Séta Jókaival, Lotz Károllyal és a történelemmel

Földalatti, Bajza utcai megálló. Felsétálunk a felszínre, körbetekintünk, ez is csak egy pesti utca - gondoljuk magunkban. Viszont ez egyáltalán nem igaz. Kicsit sem. A Bajza és Munkácsy utca a szecessziós épületek igazi paradicsoma. Eklektikus építmények, amiket a különböző stílusok keveredése miatt akár csili-csálénak is tekinthetnénk. Pedig manapság az ilyen eklektikus épületek rajongóinak igazi zarándokhelye Budapest. Merthogy sehol nem találni ennyit. 

Léderer Artúr egykori háza

Csak a Bajza-Andrássy sarkon állva rögtön ott toporgunk a Gróf Erdődy István által építtetett villánál, amit később a földbirtokos Semsey László vásárolt meg, végül 1909. februárjában került gróf Széchenyi Lászlóné, született Vanderbilt Gladys birtokába. Ebben az épületben ma az Oroszországi Föderáció nagykövetsége működik. De ott van néhány méternyire a Bajza- Aradi utca sarkán Léderer Artúr háza, amit Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervezett, és most orosz nagykövetségként üzemel. Szinte rögtön mellette áll Baruch Sámuel háza, és még egy lépést sem tettünk.

Ám ha elindulunk ezen az utcán, és figyelmesen nézzük mik mellet haladunk el, megpillanthatjuk a Jókai villát, melyben a híres író egy fedél alatt élt Festy Árpáddal, és ezen falak között született meg a Feszty-körkép gondolata is. Tényleg csak néhány métert haladva az Epreskert tömbje következik, ahol jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem diákjai mutathatják meg tehetségüket.

Itt 1883-ban Benczúr Gyula, Lotz Károly, Székely Bertalan, Feszty Árpád és Zichy voltak a tanárok. 1886-ban a Lendvay utcai részen állította föl pavilonját Zala György és itt készítették el Schikedanz Alberttel a Hősök téri Millenniumi emlékmű szobrait. A kert közepén a Mayerhoffer András által 1744–1749-ben készített józsefvárosi kálvária áll, amelyet Stróbl Alajos kezdeményezésére 1894-ben kövenként vittek át a Kálvária térről. Ugyancsak a kertben helyezték el a budavári Nagyboldogasszony-templom átépítésekor a régi templom egyes részleteit.

A Kálvária

 

Tovább is van, mondjam még? Kicsit tovább haladva a Munkácsy Mihály utcában ott a Kőrössy Albert Kálmán által tervezett Kölcsey Gimnázium (itt tanult korában Bokros Lajos közgazdász, Mácsai Pál színművész, Vámos Miklós író, Vitray Tamás újságíró, Vámos Márton vízilabdázó, vagy éppen Kapás Boglárka), a Szondi utcában a Sonnenberg-ház, amit szintén Kőrössy Albert Kálmán tervezett Róth Miksa üvegablakaival, vagy a Kmety György utcában a Hirsch-villa (Bálint Zoltán és Jámbor Lajos), és ne feledkezzünk meg a Schiffer-villáról, amely pillanatnyilag a NAV Vám és Pénzügyőr Múzeumnak ad otthont.

A Schiffer-villa ólomüveg ablaka

 

Megannyi épület, elképesztő történelemmel és történetekkel. Az Idegenvezetők Világnapja kiváló alkalom lehet egy túrára. Ilyenkor biztosan szerveznek sétákat a környéken. Ha most lecsúsztak róla, ne szomorkodjanak, jövőre megint lesz. De ha nem bírják kivárni, év közben is megoldható.

https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/49157/pics/lead_800x600.jpg
Idegenvezetők világnapja,Terézváros
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?