Terítéken a polgármesterek - Interjú Kovács Péterrel

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Kovács Péter, a XVI. kerület polgármesterének válaszait az alábbiakban közöljük a nullker blog körkérdéseire:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania?

Ahogyan a korábbi két megválasztásom idején is, most is 2x16 azaz 32 pontban fogalmaztam meg választási ígéreteimet. Az elmúlt 8 évben új politikai kultúrát teremtettünk a XVI. kerületben: amit ígérünk, azt be is tartjuk elv mentén. 2006-2010 között vállalásainkat 96%-ra teljesítettük, 2010-2014 között szintén 96%-ra sikerült teljesíteni. Most arra hajtunk, hogy a 100% összejöjjön. A mostani 5 évre szóló 32 pontból már 9 (28,1%) maradéktalanul teljesült és további 20 pontnak már megkezdtük a megvalósítását. Kiemelkedik ezek közül az egészségüggyel kapcsolatos „beruházásaink” mint például a szakrendelő eszközparkjának bővítése, vagy a várakozási idő csökkentése illetve a háziorvosi rendelő(k) felújítása. De továbbra is ingyen kapják a kerületiek a tankönyvet az általános iskolában és továbbra is fenntartjuk a nyugdíjasok ingyenes szállítását az szakrendelőbe és a kórházba valamint most szeptembertől 2 menüből választhatnak az iskolások a menzán.

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

9 pontot hajtottunk végre maradéktalanul a 32-ből. Nem számolva azokat a pontokat, ahol még csak részsikereket értünk el. Ez időarányosan 140%-os teljesítés.

Kovács Péter - fotó: budapest16.hu

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselőtestülettel történő együttműködése?

Semmilyenbe. A képviselők megértették, hogy az önkormányzatban nem pártpolitizálunk, hanem a kerületért dolgozunk. Persze minden képviselőnek (pártnak) van is lehetősége beleszólni a munkába: a közbeszerzési bizottságot a Jobbik, a környezetvédelmit az LMP, az ügyrendit az MSZP képviselője vezeti.

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania?

Semmi olyan nincs, amit mostanra terveztünk, de nem sikerült.

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?

Nincs ilyen. Csak olyan programpontokat vállalok, amelyeknek reális esélye van a megvalósításra.

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt?

Igen, sőt bővíteni akarjuk vállalásunk szerint a kisgyermekesek segítő és szállító szolgáltatásával.

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra?

Igen, az hogy minden polgármester a Fővárosi Közgyűlés tagja egyenlőbb versenyfeltételeket biztosított minden kerületnek.

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

Nagyszerű.

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

Ha a választók 2019-ben újra megtisztelnek bizalmukkal, akkor szeretném folytatni a megkezdett munkát. Még rengeteg tervem, ötletem van a kerület fejlesztésével kapcsolatban.

Címkék: XVI. kerület
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/21672/pics/14448299698041192_800x600.jpg
XVI. kerület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?