Alkoholmentes múzeumi sörtúra

Sört – amely persze cseppet sem hasonlít arra, amit ma iszunk – már az ókori Egyiptomban is fogyasztottak. Ez pedig nem ma volt. Éppen ezért erről az isteni nedűről is végeláthatatlanul lehetne mesélni.

Aki pedig kicsit is rajong érte - és nem csak a napi fájdalmak tompítására fogyasztja -, hanem hódol az élvezetének, az biztosan szeretne többet is tudni a folyékony kenyérről. Erre remek alkalom adódott az Idegenvezetők Világnapján, ahol a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az „Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig” kiállításon Török Róbert muzeológus  mesélt többek közt arról, hogy kik és hogyan főztek sört Magyarországon, miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává, vagy éppen polgári vagy munkásital a sör?

Bevallom, nem vetem meg a finom söröket, és nem is ez volt az első kiállítás, előadás amit a témában végighallgattam és megtekintettem. Ennek ellenére teljesen más volt mint az eddigiek, hiszen itt – múzeum lévén – rengeteg tárgy van kiállítva, amely valamilyen módon kapcsolódik a sör gyártásához, vagy akár fogyasztásához. Némelyik egészen megdöbbentő, némelyik nosztalgikus, de van amin ma már csak mosolygunk.

 

Valamint az sem jelentett problémát – sőt -, hogy Török Róbert laza és kötetlen, ám mégis rengeteg információt és érdekességet tartogató előadásmódja roppant szórakoztató volt. A közel egy órás tárlatvezetés pedig a kint dühöngő hideg és szél ellenére is kedvet csinált egy korsó sörhöz. Amit viszont már az otthon melegében fogyasztottam el.

 

Csakis azt mondhatom, menjen el ön is, tekintse meg ezt a kiállítást, amely sörkedvelőknek kötelező, érdeklődőknek pedig ajánlott. Ráadásul a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum nem csak ezt a kiállítást adhatja nekünk, akár régi, 70-es, 80-as évek beli vegyesbolti élményeinket is újraélhetjük, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/49254/pics/lead_800x600.jpg
Idegenvezetők világnapja,Óbuda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?