Gyere ki a hegyoldalba!

Az Idegenvezetők Világnapja keretén belül olyan programokra is jelentkezhetünk, amik eddig is megszokottnak számítottak, de a szakemberek segítségével újdonságokat is felfedezhetünk. Mindezt egy karnyújtásnyira a lakókörnyezetünkről.

A pénteki napot szentelhetjük a természetjárásnak, és bár elég zord az idő mostanában, a népszerű és látványos útvonalak, és plusz információk enyhítenek ezen.

Reggel irány a Svábhegy!

 „Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regénye honoráriumából. A telek egy elhagyott kőbánya volt, amelyet Jókai tündérkertté varázsolt, rózsa- és szőlőskerttel, csinos parkkal.’’…

Jókai nyomán a Svábhegyen 

Találkozó: 10.30 órakor a Városmajor, Fogaskerekű alsó végállomásán (Bp. XII. Szilágyi Erzsébet fasor 14-16.)

Útvonal: Városmajor – utazás a Fogaskerekűn (1874, Cathry Szaléz Ferenc) – Svábhegy – Svábhegyi megállónál kiszállás – Eötvös park- emlékezés az író, politikus báró Eötvös Józsefre (1813-1871) – és a reformkorban népszerűvé vált Svábhegy nyaralóira, lakóira Szépkilátás út- Tücsök út- Diana utca-12.00 Diana u. 15/a. sz Istenhegy Szent László plébániatemplom (1860, Romano von Ringe,Ybl)  Költő utca – 13.00: Költő u.21.sz. Jókai Emlékszobája az egykori présházban, és a kert irodalmi- ökológiai tanösvénye.

A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető
Az idegenvezetés térítésmentes.     
Közlekedés: 1 db BKV- jegy

Regisztráció ITT:  30 fő

Hegyen-völgyön és tovább!

Az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási pontja Budapestnek a Gyermekvasút, ami minden évben kaland, így természetesen a programsorozatból sem maradhatott ki. A vonatozás mellett nem lehet kihagyni a budai hegyek felfedezését sem, amit a program keretén belül gyalogszerrel meg is tehetünk.

Utazás a világ leghosszabb gyermekvasút-vonalán és természetjárás a budai hegyekben, séta a Szent Anna kápolnához és a Széchenyi-emlékműhöz. 

“A Guinness World Records (GWR) Rekordok Könyve szerint a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a világ leghosszabb olyan vasútvonala (11,7018 kilométer), amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.” (2015)

Találkozó: 10.00 órakor a Hűvösvölgy BKV végállomáson az újságosbódé mellett.
Megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 56, 56A, 59B, 61 jelzésű villamossal. 

Útvonal: utazás vonattal Hűvösvölgy – Hárshegy – Szépjuhászné – Vadaspark mh. – Jánoshegy – Virágvölgy, majd természetjárás Szent Anna kápolna – Normafa – Normafa mh. – Széchenyihegy – Széchenyi-emlékmű – Svábhegy. 

A túra első részében a gyermekvasutas otthonba nézünk be, megtudjuk, kik lehetnek gyermekvasutasok és milyen szolgálatot teljesíthetnek. Az otthon közelében bejárjuk a vontatási telepet és a fűtőházat, megismerjük a kisvasút járműveit. Betekintünk a gyermekvasutas múzeumba. Megismerjük a Gyermekvasút környékének turisztikai látnivalóit és a Gyermekvasút történetét. Természetesen gyalogolunk is, ellátogatunk a Szent Anna kápolnához, a Normafához, majd később a Széchenyi-emlékműhöz sétálunk.
A séta végén a 21 és 21A jelzésű autóbusszal a Széll Kálmán térig lehet utazni.

A túra időtartama: kb. 5 óra
A programot vezeti: Vinis Gyula a Gyermekvasút ny. műszaki vezetője
viteldíj a Gyermekvasúton:  800 Ft/fő (felnőtt) 400 Ft/fő (6-18 éves korig)
A belépődíj a gyermekvasutas múzeumba: 100 Ft/fő
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! (max. 30 fő )

Regisztráció: idvez.gyermekvasut.2018@gmail.com 

Kérjük, hogy az időjárásnak és a természetjárásnak megfelelő, kényelmes öltözetben jelenjen meg a túrán!

Az Idegenvezetők Világnapja idején és egész évben várja a kirándulókat, a természet kedvelőit, a kisvasutak rajongóit a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja. http://www.gyermekvasut.hu

https://www.facebook.com/gyermekvasut

Részletek (bővebb információ) itt: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

(képek: gyermekvasut.hu)

https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/48935/pics/lead_800x600.jpg
Hegyvidék,Idegenvezetők világnapja,XII. kerület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?