Blogolj!

Budavári barbárok

Meglepődnek ha azt mondom, az I. kerület új polgármestere nincs a helyzet magaslatán? Hogy nincs tisztában azzal kinek mi a hatásköre? Mert a sajátját túllépi, míg másokét nem tartja tiszteletben? Mivel V. Naszályi Mártáról beszélünk, valószínűleg nem annyira nagy a döbbenet.

Merthogy ez szinte mindennapi. Nem néz körül, nem tájékozódik, csak megy előre eszetlenül. Most legutóbb a Várkapitányságot nem hívták meg egy rendezvényre, amelynek témája a Dísz tér történelmi megújulása. Ám ez kicsit aggályos lépés. Leginkább azért, mert ennek a területnek nem a kerületi önkormányzat a tulajdonosa. Tehát ez olyan, mintha a szomszéd lakásfelújítását én tervezném meg. De álljon itt alább a Várkapitányság sajtóközleménye.

"A budai Vár sem válhat csatatérré

Budapest, 2020. január 24. – A Várkapitányság nem kíván az I. kerületi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó kérdésekbe beavatkozni. Ugyanakkor sajnálattal vettük tudomásul, hogy a kerület új vezetése nem hívta meg a Várkapitányságot arra a csütörtök esti rendezvényre, amelynek témája a Dísz tér történelmi megújulása volt. Ez az eljárás azért is különös, mert a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései nem tartoznak az önkormányzat illetékességi körébe, ezért joggal vetődhet fel a kérdés: milyen érdemi párbeszéd folytatható egy területről annak tulajdonosa, vagy illetékes képviselői nélkül?

A budai Vár a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a történelmi újjászületés korszakát éli. A Váron sok sebet ejtett a 20. század, melyek begyógyítása elkezdődött. A nemzeti építészeti örökség rekonstrukciójának turisztikai jelentősége is van, hiszen a budai Vár a leglátogatottabb turisztikai célpont. Az alkotó munka sikere közös érdek. Akinek szívügye, hogy nemzeti örökségünket megújítva megőrizzük, joggal ért egyet azzal, hogy a budai Vár nem válhat csatatérré. Terveink transzparensek és megalapozottak: a régóta városképi sebként tátongó, a világörökségi ranghoz méltatlan Dísz tér 2. szám alatti jelenleg teljesen üresen álló telek rehabilitációjával több mint fél évszázados adósságot törlesztünk, amikor újjáépítjük a Vöröskereszt Egylet egykor volt impozáns székházát, amely bár a második világháború után teljesen helyreállítható lett volna, az 1950-es évek elejére inkább lebontották.

A csütörtök este történtek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a „rossz szomszédság török átok”. Ezért a magunk részéről változatlanul a kinyújtott, segítő kéz politikáját tartjuk követendőnek. Az öncélú csatározások zsákutcás törekvéseiben azonban senkinek sem tudunk és nem is kívánunk partnerei lenni.

A Várkapitányság kezelésében lévő zöldfelületek megújítása, a terület autómentesítése, a Várba vezető sétányok, lépcsők, parkok felújítása, az infrastruktúra modernizálása, és a magyar építészet egykori remekeinek újjászületése az itt élők életminőségét, értékgyarapodását és történelmi közvagyonunk jövőbemutató fejlesztését egyaránt szolgálja.

A Várban élőknek joguk van ahhoz, hogy a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztéseivel kapcsolatban hiteles, pontos és naprakész információk alapján formálhassanak véleményt. Sajnálatos, hogy a Budavári Önkormányzat vezetése csütörtöki fórumán ezeket az elveket mind megsértette. Ez intő jel számunkra, ezért a jövőben még kiemeltebb figyelmet fordítunk a budavári polgárok és az idelátogatók széleskörű és hiteles tájékoztatására. Ebben a törekvésünkben továbbra is partnerként tekintünk mindenkire, aki az építő és alkotó párbeszéd oldalán áll."

Ennyi lenne tehát. Javasolnánk a kerület Mártikájának, hogy előbb gondolkodjon, informálódjon, és csak aztán cselekedjen. 

Nem mellesleg pedig minden tiszteletünk a Várkapitányságé, akik a történtek ellenére kulturált módon próbálnak érvényesülni a barbárok között.

Címkék: Budavár, I. kerület
1
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/89393/pics/lead_800x600.jpg
Budavár,I. kerület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-25 22:44:26
Csak vizsgálják meg ennek a "gyökkettőnek" a pofikáját, és nem is kell elolvasni a cikket, minden világos !!!!
Csak egy rövid értékelés:
" A legrosszabb dolog a világon az, amikor a hülyeség szorgalommal párosul. "
Ennyi !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?