Kelenvölgy idén duplán ünnepelt

A borról, szőlőről, gasztronómiáról és kultúráról szólt az idei Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál a közösségi ház kertjében október 7-én. A rendezvényen Kelenvölgy 120 éves évfordulóját is ünnepelték, ez alkalomból a kerület fásítási programjához kapcsolódó faültetési volt az Alabástrom utcában.

Kelenvölgy idén ünnepli 120-ik születésnapját, amiről az idei Kelenvölgyi Ezerjó Fesztiválon is megemlékeztek. A rendezvény most is a szőlőről, a borról, a főzésről és a felhőtlen kikapcsolódásról szólt. A kultúra, zene, tánc és gasztronómia ünnepén a gyerekeket játék, népi játszóház, kézműves foglalkozás várta, a felnőttek főzőversenyen, bor- és kirakodóvásáron vehettek részt, de volt íjászbemutató és táncház is.

- A helyi közösségi élet rendkívül pezsgő, Kelenvölgy falusias jellegének köszönhetően az itt lakók jól ismerik egymást – hangoztatta Csernus László, önkormányzati képviselő.

A rendezvényre Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is ellátogatott. - Dél-Budán a mikroközösségek mellett nagyobb közösségek is vannak, így a szomszédos Budafok és Kelenvölgy között is kitűnő és baráti a kapcsolat – hangsúlyozta.

Kelenvölgy első, 1897-ben épült lakóépületének emlékét is felelevenítették, az egykori Scharfeneck 1903 októberében kapta a mai Kelenvölgy elnevezést. (A török kiűzése után a Savolyai Jenő birtokába került kelenvölgyi terület egykor még a budai szőlővidékhez tartozott, az 1880-as években pusztító filoxéravésznek azonban örökre megváltoztatta a hely képét. A területet telkekre parcellázták, 1897-ben pedig felépült az első ház. Innen kezdődik Kelenvölgy története.) A XI. kerület a főváros 1873-ban történt egyesítése során az I. kerület része lett, majd 1930-ban az új fővárosi törvény Dél-Budát leválasztotta XI. kerület néven. Mai formáját Kelenvölgy 1950. január 1-jén nyerte el az addig önálló község, Albertfalva hozzácsatolásával. - A környék szőlővidéki jellegét ma is őrzi - emlékeztetett Szabolcs Attila, országgyűlési képviselő.

A fesztivál leginkább várt eseménye a Boros étkek főzőversenye volt, aminek legfőbb szabálya, hogy rotyoghat bármilyen finomság a bográcsban, de bort mindig kell tartalmaznia. A verseny győztesei ajándékcsomagot kaptak. A fesztivál hírét lovas huszárok vitték körbe az utcákon, akiket a gyerekek lovashintón követtek.

A Kelenvölgyi Ezerjó Fesztivál idején Csernus László, Szabolcs Attila és Németh Zsolt a kerületi fásítási program részeként három fát ültettek el az Alabástrom utcában.

Október 14-én ökumenikus istentisztelet várja a látogatókat a plébániatemplomban. Ezen a napon Kelenvölgy első ötven évét bemutató képsorozat vetítésével egybekötött ünnepi estet is rendeznek a közösségi házban, valamint a Kelenvölgyi (h)Ősök karikatúra kiállítás megnyitója is ekkor lesz a Polgárok Köre székházában.
Címkék: Újbuda
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/43745/pics/lead_800x600.jpg
Újbuda
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?