Blogolj!

Kővel, kő nélkül

Egy zarándokhely háromszáz éve

Budakeszi határában az erdő szélén áll méltóságteljesen egy templom, a város szimbolikus jelentőségű kulturális öröksége.

A makkosmáriai Angyalok Királynéja tiszteletére felszentelt kegytemplom hiteles története a XVIII. századba nyúlik vissza. 1731-ben egy Traub János nevű legény a Budakeszi határában fekvő szőlősbe igyekezett. Egy útszéli tölgyfánál a szenvedő Krisztus arca jelent meg előtte. Így indult útjára a máig ható történet és az imameghallgatások, csodás gyógyulások fontos zarándokhellyé emelték a helyet.

Augusztus végén ennek a sokat látott kegyhelynek, mozgalmas, közel háromszáz éves története elevenedett meg a templom kertjében. Egy olyan helyé, amely többször szinte teljesen megsemmisült, az emberek hite által Isten kegyelméből a történelem legszörnyűbb időszakaiban mégis újjáéledt és túlélt minden világégést.  Egy olyan történet, melynek a ma embere számára is erőt adó tanulságai vannak. Az Istenre figyelő embernek Isten segítségével semmi sem lehetetlen. Ezt sugallja a darab címe is: Kővel, kő nélkül. Akár éppen áll a templom, akár éppen nem: a Teremtő jelen van és munkálkodik. Az övéi tudják ezt, és ha kitartanak, a hitük gyümölcse sem marad el.  Ezt üzeni nekünk, mai embereknek Varga Lóránt történelmi játéka. Az összefogás példás bizonyítéka a fenti gondolat megértése, hiszen a Város Önkormányzata, művelődési központja, civil szervezete a Szépítők Egyesület és egyházai a római katolikus és református is együtt dolgoztak az elmúlt hónapokban a színházi előadás sikeréért.

A színházi este rendezője Lázár Csaba, zeneszerzője Laczó Zoltán Vince, aki a helyi sváb zenei hagyományokat is beleszőtte zenéjébe valamint a budakeszi polgárok és hivatásos színészek közös munkája messze felülmúlta a várakozásokat, a három estén több mint ezer ember volt kíváncsi az előadásra. Az előadások előtt napokkal elfogytak a jegyek. Tapintható volt a szeretet és az összefogás ereje.

Remélem a sok áldozatos munkát megbecsülve, meg is őrzik ezt a kincset és évről-évre újra bemutatják, megmutatva mindenkinek, mekkora ereje van egy hitben élő közösségnek.

Hanczár János

Címkék: Agglomeráció
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/20032/pics/14412040756018082_800x600.jpg
Agglomeráció
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?