DANZA KUPA – MŰVÉSZET ÉS SPORT

– A versenytánc inkább művészet vagy inkább sport?
– Pont a kettő között van. Ez egy művészi sport. Ennek megfelelően két világszervezete is van: az egyik inkább a sport, a másik pedig inkább a művészeti oldaláról közelíti a versenytáncot. De hozzáteszem, az a tény inkább a sportok közé helyezi, hogy az olimpiai számok előszobájában van, csak még nem emelték be az olimpiai programba. De reményeink szerint ez mielőbb megtörténik. Csak hát pontozásos sportág, amelyben nincsenek kötelező elemek, így elég nehezen mérhető.

– De népszerű?
– Igen. Egész életünkben körülvesz minket a tánc. Gondoljunk csak bele, tánccal ismerkedünk a bulikban, bálokon, de legalább a szalagavatóján biztosan mindenki táncolt egyszer. A hazai médiában nem esik túl sok szó a versenytáncról, ezért is próbálunk minél több rendezvényt, versenyt szervezni, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon.

– Az csak sztereotípia, hogy a lányok szívesebben mennek versenytáncosnak, mint a fiúk?
– Az igaz, hogy jellemzően a lányoknak nagyobb kedve van táncolni, és az emberek általában úgy gondolják, hogy ez egy nőies sport. De szerintem ez nem így van. Ha egy fiú megtanul táncolni, javul a mozgáskultúrája, a kiállása, és sokkal magabiztosabbá válik. Azok a gyerekek, akik nálunk táncolnak, kivétel nélkül jobban is tanulnak.dr. Faluvégi András

– Már kilencedik alkalommal rendezitek meg a Danza Kupát, vagyis ez egy sikeres rendezvény Újpesten.
– Az elmúlt öt évben körülbelül negyven versenyt rendeztünk, de a Danza Kupából valóban ez a kilencedik, és nagyon népszerű táncversenynek számít az országban. Sőt, a határainkon túl is, mert ez egy nemzetközi megmérettetés, ahová a világ minden tájáról érkeznek táncosok. Az idei verseny azért különleges, mert vendégünk lesz a világ talán leghíresebb, hétszeres világbajnok párosa, Riccardo Zucci és Yulia Zagoruychenko. Ők még sosem jártak Magyarországon, leginkább Ázsiában és Amerikában szoktak fellépni. Ez nagyjából olyan súlyú esemény nekünk, mintha Lewis Hamilton jönne el egy autóversenyre Újpestre. Szóval ők tartanak egy workshopot a verseny előtt október 13-án, amelyre már most több száz versenyző jelentkezett, aztán szombat este pedig, a döntők után egy látványos show keretében mutatja meg tudását a sztárpáros. Minden nézőt szeretettel várunk erre a gálára, és persze a versenyre is. Látványos hétvége lesz, ezt megígérhetem. 

Címkék: Újpest
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/43482/pics/lead_800x600.jpg
Újpest
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?