Gyurcsány csókja az anarchistán

„Ki szeret és párra nem találhat,

oly hontalan,

mint amilyen gyámoltalan

a szükségét végző vadállat.” (József Attila)


Részlet Lestyánszky Ádám 2015 január 23-án, a budapestbeacon.com-on megjelent interjújából:

Budapest Beacon: Volt már fogorvos, önkormányzati képviselő, Kocsis Máté tanácsadója, vendéglátós, a Józsefvárosi Városüzemeltető Szolgálat vezetője. Most éppen mi?

Szabó Gábor: Mozgalmár, és blogger. Ez egy életív. Fogorvos azért lettem, mert amikor felvételiztem, akkor még a Kádár-rendszer volt, én soproni vagyok, és azt láttam, hogy abból a rendszerből viszonylagos kívülállóságot lehet biztosítani azzal, ha az ember fogorvos. Akkor jogásznak vagy közgazdásznak elmenni egy érdekes történet lett volna, mert be kellett volna állni a rendszerbe. Aztán közben rendszerváltás volt, amibe elég keményen beszálltam. 88-89-ben szamizdatokat terjesztettem az orvosi egyetemen, hallgatói önkormányzatot alapítottam, a fogorvos-karon szakkollégiumi újságot adtam ki, később az orvosi egyetem Medikus című lapját is én alapítottam. A politika abban a pillanatban, ahogy közelebb került a rendszerváltás, azonnal elindult bennem. Én alapvetően egy közéleti ember vagyok. Fogorvosként dolgoztam aztán 8 évig, de már mellette kollégiumot igazgattam – ami szintén nem egy közösségmentes tevékenység -, és 95-ben beléptem az SZDSZ-be. Megvártam az országgyűlési és az önkormányzati választásokat, számomra ugyanis mindig gyanúsak, akik választások előtt lépnek be egy pártba. Onnantól dolgozgattam már az SZDSZ-ben is, de valójában csak 98-tól, Csécsei Béla országgyűlési kampányába szálltam be.

Budapest Beacon: Miért “Tuareg”?

SzG: A sivatagi harcos, aki a legnehezebb körülmények között is képes küzdeni.


Szabó Gábor a „most éppen mi” kérdésre augusztus 20-a után nyugodtan válaszolhatja, hogy Gyurcsány Ferenc és Vadai Ágnes csókosa és cinkosa. Mert ha már civilből kevés maradt a nagy szabadságharcosnak, akkor gyorsan merített az Apró Antal-villa lakójának szemellenzős-bézbólsapkás aktivistáiból. Ugyanis Józsefváros Önkormányzatának ünnepi megemlékezésére DK-s aktivisták élén vonult be az elvnélküli, a majd’ minden pártot és politikai csoportosulást már megkörnyékező anarchista.

A két szükségét végző vadállat (az anarchista és a böszme) egymásra talált tehát.

Szabó bevallottan azért jelent meg a rendezvényen, hogy „meghekkelje” a kerületi megemlékezést (ha Kocsis Máté kerületi polgármester beszédében a menekültek ellen „uszít” – de nem uszított…). Egyedül azonban nem megy. Ezért a magyar politikai élet bohócától és főkócosától kért segítséget és kapott is. A felvételeken jól látszik,

hogy Gyurcsány legfőbb és egyik leghangosabb demagóg híve ott masírozik a belvárosi harcos mögött. És itt megdőlt minden hangzatos érv – „a nagy demokraták kizárása az állami ünnepségről” – kristálytisztán kirajzolódik: itt bizony előre eltervelt, megkomponált hőzöngés volt napirenden.

Ám a polgármester még ezt is keresztülhúzta. Az ünneplők megdöbbenésétől kísérve szót és mikrofont adott a rendbontónak, aki remegő hangon, hebegve-habogva mondta el „ünnepi beszédét”, amelynek lényege az utolsó mondat volt, nem kicsit fenyegető tónusban: Polgármester úr, még találkozunk!

Valószínűleg. 

De a hazáját feljelentő (és a facebook népe által Petőfivel illusztrált) Gyurcsánnyal bizonyára hamarabb. Ha máshol nem, akkor Kossuth téren. Gyurcsány ott szokott (húsz percekre…) éhség sztrájkolni (ahova Vadai beugrik napi egy órára, ahogy volt szíves bejelenteni egykoron…), Szabó meg ott dönti meg sátrában a rendszert. Zsák a foltját.

Csak az nem világos, hogy két gyakorló idióta csókváltására miért pont egy békés és emelkedett nemzeti ünnepet kellett díszletként használni? Miért nem lép választási koalícióra a DK és a kemény 30 főt számláló Nincs Alku Párt (Szabó)? Miért kell kirendelni az RTL Klubot és az indexet egy előre megtervezett – szó szerint balul elsülő – akcióhoz? Miért nem hívják a stábokat a hálószobájukba egy édes négyesre? (Klára és Ági biztosan örömmel osztozna a médiával a két férfin).

A méltatlan incidens után Kocsis Máté belső vizsgálatot indított és szabálytalansági eljárást kezdeményezett. Ennek lezárulta még egy-két hét. Azt azonban már most kijelenthették, hogy „a magyar államalapításra emlékező józsefvárosi ünnepséget provokátorok zavarták meg, ordenáré és közönséges molinókkal, hasonló stílusú bekiabálásokkal”. A kerület szerint a csoportot vezető Szabó Gábor jelenleg vádlottak padján ül, a józsefvárosi közvagyon ellen elkövetett milliós nagyságrendű bűncselekmények miatt. Kocsisék elfogadhatatlannak tartanak és visszautasítanak minden provokációt és agressziót, különösen egy nemzeti ünnepen.

A sajtót – különösen az erre nagyon is fogékony, és „épp ott lévő” balliberális részét – bejárta, hogy „Megütöttek egy nőt Kocsis Máté rendezvényén”. Az önkormányzat erre is reagált: „Az atrocitásban érintett személyek semmilyen megbízást, kérést nem kaptak az önkormányzattól a rendezvény biztosítására. Úgy tudjuk, a két csoport tagjai között korábbi, személyes konfliktus okozta az összetűzést. Az önkormányzat elnézést kér a békés megemlékezőktől, akik nem azért jöttek el az ünnepségre, hogy ilyen provokációnak és agressziónak szemtanúi legyenek Szent István napján.”

A történet ennyi. Lenne. De gyaníthatóan a Parlamentben és a médiában is folytatódni fog. Meg a Kossuth téren. Addig, amíg – példás előrelátásról tanúbizonyságot téve – a Gyurcsányék által bezárt OPNI újra nem nyit. Két páciens már van.

Címkék: Józsefváros
https://nullker.blogstar.hu/./pages/nullker/contents/blog/19897/pics/14405230814459934_800x600.png
Józsefváros
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?