csalásra hivatkozva új választást követel Csepelen. 

Nem bírja elviselni, hogy Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) polgármester leverte balliberó kihívóját, Erdősi Évát, mint vak a poharat!

Forrás: csakegymondat.blogstar.hu

Címkék: Csepel, XXI. kerület

A választás eredménye kerületünkben

2019.10.14.

Október 13-án a XXI. kerületben is polgármestert és képviselő-testületet választottak. Mutatjuk az eredményeket.

Borbély Lénárd polgármester. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A polgármester-választás eredménye:

1. Borbély Lénárd (FIDESZ-KDNP) - 52,54 százalék (14 899 szavazat)
2. Erdősi Éva (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) - 43,23 százalék (12 260 szavazat)
3. Pákozdi József (BUCKAI SZÖVETSÉG EGYESÜLET) - 3,42 százalék (971 szavazat)
4. Wolf József (MUNKÁSPÁRT) - 0,81 százalék (230 szavazat)

A képviselő-testület tagjai 2019-2024:

Bercsik Károly (Fidesz-KDNP)
Zupkó János (Fidesz-KDNP)
Losonci Róbert (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Várkonyi András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Szuhai Erika (Fidesz-KDNP)
Balogh Ernő (Fidesz-KDNP)
Takács Krisztián (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Makray Barbara (Fidesz-KDNP)
Csaba Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Kovács Dávis Attila (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Tóth Sándor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Czibulyáné Szonday Szilvia (Fidesz-KDNP)
Ábel Attila (Fidesz-KDNP)
Dukán András Ferenc (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Horváth Gyula (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd -LMP-Jobbik)
Morovik Attila (Fidesz-KDNP)
Pákozdi József (Buckai Szövetség Egyesület)

Címkék: Csepel

Az a képviselő, aki nem jár az ülésekre nem kap fizetést Csepelen

2016.11.02.

Nem kapnak fizetést azok a csepeli önkormányzati-képviselők, akik nem vesznek részt a testület munkájában – számolt be róla a csepel.info.

A szabályok értelmében csak akkor veszíti el egy politikus a mandátumát, ha egy éven át nem jelenik meg a képviselő-testület, vagy az országgyűlés ülésein. Ha indokot szolgáltatnak a távolmaradásukra, akkor nyugodtan lóghatnak. Csepelen azonban más lehet a helyzet, mert a képviselők úgy döntöttek, hogy csak annak jár a fizetés, aki megdolgozik érte.

Természetesen a baloldali képviselők hagyják ki a legtöbb ülést. A DK-s Borka-Szász Tamás például a tanácskozások kétharmadát hagyta ki, de a szocialista Szenteczky János és a balliberális Horváth Gyula is kiváló munkakerülő.

Fotó: csepel.info

Lazult a fegyelem Csepelen, emiatt benyújtottak egy olyan javaslatot, amely arról szólt, hogy aki igazolatlanul hiányzik, az nem kap fizetést. Teszem hozzá: bármelyikünket azonnal kirúgná a főnöke, ha csak egy napot is mulasztana szó nélkül.

Az előterjesztés tárgyalása előtt gyorsan megvitattak a képviselők néhány százmilliós beruházással kapcsolatos tervet – azért lehetett hatékony a vita, mert a baloldali képviselők hallgattak, mint hal a szatyorban –, majd amikor a fizetésekkel kapcsolatos indítvány került elő, akkor kitört a hiszti. Több, mint egy órán át tartott a parázs vita – ez már érdekelte a balliberális képviselőket is, hiszen ez már a zsebükre ment.

A legtöbbet amúgy Horváth Gyula bukott, hiszen az egykori polgármester-jelölt félévi fizetését javasolta visszavonni a testület, de az MSZP Takács Krisztiánnak is fájt az 50 ezres büntetés, hiszen sokszor hangsúlyozta, hogy ez neki óriási érvágást jelentene.

