Talpunk alatt a történelem

Alapvetően csak nagyon ritka esetekben tudjuk mi lehet éppen a talpunk alatt. Az aszfaltrétegen túl mit rejt a mély, mi felett rójuk éppen métereinket.

Persze vannak kivételek. Az Andrássy úton végigsétálva, biztosak lehetünk benne, hogy a közlekedéstörténet kiemelkedő darabja száguld alattunk. És nem is olyan mélyen. Merthogy mindössze 60 centiméterrel a felszín alatt, már ott az alagút, amelyben a világkiállításra épített millenniumi földalatti, az európai kontinens első földalatti vasútja üzemel. Aminek történelméről rengeteget tudhatunk meg a Deák téren található Földalatti Vasúti Múzeumban.

Azok talán mindenki előtt ismert tények, hogy Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg.. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz szállítsa a közönséget.

A múzeumban viszont valódi időutazás vár ránk, hiszen beülhetünk olyan vasúti kocsiba is, melyekkel 100 évvel ezelőtt utaztak a fővárosiak, vagy olyanba is, amivel esetleg már mi is – ha mondjuk a 70-es években már éltünk – utazhattunk.

Sajnos már csak képeket láthatunk Ferenc József híres 20-as számú kocsijáról, mely jelentősen különbözött a többi motorkocsitól, és ma már csak néhány kilincs és apró darabka maradt meg belőle. De azok mind itt vannak kiállítva. De emellett is rengeteg tárgyi ereklye és történelmi dokumentum van kiállítva, amelyet nézve kedvünkre nosztalgiázhatunk, vagy éppen rácsodálkozhatunk a dicső múlt patinás darabjaira. Emlékeznek még az 1 forintos sárga villamosjegyre, az 1,50-be kerülő kék buszjegyre? Ha igen, akkor azért látogassanak el ide, ha pedig nem, akkor azért.

 

Címkék: Terézváros
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/49053/pics/lead_800x600.jpg
Terézváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?