Minden sarkon érték

Minden sarkon és minden bokorban is. Persze ezt nem kell szó szerint érteni, de akár úgy is lehetne. Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül esélyt kaptunk arra, hogy más szemmel lássuk a körülöttünk lévő helyeket, és valóban: a főváros tetején és a belvárosi flaszteren is a történelem az utcán hever.

Svábhegy. Mi jut először ez ember eszébe róla? Igen, fogaskerekű, Normafa, kirándulás, szánkózás, rétes és forró csoki. És Jókai, Eötvös József, a történelem, irodalom? Mert ez a környék ezt is magában rejti. Mert sokkal könnyebb és élvezetesebb úgy tanulni, hogy látod az események színhelyét, hogy Jókait nem csak olvasod, hanem érted is. Látod a helyet, ahol élt, mi inspirálta, és elképzeled, hogy a kétszáz éves juharfa alatt, ami előtt épp állsz, egyszer az író ült és alkotott. Mindezt – és persze sok mást is – megtudhattuk Boda Mónikától, akiből szinte áradt a kultúra iránti szeretet, lelkesedése pedig könnyen ránk is átragad. Nem is volt nehéz, hiszen a hófedte hegyi lankák között igazi élmény egy ilyen túra, ahol nem utolsó sorban az ember még tájékozódik is a nagy öregekről.

Az idő kerekét még inkább visszapörgetve és a belvárosba térve már egy másik világ tárult a szemünk elé, ami eddig is ott volt az orrunk előtt, de mégis elsiklunk felette nap, mint nap. Ezért volt különleges élmény a többszáz éves pesti városfalak felfedezése Zádor Judit régész vezetésével. A lelkesedés és a profizmus itt sem maradt el természetesen, így könnyűszerrel mi is régészekké válhatunk, ha csak egy kis időre is. Mert ki gondolná, hogy például a Vámház körútról betérve egy lakóházba történelmi kincsekre lelhetünk? Hogy egy étterem mögött középkori műemlék rejtőzik? Hogy Mátyás király vagy IV. Béla öröksége minden sarkon jelen van? Egy röpke séta alatt ilyen és ehhez hasonló tudással és élménnyel lehet gazdagodni és csupán másfél óra is elég ahhoz, hogy más szemmel, és árnyaltabban tudjunk az ismerős helyszínekre tekinteni.

Budapest sokkal több, mint amit elsőre látunk. Mert hiába gyönyörűek a hidak, a Gellért-hegy, a Duna két partja, érdemes a színfalak mögé is belesni. Mert minden utcának, helynek van története.

A történelem az utcán hever, az értékek egy karnyújtásnyira vannak tőlünk. Egy pár séta, egy-két program, szakértelem és profizmus, és máris egy „új” város születik a szemünk előtt.

https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/49092/pics/lead_800x600.jpg
Belváros-Lipótváros,Hegyvidék,Idegenvezetők világnapja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?