Az előterjesztést végül a testület elfogadta, a baloldali képviselők tiltakozása ellenére is.

 

Címkék: Csepel

Kalózhajó Csepelen 

2016.06.09.

Csepel vitéz szigete visszavonhatatlanul elindult a polgárosodás útján. Az Árpád apánk főlovászmesteréről elnevezett sziget és annak vezérhajója, a XXI. kerület megszűnt a munkásromantika fellegvárának lenni. Lehet, hogy ehhez egy kalózhajó is kellett, de a polgári kormányzat alatt egyre több olyan terv valósul meg, amire a bolsevik virulás nyugdíjasai is indián derűvel tudnak tekinteni, hiszen mégiscsak az unokák örömére készült el a ma nyíló különleges játszótér.     

A csepeli Kis-Duna part nagy attrakciójaként hirdeti az önkormányzat az új játszóteret. És tényleg az. Van ott minden: a mozgássérült gyerekek számára kerekesszékes hinta, vagy éppen baba-mama hinta is, amit az anyukák és a kicsik egyszerre használhatnak.  Ott a kalózhajó, ami természetesen teljesen biztonságos és látványnak sem utolsó.

Azért nézzük csak meg egy kicsit, hogy a mi is történt az utolsó öt és fél évben. 2010 óta 52 km csatorna épült, ezzel megvalósult Csepel teljes csatornázottsága. Három nagy város-rehabilitációs, városfejlesztő program volt, több mint négymilliárd forint értékben. Megkezdődött a királyerdei utak leaszfaltozása, de a lakótelepi és a családi házas körzetek játszóterei is megújultak. Teljesen megújult és megszépült a Tamariska domb valamint az Akácfa utcai Kiserdő, megújult Csepel valamennyi fontosabb tere, a közterületeken pedig virágágyások vették át a gyomok helyét. Óvodai fejlesztésekre is több mint 400 milliót költött az önkormányzat, de jutott pénz tornaterem-felújításra és fitnesz-parkok építésére is.

A rendszerváltás utáni évtizedekben lepusztult és részben kiprivatizált csepeli Kis-Duna part felújítása 2011-ben kezdődött. Először a hajléktalan-telepeket kellett felszámolni. Később fokozatosan újult meg a partvonal egy-egy újabb szakasza. A strand téliesítésével lett itt uszodaBMX-pályafitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is. A közelmúltban még a kiprivatizált és teljesen lepusztult Napközis Tábort is vissza tudta vásárolni az önkormányzat. Ott azóta megkezdődött a menthetetlenül leromlott állapotú épületek bontása: helyén ugyanúgy közcélú hasznosítást szeretne az önkormányzat, ami a part többi részén valósult meg.   

Címkék: Csepel

Terítéken a polgármesterek - Interjú Borbély Lénárddal

2016.03.26.

"2010-hez képest óriási mértékben bővültek Csepel gazdasági lehetőségei. Stabil, biztonságot nyújtó anyagi háttérrel vágunk neki a következő éveknek" – mondta Borbély Lénárd a kerület fideszes polgármestere, akit a megválasztása óta eltelt idő eredményeiről, munkahelyteremtésről, valamint a Kis-Duna parttal kapcsolatos terveiről is faggattunk.

Október 12-én lett egy éve, hogy polgármesterré választották. Mit sikerült megvalósítani az elmúlt időszakban?

