Fedezd fel az I. kerületet turista szemmel (is)

Fotó: vjm.hu

Kétségtelen, hogy Budapest nemcsak magyar szemmel gyönyörű város, hanem az évről évre ide látogató turisták szerint is az egyik legjobb úti cél Európában. Ebben nagy szerepe van az I. kerületnek és a Várnegyednek is, amit most mi is a turisták szemével láthatunk az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

Az eseményről tudni kell, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a budapesti idegenvezetők 2018. február 22-25. között szervezik meg fővárosunkban az ünnepségsorozatot. A rendezvény társszervezői a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), illetve a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM).

Az esemény keretein belül pedig budapesti idegenvezetők segítségével járhatjuk majd körbe a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit.

Azt már tudjuk, hogy Óbudán milyen rendezvényekre számíthatunk, most lássuk, hogy milyen élmények várják az érdeklődőket az I. kerületben a sorozat első napján:

Nagyboldogasszony (Mátyás) – templom

13.00 - Mátyás-templom 

Az épületismertető sétán a templom gyönyörűen restaurált főhajóján és kápolnáin kívül megtekinthetjük Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 1967-es koronázási emlékkiállítását. Megcsodálhatjuk a 600 éves, legendákkal övezett, fából készült Budai Madonna szobrot is, melyet  több évi restaurálás után 2017 decemberében állítottak ki a templomban.

Találkozó: 12.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Az épületbemutató sétát és tárlatvezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.

A vezetés időtartama:  kb. 45-60 perc

A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő 

14.00 - A Mátyás-templom kilátó tornya 

Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma várja a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

A toronylátogatás időtartama 45-60 perc
A toronytúrát és vezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.


Találkozó: 13.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő 

A Mátyás-templom és két kiállítása valamint a templom egyedülálló kilátással rendelkező Panoráma tornya az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a megadott időpontokban regisztrált vendégeknek ingyenesen látogatható.

14:00 - Séta a Krisztinavárosból a Várhegyen át a Tabánba

A sétán a hajdan hatalmas pusztításokat okozó Ördög-árok vonalán haladunk, mely végigfolyik a Krisztinavároson, a Tabánon, majd az Erzsébet hídnál éri el a Dunát. Megtekintjük Nepomuki Szent János szobrát, mely az árok fölötti hídon állva nyújtott védelmet a vízen járóknak és óvott a természeti csapásoktól. Felkapaszkodunk a Várhegyre, a budavári királyi palota területére. A szélső palotaszárny folyosóján kiállított tárgyakon, fényképeken keresztül megismerkedünk a várpalota történetével. Az ablakból rálátunk a Lovarda és a Stöckl lépcső építési munkáira. A Savoyai-teraszról a Várkert Bazárba érkezünk. Ybl Miklós és iparos-, mestergárdája által kialakított reneszánsz, „Istenek kertjében” sétálunk egy kicsit. Távozóban a Duna-partra pillantunk és vissza a Várkert Bazár mögött emelkedő Királyi palota, erődrendszer, és kertek együttesére. Az Apród utcai ház kertjében megemlékezünk Semmelweis Ignácra (1818-1865), az anyák megmentőjére. Sétánkat a Szarvas téren, az Ördög-árokra emlékeztető kőnél zárjuk.

Találkozó: 13.45 órakor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza elől (Bp. I. Krisztina krt. 99. sz.)

Fotó: undenous.fr

Útvonal: Krisztinaváros- Tabán – Budavári Királyi Palota – Várkert Bazár – Duna-part- Apród utca- Szarvas tér – Attila út

Kamara székháza- Nepomuki Szent János szobra (1838) – Dózsa György tér – lépcső- Várlift (fizetős) – az Országos Széchényi Könyvtár, V. szint, Gyorslift folyosó állandó kiállítás- Oroszlános kapu: Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota: Országos Széchényi Könyvtár- 2. BTM Vármúzeum és Nemzeti Galéria– Hunyadi-udvar: Stróbl A: Mátyás-kút – Savoyai – szobor, kilátóterasz – a felújított Várkert bazár (1888. Ybl, Wechselmann Ignác építőmester, Huszár Adolf, Marchenke Vilmos, Zsolnay-gyár, Than Mór) –  9-11.: a Várkert-kioszk: a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépháza (Ybl, Schröffl testvérek, Scholtz Róbert) – Ybl Miklós tér és Ybl szobra (Mayer Ede,1896) – 4. sz: az egykori budai nádori vízmérce emléke-  6. sz. Clark Ádám-emléktábla – Sándor Móric-lépcső – Apród utca 10.sz. Virág Benedek (1754-1830) háza, ex-Tabáni Múzeum- Apród utca 1-3.: Meindl-ház, Semmelweis Ignác (1818-1865) szülőhelye, nyughelye, Orvostörténeti Múzeum, koszorúzás – a Szarvas-ház – Ördög-árok emlékkő

A várba vezető gyors lift 200 Ft-os érme bedobásával vehető igénybe! Egyébként a séta térítésmentes, de javasoljuk audio guide készülék igénybevételétkülönben nem hallják az idegenvezetőt! A hangosító készülék (VOX), amelyet a Tour Guide System biztosít, használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen, a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, a találkozóponton a pontos összeget előre készítse ki, a zökkenőmentes és gyors ügyintézés érdekében.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Várkert Bazárban a séta a Várkert bazár engedélyével történik.

Időtartam: 2.5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető

Fotó: lobu.hu

Budapesti Történeti Múzeum- Vármúzeum

12.00 - 400. év – 250. év – 300 év

A magyar piaristák 2017-ben hármas jubileumot ünnepeltek: a rendalapítás 400., a rendalapító, Kalazanci Szent József szentté avatásának 250., és a pesti iskola alapításának 300. évfordulóját.

A Hitre, tudásra – A piaristák és a magyar művelődés című kiállításon a Kegyes Iskolák Rendjének (Ordo Scholarum Piarum), kegyesrendieknek is nevezett tanító rend háromszáz éves pesti jelenlétének tárgyi emlékeit, a piaristáknak az oktatás, művelődés területén betöltött szerepét a kiállítás kurátora, Koltai András történész, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője mutatja be.

A tárlatvezetés időtartama: min. 60 perc
A tárlatvezetés díja: 600 Ft

Regisztráció: kissg@mail.btm.hu, max. 20  fő 

A Hitre, tudásra – A piaristák és a magyar művelődés című tárlat megtekintését követően ellátogatunk 2018.február 23- án pénteken 14.00 órakor a piarista rend megújult otthonába.

További részletek itt: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/48880/pics/lead_800x600.jpg
Budavár,I. kerület,Idegenvezetők világnapja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?