Blogolj!

Terítéken a polgármesterek - Interjú Láng Zsolttal

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Elsőként Láng Zsolt, a II. kerület polgármesterének válaszait közöljük a nullker blog körkérdéseire:

- Időarányosan, hogy áll a kerület fejlesztésével?

- Miképp a korábbi választások alkalmával, tavaly is csak olyan ígérettel kampányoltam, amelyről tudom, hogy megvalósítható. Az idei munkák zökkenőmentesen zajlanak. Folyamatosan dolgozunk azért, hogy minden vállalásunkat valóra tudjuk váltani, és ma elmondhatjuk, hogy törekvéseinket mindeddig siker koronázta. Soha nem tévesztjük szem elől a választók jogos igényét arra, hogy tudják: a kerület vezetése, a képviselőtestület hogyan gazdálkodik a közpénzekkel, milyen fejlesztéseket valósított meg. Ezért több fórumon is rendszeresen beszámolunk a munkánkról. A kilencedik éve megjelenő Budai Naplóban idén is teljes képet nyújtunk kitűzött céljaink időarányos megvalósításáról.

- Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése?

- Nem mindig zökkenőmentes a munka, mégis azt gondolom: mindenki igyekszik szem előtt tartani a kerület érdekeit. A legfontosabb kérdésekben többnyire sikerül konszenzusra jutnunk. Fontosnak tartom - és ebben többnyire az ellenzéki képviselők is partnerek -, hogy az országos politika konfliktusait a kerület határain kívül tartsuk.

- Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania?

Szerencsére kapásból nem tudok ilyen vállalást mondani. Természetesen a napi munkánk során vannak olyan bejelentések, problémafelvetések amelyek nem az általam kívánt idő alatt orvosolhatóak. Ennek leggyakrabban az az oka, hogy nem kerületi önkormányzati hatáskörbe és költségvetési feladatba tartoznak.

Láng Zsolt - fotó: Magyar Hírlap

- Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítani?

- Optimista vagyok, és nagyon remélem, hogy ilyen nem lesz. Régi vágyunk, hogy uszodát építsünk Pesthidegkúton, de azt is tudjuk, hogy igen nagy fába vágtuk a fejszénket. Minden nap dolgozunk azért, hogy tervünk valóra váljon. A projektnek sok résztvevője van, így nem csak rajtunk múlik a siker, de mindent megteszünk érte.

- A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt?

- Igen. Költségvetési politikánk egyértelmű sikere, hogy az ellátásokat változatlan formában fenn tudjuk tartani. A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló törvény módosulásával ugyanis a szociális ellátások biztosítása tavaly az önkormányzatok feladata lett, így az állam kivonult a területről. Azóta saját forrásból látjuk el ezt az érzékeny tevékenységet, sőt igyekszünk folyamatosan bővíteni az ellátások körét. Szeptember végi képviselő-testületi ülésünkön módosítottuk is a II. Kerületi Önkormányzat szociális rendeletét. E szerint – figyelembe véve Idősügyi Tanácsunk véleményét - a rászorultság alapján egyszeri támogatásban részesülhetnek azok a 65. életévüket betöltött lakosaink, akik számára a tárgyévben a rendelet hatálya alá tartozó támogatások valamelyikét megállapították. Az un. Erzsébet-utalvány létrehozását az idősek iránti tisztelet motiválta.

- Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra?

- Örülök, hogy tavaly bekövetkezett a régi, kétszintű önkormányzati rendszer reformja, és a Fővárosi Közgyűlésben immár 23 polgármester együtt keres megoldást közös gondjainkra. Sok olyan feladat van, amely csak együttes erővel oldható meg, mert a fővárosi és a helyi érdek nem választható el. Ugyanakkor mindannyian jól ismerjük saját városrészünket, így hatékonyan képviselhetjük helyi érdekeinket is.

- Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

- Számos nagyszabású beruházás kezdődött kerületünkben, köztük a budai fonódó villamoshálózat kialakítása, amelyről évek óta tárgyalunk a fővárossal. Bár kezdetben voltak nézetkülönbségeink, de végül a tárgyalások a második kerületiek érdekeinek figyelembevételével alakultak. Elfogadták érveinket, és számos javaslatunk a projekt része lett. Fontosnak tartom kiemelni, hogy egyes hamis híresztelésekkel ellentétben a II.kerület miatt egy napot sem késett a kivitelezés. Hasonló sikernek érezzük, hogy zajlik a Széll Kálmán tér átépítése, hisz’ évtizedek óta várjuk, hogy a tér új, modern arculatot kapjon. Kiemelt kormányzati projekt többek között az egykori Ipari Minisztérium, a Melegpörgető és az M jelű csarnok helyén építendő park, illetve mélygarázs. E beruházások tekintetében mindeddig kiváló az együttműködés. Sok hasonló pozitív példát említhetünk még, így Gül Baba türbéjének felújítását, a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély átépítését, vagy a Szent János Kórház ügyét. Utóbbi kapcsán ígéretet kaptunk arra, hogy a kórház felújítására mindenképpen sor kerül.

- Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

- Több mint negyven éve élek a II. kerületben, évekig képviselőként, kilenc éve pedig polgármesterként szolgálom a városrészt. A választók nap mint nap megerősítenek abban, hogy bíznak bennem és munkatársaimban. Ezért érdemes dolgoznom.

Címkék: II. kerület
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/21660/pics/14448110566227427_800x600.jpg
II. kerület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?