2010 és 2014 között számtalan jó dolog történt a kerületben, ezt szerettük volna folytatni, ezért is született a 35 pontos választási programunk. Az ígéretek között kiemelt figyelmet fordítottunk a gyermekes családokra, a nyugdíjasokra és a munkahelyteremtésre. Ha csak a főbb pontokat nézzük, csökkentettük például a kis- és közepes vállalkozások építményadóját, az önkormányzati bérlethelyiségek díját. Folytattuk és folytatni akarjuk a panelfelújításokat, amely újabb rezsicsökkentést jelent a kerületi lakók számára. Befagyasztottuk az önkormányzati lakások bérleti díját, támogatjuk az óvodásokat és az iskolásokat, 400 milliós óvodafelújítási programot hirdettünk az idei évben, a gyerekek kérésére gördeszkapályát építünk a Daru dombnál a már meglévő BMX-pálya, és kültéri fitnesz pálya mellé. Pályázatok útján segítjük a sportegyesületeket, amelyek „rezsióradíjon” tudják igénybe venni az önkormányzat infrastruktúráját. A gyerekek számára mára sikerült létrehozni egy olyan futballakadémiát, ahol a szerényebb lehetőséggel rendelkező családok tanulói is tudnak sportolni. A tagdíj 3000 forint, de ha valakinek ez is problémát jelent, az edző javaslatára elengedhetik az összeget. Jelenleg 125 játékosa van az egyesületnek, számuk folyamatosan gyarapszik. Külön öröm számomra, hogy sikerült elérnünk: Csepelen ma már minden diák számára biztosítva van a sportolási lehetőség. Gondoltunk az idősekre is. A nyugdíjasoknak nem kell fizetni az önkormányzati tulajdonú klubhelyiségek látogatásáért, ahogy a csepeli strand használatáért sem. Büszke vagyok arra, hogy körülbelül 1200 idős embert sikerült eddig hajókirándulásra csábítanunk. Támogatjuk a rendőrséget, nemrég vadonatúj terepjárót kaptak, emellett fenntartjuk a közterület-felügyeletet. Az egészségügyben is történt előrelépés: működtetjük a 24 órás gyermek- és felnőtt orvosi ügyeletet a kerületben, sikerült elérnünk, hogy csökkentsük a várólistákat az egészségügyi szolgálat tekintetében. Az egyik legfontosabb azonban az, hogy újra finanszírozzuk azt a gyermektraumatológiát, amelyet a szocialisták 12 évvel ezelőtt egyszer már megszüntettek. Kiváló a közmunkaprogramunk. A korábban segélyből élők most munkát kaptak az államtól, 31 százalékuk vissza is tudott térni a munkaerőpiacra. Persze a 2010 után elindult programokat továbbra is folytatni kívánjuk. Elég ha csak az útépítésre, vagy a csapadékvíz-elvezetésre gondolunk. A csepeli önkormányzat mozgástere, gazdasági lehetőségei az elmúlt években a megfontolt gazdálkodásnak köszönhetően sokat nőttek. A kerület a 2010-es, 4 milliárd forintos hiányhoz képest, amikor az önkormányzati dolgozók bérét is már csak folyószámlahitelből tudta finanszírozni, ma már több mint 1,5 milliárd forint tartalékkal rendelkezik.

Borbély Lénárd

Említette a munkahelyteremtést. Ennek kapcsán történt előrelépés?

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy igen. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb csepeli beruházása valósul meg a közeljövőben. Itt építi fel ugyanis logisztikai és raktározási terminálját a konténer átrakodások lebonyolításával foglalkozó METRANS Danubia Kft. Óriási beruházásról van szó, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország a kelet-nyugati áruforgalom csomópontjává váljon. Örömhír volt ez számunkra, hiszen Csepel régi ipari hagyományokkal rendelkezik, az iparfejlesztés, munkahelyteremtés fontos a kerületben. A cég indulása 2017 elejétől várható, kezdésként körülbelül 200 embernek ad majd munkát. A beruházóval történő megállapodásunk arról is szól, hogy lehetőség szerint csepeliekkel töltsék majd fel ezeket a munkahelyeket. Persze Európa egyik vezető kikötő-logisztikai vállalata más cégeket is kerületbe hozhat, ami szintén új munkahelyeket jelenthet. Nagy siker továbbá, hogy a kormány és a Siemens között Csepelen köttetett stratégiai megállapodás alapján 2 év alatt több mint 200 fővel növekedett a munkahelyek száma. Elindult tehát az élet Csepelen, a gazdasági környezetet igyekszünk úgy alakítani, hogy a kerület az egyik legvonzóbb beruházási helyszín legyen – ezért is tartjuk például alacsonyan az adókat.

