Nagyajta népművészete a Polgárok Házában

Rendszerint telt ház fogadja a Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatát. Nem volt ez másként október 13-án sem, amikor az erdélyi unitárius Nagyajtát, annak népművészetét és hagyományait mutatták be a reformáció 500. évfordulója alkalmából. A népzenei programokkal fűszerezett esten a közönség megismerhette a nagyajtai templomerődöt, valamint a település egyik leghíresebb szülötte, Kriza János néprajzkutató, költő, unitárius püspök életét és munkásságát is.

A Kárpát-medencei népművészetet bemutató programsorozat elmaradhatatlan eleme az aktuális tájegységről szóló kiállítás is, amelynek középpontjába ezúttal a nagyajtai Kriza János került. Az esten a székelyföldi Nagyajtát Fekete Levente, a község unitárius lelkipásztora mutatta be, aki felhívta a figyelmet a település ékességére, a XV. században épített templomerődre, amely a lakosoknak a térséget ért vészterhes időszakok alkalmával nyújtott menedéket. Mint mondta: településük számos híres embert is adott a világnak: kiemelte a Cserei családot, Bihari József színművészt és nem utolsósorban Kriza János unitárius püspököt.  

A székely népi balladákat, népmeséket tartalmazó Vadrózsák gyűjtőjének, Kriza Jánosnak a munkásságát Kriza Ildikó Magyar Örökség-díjas néprajzkutató méltatta. Mint mondta: a Berlinben is tanult unitárius lelkész bármerre is járt a világban, mindenhol képviselte azt a kultúrát, amibe beleszületett. 

A helyenként humoros szövegezésű népdalokat előadó Áfonya Citerazenekar, valamint a nagyajtai táncokat bemutató Vadrózsák Néptánccsoport egyaránt nagy tapsot kapott a közönségtől. Az est végén a tájegységre jellemző ízek kóstolására is lehetőség volt.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

Címkék: Józsefváros
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/43724/pics/lead_800x600.jpg
Józsefváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?