Ehhez kapcsolódik, hogy a közeljövőben állásbörze lesz Csepelen. Mit lehet erről tudni?

A börze november 17-én rendezi meg a Csepeli Járási Hivatal, lebonyolításához az önkormányzat térítésmentesen biztosítja a szervezőknek a Királyerdei Művelődési Házat. Ma már egyre több cég kínál különféle munkákat az embereknek. Mindez talán annak is köszönhető, hogy az ország gazdasági állapotáról kedvezőbb adatok látnak napvilágot. Csepelen jelenleg 2200 munkát keresőt tartanak nyilván, de a valós számukat 5000 főre becsüljük.

2010 előtt még lakóparkot álmodott az akkori önkormányzat a Kis-Duna partra. Mi a helyzet manapság azzal a területtel?

A Kis-Duna part Csepel egyik legfontosabb és kiemelkedő értékkel bíró zöldövezete. A szocialisták annak idején be akarták építeni a partot, 180 lakást álmodva oda, ami szerencsére meghiúsult. 2010 előtt a terület teljesen az enyészet martalékává vált, azóta viszont megtisztítottuk, a partvonal nagy részén felújítottuk, a sétányt közvilágítással láttuk el, ennek egyébként épp most tervezzük a továbbépítését egészen a Daru dombig. Emellett fitneszparkot, BMX-pályát is építettünk. Elmondhatjuk, hogy mára a Kis-Duna part ismét a csepelieké lett. A sétányt egyébként mindenképp természetes környezetében szeretnénk meghagyni, ezért is külön hangsúlyoznám, hogy csakis sport- és rekreációs célú fejlesztést támogatunk a területen. Ennek keretében előkészületben van egy sportcsarnok építése az ifjúsági tábor területén belül, amit igyekszünk komfortosabbá tenni, például úgy, hogy új komfortos szálláshelyeket alakítunk ki. A legfőbb célunk az, hogy az önkormányzat tulajdonába kerüljön a teljes Kis-Duna part, és kizárólag szabadidő eltöltésére alkalmas helyszínt biztosítsunk az itt lakóknak, illetve az ide látogatóknak.

Választási programjában ígéretet tett arra, hogy felvirágoztatják a Csepeli Munkásotthont. Hogy áll most ez a dolog?

A Munkásotthon sokáig a csepeli álbaloldal utolsó bástyájaként volt ismert a kerületben, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a kuratórium elnöke, a kurátorok, a felügyelőbizottsági tagok - talán egy kivételtől eltekintve - volt és jelenlegi MSZP-s képviselőkből, MSZP párttagokból, DK-sokból állnak. Az önkormányzat, amikor tudomására jutott, hogy az intézménynek súlyos anyagi gondjai vannak, próbált segíteni 30 millió forintot felajánlva számukra, cserébe azt kérte, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk. Ők azonban nem akarták az üvegzsebet, ezért kénytelenek voltunk lépni. Így Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő törvényjavaslata nyomán az alapító jogok az önkormányzat egyik százszázalékos tulajdonú cégéhez kerültek, annak gyakorlója pedig úgy döntött, a kurátorokat és a felügyelő bizottságot lecseréli. A pénzügyi átvilágítással kezdünk majd, de mindenképp tartjuk magunkat az ígéretünkhöz. Ahhoz, hogy a Munkásotthon végre igazi kulturális fellegvára legyen Csepelnek.

 

Címkék: Csepel

Áremelkedés után elbizonytalanodó ingatlanpiac Csepelen és a déli agglomerációban

2015.09.22.

Habár még éppen csak véget ért a nyár, egyelőre úgy tűnik, hogy nem dübörög annyira az ingatlanpiac, mint az a tavaszi hónapokra jellemző volt. Legalábbis ami a csepeli, dunaharaszti és szigetszentmiklósi ingatlanpiacokat illeti. Ennek ellenére Csepelen minden meghirdetett lakásra találnak vevőt az ingatlanközvetítők.

A XXI. kerületben most minden lakást el tudnak adni az ingatlanosok, ráadásul magasabb áron, mint egy évvel korábban - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlanirodák csepeli és szigetszentmiklósi irodájának vezetője. Ugyanakkor Dunaharasztira és Szigetszentmiklósra most egy kicsit lassabb ingatlanpiac jellemző, mint pár hónappal korábban. Egyértelműen kirajzolódott egy nyári visszaesés az ingatlanközvetítő szerint, aki úgy fogalmazott, hogy a korábban jellemző “úgymond fellendülés” némileg megtorpant ezeken a részpiacokon.A családi házak övezete

Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni az itteni ingatlanpiac megítélésekor, hogy a Csepel-sziget és környékének településein nagyobb részben családi házakból áll a kínálat. A családi házak pedig egy olyan szegmensét jelentik a budapesti ingatlanpiacnak, amely még mindig szenvedi a válság hatását, és rápillantva elég vegyes képet láthatunk. Az emberek többnyire az olcsóbb, gazdaságosan fenntartható, így általában kisméretű, de ehhez képest nagyobb szobaszámú lakásokat keresik. És a családi házak egy része bizony nem ebbe a kategóriába tartozik.

Nem véletlen, hogy családi házakat is elsősorban 12-13 millió forintért keresnek a vevők, ezen árszint felett folyamatosan mérséklődik a kereslet. A 30 millió forint feletti árakon már csak a fokozottan energiatakarékos, akár passzívház minősítésű, valamint olyan “extra kivitelezésű” ingatlanokat lehet eladni, melyek minősége és egyedisége kivételes - például úszómedencét vagy kandallót alakítottak ki bennük.

Nagyobb igény még az újépítésű ingatlanok iránt mutatkozik, és akad itt-ott építkezés is - főleg Szigetszentmiklóson -, a kínálat azonban nem tudja kielégíteni teljes mértékben a keresletet. Az érdeklődés növekedésének talán köze van a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezményének júliusi indulásához is - vélekedett Marosvölgyi Gabi. Az új építésű ingatlanok között elsősorban iker- és családi házakat találunk, melyek jellemzően 21,9-22,5 millió forint környéki áron kelnek el.

Csepel és a felkapott környékek

Ha visszatérünk Csepelre, akkor azt látjuk, hogy bár az ingatlanközvetítők minden lakásra találnak vevőt, azért vannak kifejezetten preferált övezetek, ahol az átlagosnál gyorsabban tudják értékesíteni az ingatlanokat. Leginkább talán a királyerdei rész keresett a XXI. kerületben, és értelemszerűen ez a legdrágább is. Errefelé is elsősorban felújítandó ingatlanokra vadásznak a vevők, melyek ára 22-23 millió forintnál kezdődik, és egészen a 30 millió forintos szintig tart. Ezekért az összegekért el is kelnek ezek az ingatlanok – jegyezte meg a Balla Ingatlanirodák szakértője. Emellett nagyobb érdeklődés a felkapottabb lakóparkokban található új és újszerű ikerházak iránt mutatkozik, akár 30 milliós árszint felett is.Ami a téglaépítésű lakásokat illeti, többek között Csepel központjában, a Kossuth Lajos utca környékén lehet őket az átlagos értékesítési időnél gyorsabban eladni. Emellett felkapott résznek számítanak a sétányok: a Puli, a Cirmos, a Csikó sétány és környéke, de a Szent László úti lakótelepen található lakásokra is viszonylag könnyen találnak vevőt az ingatlanközvetítők. Utóbbiaknál 12-13 millió forintos eladási árra számíthatunk. Végül pedig kedvelik még a vevők a Rákóczi liget lakóparkot, ahol 12-16 millió forintért vehetünk lakásokat.

20-30 százalékos áremelkedés a paneleknél

A panelek ára - ahogy mindenhol Budapesten - Csepelen is jelentős mértékben megemelkedett az elmúlt egy év során. Míg egy éve az előbb említett Szent László út környékén még akár 5,7 millió forintért is lehetett panellakást kapni, addig mára egy ilyen ingatlan ára 8-9 millió forint környékére kúszott fel.

Sőt, arra is volt példa, hogy a Kossuth Lajos utcában - ami meglehetősen forgalmas utcája Csepelnek - is el tudott adni ingatlanközvetítő 10 millió forint fölötti áron panellakást. Ha az átlagokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy az egy évvel ezelőtt 6-7 millió forintért eladható, felújítandó panellakásokat most 8-9 millió forintos árért tudjuk értékesíteni – tette hozzá Marosvölgyi Gabi.

Amihez még ennél is olcsóbban hozzá lehet jutni, azok a házrészek, és sokaknak talán meglepő lehet, de ezekre is jelentős a kereslet. Azt viszont tudni kell, hogy míg korábban 4,5-6 millió forintért kelt el egy-egy felújítandó házrész, addig ezek ára is felkúszott a 7-8 millió forintos szintekig, úgyhogy itt sem számíthatunk most már extrém alacsony árakra.

Inkább a felújítandót keressük

Jellemző egyébként, hogy a vevők most inkább a felújítandó otthonokat keresik: azaz nagyjából 70 százalékuk inkább felújítandó lakást akar vásárolni, és csak 30 százalék szeretne a készbe költözni, úgy hogy lehetőleg már semmihez se kelljen hozzányúlni. További tendencia - ami máshol is jellemző egyébként Budapesten -, hogy a minél kisebb rezsijű ingatlanokat keresik az emberek, azaz a nagyobb méretű házaikat igyekeznek kisebb házra cserélni, illetve olyan társasházi lakást keresnek helyette, amihez egy kis kert is tartozik.

A korábban jellemző agglomerációs kiáramlás, illetve az erre adott későbbi reakció, a Budapestre beáramlás mostanra megállt, úgy tűnik, hogy kialakult egy egyensúly. Most az jellemző, hogy Szigetszentmiklósra Budapestről érkeznek vevők, de persze az is, hogy Szigetszentmiklóson belül költöznek kisebb vagy nagyobb lakásba a már régebb óta itt lakók. Csepelre ugyancsak jellemző, hogy a kerületen belül költöznek az emberek, bár az érdeklődők nagyjából 20-30 százaléka valamelyik belső kerületből érkezik, és kifejezetten kertes, családi házat keresnek.

A megjósolhatatlan jövő

Ami a közeljövőben hatással lehet a hazai ingatlanpiacra, az még mindig a devizahiteles elszámolásokkal, a forinthitelekkel kapcsolatos. Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint a forintosítás hatása még csak az elkövetkező hónapokban fog lassan kibontakozni, amikor sok hitelfelvevő jön rá, hogy a kialakult törlesztőrészleteket már nem tudják és nem is akarják tovább fizetni, úgyhogy várhatóan nagyobb számú lakás kerül majd a piacra az elkövetkező hónapokban. Kérdés, hogy miként tudják ezeket értékesíteni, hogy reagálnak a növekvő kínálatra a vevők, és mozdulnak-e az árak.

Amire viszont egyértelműen kirajzolódott az igény, azok az új építésű házak, lakások. Ezeket a jelenlegi kínálatnál jóval nagyobb számban szívná fel a piac. Az azonban egyelőre nem látszik világosan az ingatlanközvetítő szerint, hogy az évek óta visszafogott és már jelentős mértékűvé duzzadó igényt a közeljövőben miként fogják kielégíteni a beruházók és a kivitelezők.

Címkék: Csepel

Ezeket a cikkeket olvastad már?